Kako se nazivaju Srbi koji žive na Kosovu, ko su Kosovari, a ko Kosovci?

Albanci za stanovnike Kosova kažu da su Kosovari, dok su Kosovarje, stanovnice Kosova

  • 33

Srbi sa Kosova i Metohije, kako oni koji na njemu žive, tako i oni koji su raseljeni, od davnina sebe nazivaju Kosovcima. Kao što je nešto kosovsko, a ne kosovarsko, tako su i Srbi Kosovci, a ne Kosovari. U standardnom srpskom, kao i književnom jeziku, situacija oko naziva žitelja Kosova je sasvim jasna – oni su Kosovci, one su Kosovke.

U srpskom jeziku od davnina postoji prezime Kosovac i žensko ime Kosovka, pa i naziv mesta Kosovac. Nema Kosovara niti Kosovarki, kao što nema ni prideva kosovarski, ni drugih izvedenica od te reči, već samo kosovski. Otuda i Kosovski boj ili Kosovska bitka, a ne kosovarska bitka. Reč Kosovar nije u duhu srpskog jezika, nije odomaćena ni masovno prihvaćena.

Mali Kosovar, Foto: Shutterstock

Ime Kosovari, koje su Albanci na poklon dobili od Zapada kroz plan Martija Ahtisarija, trebalo je da ih definiše kao novu naciju nezavisnu od već postojeće albanske, smatra Brankica Ristić, novinarka Sputnjika. Stoga, Kosovo svoje žitelje i državljane naziva Kosovarima. Tako stoji u zvaničnim dokumentima građana. Stanovnik Kosova na srpskom jeziku zove se Kosovac, a na albanskom Kosovar.

U rečniku „Fjalor shqip serbokroatisht/Albansko srpskohrvatski rečnik“, autora Abdulaha Zajmija, Mehdi Bardija, Sulejmana Drinija, Ljatifa Muljakua, Ganija Ljubotenija i Sitkija Imamija (Albanološki institut u Prištini, 1981. pp. 456), stoji:

kosovar ~i m, pl. ~ ё Kosovac; kosovar ~e adj. kosovski: Lufta e Kosovës Kosovska bitka; kosovar/e ~ja f. pl. ~e Kosovka.

Kosovka, Kosovac - Kosovarja, Kosovar, Foto: Shutterstock

Drugim rečima, Albanci za stanovnike Kosova kažu da su Kosovari, dok su Kosovarje žene stanovnice Kosova. U svom književnom jeziku, kao i u rečnicima, oni razlučuju srpski od albanskog naziva za žitelje ove južne pokrajine.

Kako se navodi na sajtu opismenise.com, Kosovka je stanovnica Kosova, Kosovac je stanovnik Kosova.

Južna srpska pokrajina posle Drugog svetskog rata imala je naziv Autonomna kosovsko-metohijska oblast, potom Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija, da bi, na kraju, postala SAP Kosovo. Te promene su se svakako odrazile i na proširenje značenja reči Kosovac, pri čemu je ona dobila značenje stanovnika Kosova i Metohije, a ne samo kotline Kosovo.

Termin Kosovar za sve stanovnike Kosova i Metohije između dva rata koristila je Komunistička partija Jugoslavije, navodi se na Wikipedii.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ddf

    19. februar 2019 | 19:49

    Srbi sa Kosova i Metohije su SRBI a Albanci šiptari neka mešavina Bog ce im znat od kojih su nastali 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  • ja

    19. februar 2019 | 20:53

    samo ih vi nazivajte kako hocete ja samo znam da su losi ljudi,samo nesto kukaju a zive bolje nego mi u srbiji

  • Dija

    19. februar 2019 | 19:37

    Kao prvo: To nisu Albanci nego Šiptari,( neka mešavina divljaka) nazvali sebe Prikladno Kosovari,, Srbi Su Kosovci sa Kosova,koje im je TITo Uzeo i dao Šiptarima, .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA