Internacionalna radionica glume i ČehovFest prvi put u Beogradu

Beogradska internacionalna radionica glume i ČehovFest, koji se po prvi put održava u Srbiji od 31. marta do 5. aprila 2019. godine, najavljeni su sinoć u Ustanovi kulture Parobrod u prisustvu brojnih ličnosti iz kulturnog života

  • 0

Tehnika glume Majkla Čehova jedna je od najpriznatijih glumačkih metoda, a u Beogradu će po prvi put biti predstavljena u okviru ČehovFesta, koji u našu zemlju dovodi umetnike iz celog sveta. Internacionalna radionica namenjena je profesionalnim glumcima, rediteljima, pozorišnim umetnicima, kao i studentima akademija na trećoj i četvrtoj godini studija.

Inicijator projekta, Mara Radulović, rekla je da je jedan od ciljeva radionice i festivala da se domaći glumci i reditelji povežu sa kolegama iz drugih zemalja, kao i da zajedno istražuju u formi treninga za profesionalne glumce.

Foto: Promo

- Želimo da na praktičan način prikažemo model modernog glumca koji uveče igra u predstavama, dok preko dana radi na svom usavršavanju - istakla je Radulovićeva i najavila da u Beograd dolaze glumci koji su igrali na najvećim scenama na svetu i predavali na najuglednijim fakultetima.

Veliku podršku festivalu dao je i proslavljeni makedonski reditelj međunarodne reputacije Slobodan Unkovski, koji je rekao da je to uspešan start u unapređenju glumačke tehnike na ovim prostorima i značajan iskorak u regionalnom pozorišnom životu.

Foto: Promo

Glumac Ivan Tomić poručio je da mu je posebno drago što će se takvi ljudi okupiti na jednom mestu, te da je divno razmeniti iskustva i učiti.

- Moderan glumac je neko ko je svestan svog vremena i stalno iznova pronalazi načine da komunicira s publikom. To je ono što određuje moderno, kako doći do što većeg broja ljudi, preneti svoju poeziju - dodao je Tomić.

Foto: Promo

Tokom trajanja radionice, svake večeri planiran je bogat kulturno – umetnički program, u sklopu kojeg će biti održavane predstave, predavanja, radionice, projekcije filmova, dodela nagrada i brojna druga dešavanja.U okviru ČehovFest-a biće prikazane kultne predstave poput Hamleta, teatra Rusije, predstava iz Portugalije, kao i Smrt jednog anarhiste u izvođenju glumaca Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Takođe, na festivalu će biti dodeljena nagrada za izuzetan doprinos glumačkoj zvezdi Džoani Merlin.

Festival ima za cilj da obogati Srpsku pozorišnu scenu, omogući umetnicima iz zemlje i sveta da sarađuju i da obezbedi stipendije za najtalentovanije mlade umetnike iz Srbije.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA