≫ 

Grozdana Olujić nikada nije pripadala grupi i partiji. Bila je posvećena pisanju i porodici: Danas sahrana i komemoracija velike književnice (FOTO)

Na ispraćaju velike umetnice, koja je svojim rečima osvojila mnoga srca, okupila se porodica, prijatelji i kolege

  • 1

Velika srpska književnica i školski pisac Grozdana Olujić biće sahranjena danas u Aleji zaslužnih građana, a pre pogreba njoj je održana komemoracija u Udruženju književnika Srbije, čiji je bila dugogodišnji član.

Na ispraćaju velike umetnice, koja je svojim rečima osvojila mnoga srca, okupila se porodica, prijatelji i kolege. Minut ćutanja prethodio je mnogobrojnim pohvalama i teškim oproštajima od voljene spisateljice.

Grozdana Olujić biće sahranjena danas u Aleji zaslužnih građana Foto: D. Janković

- Grozdana Olujić živela je povučeno, nikad se ne poklanjajući nikakvim grupama ili partijama. Uvek je bila posvećena pisanju i svojoj porodici. Njene knjige su imale različtie sudbine, ali je svaka do njih, isključivo zahvaljujući svojoj vrednosti, došla do mesta koje joj je pripadalo - istakle su kolege.

Sin, snaja i unuka ostali su iza nje Foto: D. Janković

Rođena je u Erdeviku,a ratne i poratne godine provela je u majčinoj porodici u Bečeju, koji je našao mesto i u njenim delima, samo pod drugim imenom.  Diplomirala je i magistrirala na Grupi za engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Na komemoraciju su došli porodica, kolege i prijatelji Foto: D. Janković

Bila je antologičar, prevodilac, esejista i jedan od naših najprevođenijih pisaca, a nakratko i novinar.

Bila je antologičar, prevodilac, esejista i jedan od naših najprevođenijih pisaca, a nakratko i novinar. Objavila je šest romana - "Izlet u nebo", "Glasam za ljubav", "Ne budi zaspale pse", "Divlje seme", "Glasovi u vetru" i "Preživeti do sutra".  Sabrani romani u šest knjiga objavljeni su 2018. godine u izdanju Srpske književne zadruge i Partenona. Objavila je i veliki broj bajki i zbirki bajki.

Foto: Telegraf.rs

Njena dela doživela su brojna izdanja u zemlji, a prevedena su na čak 36 svetskih jezika.

Dobitnica je mnogobrojnih književnih nagrada od kojih su najpoznatije Povelja za životno delo Udruženja književnika Srbije (2004) i Ninova nagrada za najbolji roman 2009. godine za "Glasovi u vetru".

Preminula je 16. marta 2019. godine, u 85. godini, u Beogradu, nakon duže bolesti.

Sahrana velike književnice Foto: Telegraf.rs
Grozdana Olujić počica u Aleji zaslužnih građana Foto: Telegraf.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    21. mart 2019 | 16:52

    Cudi me ovaj narod. Zar na ovakvom mestu ne moze bez mobilnog! Ovo nije prvi put da se desava. Nemaju ni malo kulture i postovanja prema preminulom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA