Tačno je 40 godina od jednog od najvećih skandala Bijelog dugmeta: Komisija za šund mogla je da im uništi karijeru

Ovu priču o najpopularnijem bendu sa naših prostora niko ne zna

  • 3

Početkom 1979. godine zimski meseci nisu doneli zahlađenje na sarajevskoj pop sceni, pisao je tadašnji magazin Ven, a danas podseća Yugopapir.

Čak, u to vreme su se na estradi pojavile dve nove grupe koje su odmah izbile u prvi plan "Senad od Bosne" i "Mirzino jato". Međutim, ni ovo nije bilo dovoljno da baci u drugi plan najavljeni izlazak nove ploče najpopularnije grupe svih vremena na našim prostorima - Bijelog dugmeta.

Naime, početkom februara izašla je vest da će uskoro izaći nova ploča benda, a onda, dok su svi željno iščekivali taj trenutak, nije se desilo ništa, a već je bio mart. Od najavljene "Bitange i princeze" - ništa.

Glavni razlog kašnjenja kasnije je dospeo u javnost - omot koji popularno nazvana "komisija za šund" nije pustila. To je bila konačna odluka Jugotona.

- Najbolja ideja bila je na prvom rešenju ploče. Tu je postojao izvanredan spreg između tekstova pesama, samih kompozicija i aranžmana, pa i omota ploče. Sa tim mišljenjem se složio i Goran Bregović, posebno zato jer je omot jedne ploče postao i prostor za kulturu - rekao je tada za Ven Dragan S. Stefanović, kreator svih dotadašnjih LP izdanja Bijelog dugmeta, prenosi Yugopapir.

Foto: Wikipedia /Cantinon

Inače, na omotu je ženska noga i elegantna cipela koja dodiruje muško međunožje. Sporni omot možete videti OVDE.

On je onda napravio drugi kadar, ali ni on nije zadovoljio traženu "umerenost".

Tako je urađena i treća verzija. Bezuspešno. Zbog toga je odštampan na kraju samo beli omot, na kome je ispisano Jugoton i nacrtano dugmence.

Zanimljivo je da su u to vreme i Bitlsi na sličan način rešili svoj problem, pa izdali "Beli album".

Tako je taj poslednji omot prihvaćen, a on je, prema mišljenju autora, najgori koji je ikada uradio. Onda je Jugoton predložio da se u ploču ubace posteri i fotografije, kako bi se opravdala cena, ali su članovi Bijelog dugmeta to odbili.

Printskrin: Youtube/Frenky Ramone

Trebalo je da se u prodaji pronađe i pilot singl, pa je odštampano 30.000 omota, ali je Dragan S. Stefanović to odbio.

Ven je tada razgovarao i sa Hamdijom Salkovićem, predstavnikom Jugotona za BiH:

- Bio sam u Jugotonu u Zagrebu i video da se radi omot, a da rešenje nije prvobitno. Radili su potpuno beli omot. Plašili smo se da Republička komisija za šund ne oporezuje ploču, pa smo morali da budemo tolerantni. Jer, ploča je morala da košta 88,75 dinara, a da su je zbog omota oporezivali, bila bi 53% skuplja i koštala bi 130 dinara - ispričao je on.

Tada je Ven pitao Vilima Klemena, direktora OOUR-a "Naklada" da li je sve ovo istina:

- Tačno je da ne ide omot Dragana S. Stefanovića. Novi omot uradio je drugi dizajner i mislim da je bolji nego ikada ranije. Ljubitelji ove grupe biće zadovoljni, pogotovo što je omot iznad jugoslovenskog nivoa dizajna diskografskih proizvoda. Štampanje je počelo u ponedeljak, 5. marta i sve će biti završeno do petka, 9. marta. Odmah potom ploča će se naći u prodavnicama - rekao je Klemen.

Stefanović je tada rekao kako je odustao od posla, te da će tražiti odštetu za utrošenih mesec dana rada.

(Telegraf.rs/Ven,1979./Yugopapir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bilo bi dobro

    13. februar 2019 | 15:30

    da komisija za sund i dalje postoji zbog mnogo glupih stvari na tv-u i radiju

  • Aki

    13. februar 2019 | 15:13

    Mi samo cujemo pesme, a puno toga se jos desava sto mi ni ne znamo. Veliki je to posao.

  • Wewe

    13. februar 2019 | 16:09

    Da,da, mogli si da im uniste kariéru Ali ,to sigurno nije bio PLAN ....Pa pisalo se već o tome svemu, sve je objasnjeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA