Nesvakidašnji spoj: Manu Kače i Matija Dedić u zajedničkom nastupu u klubu Bitefartcafe

Čuveni afričko-francuski šoumen, pop i rok muzičar, kompozitor i džezer, ali pre svega jedan od najtraženijih bubnjara na svetu, Manu Kače, premijerno će nastupiti  sa čuvenim hrvatskim pijanistom Matijom Dedićem, u Beogradu, 14. aprila u okviru Musicology Barcaffè Sessions, u klubu Bitefartcafe. Ovim virtuozima na sceni pridružiće se i kontrabasista iz Brazila Romulo Duarte

  • 0

Manu Kače karijeru je započeo kao bubnjar Pitera Gejbriela, nastavio je sa Trejsi Čepman, Džoni Mičel, Stingom, Dajr Streits, dok je na ovim prostorima prvi put zasvirao u saradnji sa Džibonijem 2001. godine. U beogradskom kultnom klubu Bitefartcafe nastupao je prvi put pre čak 14 godina, i sa nestrpljenjem iščekuje da ponovo zasvira u ovom klubu, koji je sada proširen i potpuno prilagođen klupskim koncertima, na novoj lokaciji.

Manu je poreklom iz Obale Slonovače, a rođen je u blizini Pariza gde od detinjstva svira bubnjeve. Kako sam kaže, njegovi afrički koreni bili su presudni za današnji originalni stil koji opisuje kao mešavinu afričkog ritma, klasičnih udaraljki i elemenata džeza.

- Kada sviram džez nazivaju me rok bubnjarem, a kada učestvujem u rok projektima, kritika o meni piše kao o džezeru Manu Kačeu - kaže ovaj umetnik i dodaje, „ja samo pokušavam da budem svoj i inovativan koliko i muzika koju sviram, a to je, pretpostavljam, više džez pristup.” Na predstojećem koncertu u Beogradu premijerno će izvesti numere sa albuma koje je sa Matijom Dedićem snimio nedavno u Parizu.  

Foto: Maja Medić

Do saradnje sa Matijom je došlo na inicijativu zajedničkog prijatelja Miše Relića, direktora koncertnog serijala Musicology Barcaffè Sessions: „Stvarno mi se dopala njegova muzika i odlučio sam da prihvatim projekat, s radošću. Matija je došao u Pariz, imali smo divnih par dana snimanja i mislim da je sve izvanredno ispalo. Naši koncerti na Musicology Barcaffè Sessions, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu dan ranije, dokazaće da li sam u pravu”, izjavio je Kače.

Matija Dedić je okružen muzikom od rođenja, kao kompozitor i jedan od najznačajnijih hrvatskih džez pijanista. Pred beogradskom publikom nastupao je u pratnji svog oca Arsena, pa je i nakon njegove smrti sa majkom Gabi Novak izvodio očevu muziku.

Matiju naša publika već dobro poznaje, s obzirom na to da je priređivao solističke koncerte i nastupao sa različitim umetnicima iz sfere džez, pop ili etno muzike.  Završio je Džez akademiju u Gracu i već godinama gostuje u brojnim evropskim zemljama i nastupa na prestižnim festivalima. Jula 2002. godine predstavio se na Džez festivalu u Montreu (Francuska), kao jedan od 11 finalista odabranih od preko 400 pijanista iz celog sveta. Lista umetnika s kojima nastupa je veoma široka i obuhvata neka od najznačajnijih imena međunarodne džez i pop scene.

Foto: Promo

Kako će zvučati spoj ova dva naizgled nespojiva muzičara, od kojih svako ima svoju priču, saznajte 14. aprila na koncertu u okviru Musicology Barcaffè Sessions, gde će zavodljivi zvuci džeza pojačati uživanje u intenzivnim aromama Barcaffè espresa. Tada ćete imati priliku da čujete ove izvanredne muzičare u potpuno drugačijem izdanju, po prvi put rame uz rame na jednoj bini, u intimnoj i prisnoj klupskoj atmosferi kakvu nudi ovaj koncertni serijal.

Musicology Barcaffè Sessions je jedinstveni koncept muzičkog festivala koji u Srbiju dovodi neke od najvirtuoznijih svetski priznatih muzičara jazz, funkbluessoul, worldmusic i r’n’b pravaca.

Beogradska publika imaće prilike da prisustvuje i koncertu benda Snarki Papi čijim se koncertom na Kalemegdanu završava prolećna sezona koncertnog serijala Musicology Barcaffè Sessions.

Ulaznice za sve koncerte mogu se kupiti online i na prodajnim mestima Ddtickets.rs ili Tickets.rs.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA