"Dao bih i 707 slika za jedan list Jevanđelja": Iz Rusije uskoro stiže 166. stranica, a šta ministar kulture kaže na dogovor Vučića i Putina?

- Mislim da ćemo do polovine ove godine završiti taj veliki posao za srpsku kulturu - smatra Vladan Vukosavljević

  • 6

Jedan od najvećih dragulja srpskog kulturnog nasleđa - Miroslavljevo jevanđelje, pisano u 12. veku, čija se 166. stranica čuva u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Petersburgu, mogla bi da bude kompletirana do sredine godine, izjavio je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

- Mislim da ćemo do polovine ove godine završiti taj veliki posao za srpsku kulturu i da ćemo imati 166. stranu Miroslavljevog jevanđelja - rekao je Vukosavljević za i podsetio da više nije reč o obećanjima nego o dogovoru sa ruskim ministrom kulture Vladimirom Medinskim, a koji su potvrdili i predsednici dveju zemalja Vladimir Putin i Aleksandar Vučić.

Vladan Vukosavljević, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima, posle te potvrde više nismo na terenu potencijala već okončanog dogovora oko povratka 166 strane jedne od najvećih srpskih kulturoloških relikvija iz Rusije u kojoj je od 1845. godine. Dogovor, kako je podsetio, podrazumeva da Moskva dobije sedam slika Nikolaja Reriha, koje su dospele u Narodni muzej 1932. godine, kada ih je sam umetnik poslao na izložbe u Beograd i Zagreb.

KAKO DA STRANICA STIGNE U SRBIJU

- Sada razgovaramo o tehnici kada i na koji način da stranica stigne u Beograd, a kako Rerihove slike u Moskvu. Mogu da kažem da se radi o nekoliko meseci. Videćemo da to bude neka prigodna okolnost ili poseta. Preduslovi se razrađuju i verujem da ćemo u narednih nekoliko meseci vratiti list, a Rusi dobiti Reriha - kazao je ministar.

Prema rečima Vukosavljevića, zahvaljujući ovom dogovoru Srbija će dobiti apsolutno neprocenjivu vrednost, a značaj i vrednost slike koje ćemo dati ne mogu se meriti sa onim šta dobijamo.

DAO BIH I 707 SLIKA ZA JEDAN LIST JEVANĐELJA

- Dao bih i 707 slika za jedan list Jevanđelja, jer je to naš kulturni DNK, a slike vrede - milion evra, 700.000 ili 1,3 miliona ... ne dajemo Paju Jovanovića, Uroša Predića - naše kulturno blago ... - rekao je ministar i podsetio, da Rerih u Rusiji ima kultni satus ne samo kao umetnik, već i kao filozof i mistik koji pokriva nekoliko oblasti.

Tokom godine Rerih će dobiti Muzej u Moskvi što dokazuje koliko znači za rusku kulturu, rekao je Vukosavljević i podsetio da su njegove slike poslednji put izlagane u Beogradu 1996. godine. Ministar je rekao da se razmišlja o tome da mesec dana pre razmene Rerihove slike budu izložene u Beogradu.

MInistarstvo kulture, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vukosavljević je naveo da sa ove istorijske distance, posle više od 160 godina nije moguće utvrditi okolnosti pod kojima je stranica završila u Rusiji i da postoje dve teorije podjednako moguće - jedna da ju je Petar Uspenski iscepao i uzeo, a druga da je dobijena u zamenu za neku nadoknadu jer su u to vreme monasi živeli u velikoj oskudici.

- Istorija je prekrila taj događaj i jedino se zna da je to naš list, a Rerihove slike nisu naše. One nisu poklonjene, nisu kupljene, nisu legat, ovde su se zatekle - rekao je ministar.

FORMIRANJE FONDA ZA DRUGA SRPSKA BLAGA RASUTO PO SVETU

On ističe da je Rusija sa velikim respektom pazila na našu dragocenost te da zna da se direktor biblioteke pita šta će sad jer im je to jedna od važnih relikvija, primer staroslovenske paleogafije, dokument od izuzetnog značaja koji je deo njihove zbirke.

Ministar je naveo da Srbija radi i na formiranju Fonda koji bi pomogao u vraćanju srpskog kulturnog blaga koje se nalazi u različitim kolekcijama, bibliotekama širom sveta.

- Neki od tih najznačajnijih dokumenata srpske istorjie, čuveno Vukanovo jevanđelje je u Sankt Petersburgu, Marinsko jevanđelje u Moskvi, Sinajski psaltir u manastiru na Sinaju, a čuveni, najstariji prepis Nomokanona Svetog Save - Ilovička krmčija, prepis iz 1262. u Zagrebu - rekao je on.

Vukosavljević: Za nekoliko meseci će se stranica Miroslavljevog jevanđelja vratiti u Srbiju, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Miroslavljevo jevanđelje jedan je od naših najvećih materijalnih spomenika i najvitalnijih i najbitnijih delova našeg kulturnog jezgra i našeg istorijskog sećanja. Kao takav u slovenskoj paleografiji i svetskoj istoriji umetnosti tretira se kao dokument prve kategorije nepocenjive umetničke vrednosti. Pod zaštitom je UNESKA.

VIDEO/Gužve ili ne: Obišli smo Narodni muzej 6 dana nakon velikog otvaranja

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    1. februar 2019 | 18:55

    Svaka cast za gospodina Vukosavljevica slike Uroša Predica i jesu nacionalno blago🇷🇸 Kosovka devojka naj poznatija , za Vukanovo jevandjelije kad bolje razmislim pametnije bi bilo da Sankt Petersburg to i dalje cuva Rusi su uvek bili i ostali loyalni. A Zagreb lepo da vrati Srbiji što ne pripada njemu ( stari prepis Nomokanona Svetog Save 💞).

  • Cika Velja

    1. februar 2019 | 17:12

    Malo mi taj Miroslav odskace od Biblijskog kanona...da ne kazem da njegova pisanija nema ni slicnosti sa celom pisanom Biblijom...sto je ocigledno da je covek pogresio i temu i ideju!!!

  • lav

    1. februar 2019 | 16:19

    OSVRNITE SE UNAZAD NA ISTORIJU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA