Uskoro u prodaji CD Vlade Maričića "Rain dance": Posebno mesto na ovom izdanju zauzeo Brajan Linč

Suština ovog elektičnog pristupa je u tome da je zadržana forma karakteristična za džez muziku, ali da je rečnik muzičkog izraza sastavljen od mnogih elemenata balkanske muzike

  • 0

CD izdanje Vlade Maričića, pod nazivom "Rain dance" uskoro će se naći u prodaji, a na njemu se nalaze kompozicije nastale uglavnom u periodu od 2000 godine do danas. Posebno mesto na ovom izdanju zauzima Brajan Linč, zasigurno jedan od najboljih džez trubača našeg vremena, koji je interpretirao kompozicije Maričića.

Način na koji je on interpretirao kompozicije Vlade Maričića predstavlja krunski dokaz opravdanosti novog pristupa u interpretaciji ove vrste fuzije. Veoma je uočljiv veoma kreativan i domišljat način mešanja džez fraza i balkanskih rečenica u sviranju Briana Lyncha. Brian Lynch je inače dobitnik nagrade "Grammy" za najbolji album 2010. godine, za saradnju sa Eddi-em Palmieri-em, a 2017. godine je bio u nominaciji za svoj cd "Madera Latina".

Dokaz uspešne saradnje Vlade Maričića i Brian-a Lynch-a je i izlazak ovog CD izdanja u digitalnoj formi za američko tržište i to u izdanju Brian- ove izdavačke kuće "Hollistic Music Work". Treba pomenuti i muzičare koji predstavljaju kvartet vlade Maričića, a koji su dali nemerljiv doprinos u izradi ovog materijala kao i u stvaranju koncepcije.

Tu su Bata Božanić na basu, Petar Radmilović na bubnjevima i Lazaro Del Toro Vega na udaraljkama. Bata Božanić je dao veliki doprinos u kreiranju aranžmana kao i stislkih varijacija. Zahvaljujući razumevanju i prijateljstvu sa gospodinom Rodoljubom Stojanovićem i njegovom izdavačkom kućom ’"Multimedia Music" , snimak koncerta kvarteta Vlade Maričića sa Brian-om Lynch-om sa 32. Beogradskog džez festivala će se naći u prodaji početkom 2019. godine.

Sve kompozicije su plod dugogodišnjeg istraživanja Vlade Maričića na temu uspešnog spoja džez i latin-džez muzike sa elementima tradicionalne muzike Srbije i Balkana.

Suština ovog elektičnog pristupa je u tome da je zadržana forma karakteristična za džez muziku, ali da je rečnik muzičkog izraza sastavljen od mnogih elemenata balkanske muzike (skale, ukrasi, način interpretacije).

Uobičajeni dosadašnji način na koji su muzičari i kompozitori spajali ovakve elemente podrazumevao je interakciju na nivou osnovne teme, dok je solo interpretacija ostajala u duhu džez izraza.

Međutim, "world" muzika se u poslednjih 20 godina veoma razvila, a najviše na polju improvizacije koja je postala sve savršenija i uspešnija u korišćenju muzičkog materijala karakterističnog za Balkan. Ovo je iziskivalo novi pristup u arhiteklturi improvizacije što je na kraju dalo dobar rezultat u izvođenju materijala na koncertu 2016. godine koji je snimljen i upravo sada predstavljen na CD-u "Rain dance".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA