≫ 

1995. godine Prodidži je u "Pioniru" napravio nezaboravni koncert: Tog dana su stekli kultni status i ostavili trajni pečat u Srbiji (VIDEO)

Bilo je to 8. decembra 1995. godine, osam dana pre potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dok je rat još uvek zvanično trajao, a neposredno nakon sankcija

  • 1
Keith Flint, Kit Flint, The Prodigy nastupa na Egzit festivalu Foto: Milena Đorđević

Tog 8. decembra 1995. godine, u današnjoj hali Aleksandar Nikolić, nekadašnjem Pioniru, zabeležen je rekordan broj posetilaca koji nije prevaziđen ni dan danas na koncertu nekog benda. The Prodigy, čiji se frontmen Kit Flint ubio danas, bili su tada prvi strani bend koji je posetio Beograd.

Bilo je to osam dana pre potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dok je rat još uvek zvanično trajao, a neposredno nakon sankcija. Koncert u okviru svetske turneje, dok su bili na vrhuncu slave.

Grupa The Prodigy, zato, u Srbiji ima poseban status, navodi Vice. Dok je celokupna Srbija bila u medijskom i političkom mraku, izopštena u potpunosti od sveta, a mladi u Srbiji izopšteni od same države bez ikakve nade u bolje sutra, The Prodigy su održavali koncert koji je mnogim generacijama naše zemlje bio životna prekretnica, čime su stekli kultni status.

Ovaj događaj je na kulturnom nivou prošao potpuno ispod radara ljudima iz političkog života, a mladima u Srbiji je ulio nadu u bolje sutra.

Pogledajte dokumentarac produkcije Vice:

Pogledajte video iz "Pionira":

Pogledajte i snimak konferencije za novinare pre koncerta:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA