≫ 

Ako danas izrecitujete ili napišete pesmu, možete prijatno da se iznenadite ako posetite ova mesta

Svakog 21. marta mnoge kafopije na svoju "prvu jutarnju" nose samo papir i olovku

  • 1

Kafu za stih nudiće danas mnogi restorani u više do 45 zemalja sveta, pa i u Srbiji, na Svetski dan poezije - 21. mart.

Kada se bogati miris kafe pomeša sa sunčanim jutrom, inspiracija ne može da umakne. Zato se već punih 20 godina prvi dan proleća poklapa sa danom poezija, a kafopije svoj omiljeni napitak plaćaju pesmama koje napišu baš tu, za stolom.

Iskusni to znaju, pa svakog 21. marta na "prvu jutarnju" nose papir i olovku, ostavljajući  modernu tehnologiju da se odmori. Srču i pišu. 

Neke pržionice i kafe otišle su korak dalje, te kod njih danas isplete neku rimu, možda dobije priliku da u junu upozna Toma Odela i to u Glazgovu. Koji su to kafići, pogledajte OVDE. Ipak oni nisu jedini, te se već niste napili kofeina, raspitajte se da li i vaš omiljeni kafić nudi danas ovu opciju. 

Kampanja "Platite kafu stihom" je u Srbiji prošle godine imala i humanitarni karakter, pa je ove godine nastavljena u istom duhu. Nju su podržali ugostitelji preko 50 lokala, odričući se tom prilikom prihoda od kafe koju su poslužili svojim gostima.

Prošle godine donirano je 500.000 dinara Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka - Nurdor i Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, dok je ove obezbeđeno milion dinara za GAK “Narodni front”. 

Svetski dan poezija uspostavljen je 1999. godine od strane UNESCO, a posvećen je pisanju, objavljivanju i učenju poezije. To je dan kada mnogi prihvate izazov da stihovima kažu sve ono što inače govore u prozi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dija

    21. mart 2019 | 10:45

    Ljubi kose mojih devojčica, Prvi je dan proleća!, Stidljuvo sunce, miluje lica Mojih "lepotica". A ja jedino želim da skedeće bude u znaku" Bebica"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA