Nagrade za Jezdića, Seku Sabljić, Anitu Mančić: Jugoslovnesko dramsko pozorište obeležilo svoj dan

Najviše nagrada dobili su učesnici u predstavi "Vrata od stakla"

  • 2
Jugoslovenski Dramsko Pozorište, JDP, prodaja karata Foto: Milena Đorđević

Dodelom godišnjih nagrada Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo je danas svoj dan - 3. april.

Direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović je, sumirajući rezultate ostvarene u proteklih godinu dana, rekla da je pozorište imalo pet premijera, više od 300 programa na scenama "Ljuba Tadić" i "Studio" i preko 100.000 gledalaca.

Jugoslovensko dramsko pozorište dodelilo je danas Godišnju nagradu Biljani Srbljanović za dramu "Vrat od stakla", Bobi Jelčiću za režiju predstave "Zašto je poludeo gospodin R?" Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, Jagošu Markoviću za režiju predstave "Vrat od stakla".

Biljani Srbljanović nagrada za dramu "Vrat od stakla" Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nagrađeni su i Nenad Jezdić za uloge Jožefa Kantora u predstavi "Kralj Betajnove" Ivana Cankara, u režiji Milana Neškovića, i Mihaila Lavoviča Astrova u predstavi "Ujka Vanja" A.P. Čehova, u režiji Egona Savina, zatim Boris Isaković za ulogu Gospodina R. u predstavi "Zašto je poludeo gospodin R?", Jelisaveta Seka Sablić za ulogu Bogdanke u predstavi "Vrat od stakla" i Vesna Trivalić za ulogu Svetlane u istom komadu.

Godišnju nagradu JDP-a dobili su i Anita Mančić za ulogu Nadežde u predstavi "Vrat od stakla", Dragan Mićanović za ulogu Ljube u istoj predstavi, Branislav Lečić za ulogu Ivana Petroviča Vojnickog u predstavi "Ujka Vanja" i Bogdan Diklić za ulogu Aleksandra Vladimiroviča Serebrjakova, takođe u predstavi "Ujka Vanja".

Godišnju nagradu JDP-a dobila je i Anita Mančić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Anji Ðorđević je uručena nagrada za kompoziciju i poseban umetnički doprinos u predstavi "Kralj Betajnove", za dizajn plakata predstava "Kralj Betajnove", "Zašto je poludeo gospodin R?", "Vrat od stakla", "Ujka Vanja" i "Natan Mudri" nagrađen je Mirko Ilić.

Kolektivna Godišnja nagrada pripala je autorskom timu i glumačkom ansamblu, stvaraocima predstave "Natan Mudri", a nagrada za lepotu govora "Dr Branivoj Ðorđević" uručena je Marku Janketiću za ulogu Vlajka Mujića u predstavi "Vrat od stakla".

Za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja kuće Vučković Manojlović je uručila nagrade šefu Službe dekoratera Dušku Uzelcu, dekorateru Dejanu Ranisavljeviću, tehničaru maske Milici Mandoparić i nabavljaču Božidaru Furtuli.

Nenad Jezdić dobio je nagradu za ulogu u "Kralju Betajnove" Printskrin: Youtube/Veče sa Ivanom

Žiri u sastavu Nataša Ninković, Radovan Vujović i Miloš Krečković doneo je odluku da se nagrada "Branka i Mlađa Veselinović" Fondacije JDP-a za najbolje glumačko ostvarenje na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u 2018. godini dodeli Nenadu Jezdiću za ulogu Jožefa Kantora u predstavi "Kralj Betajnove".

Jezdić je zahvalio na nagradama podsetivši da je on zapravo gost JDP-a.

- Postoji izreka da se svakom gostu radujemo dva puta, prvi put kada dolazi i drugi put kada odlazi. Ja ću sve učiniti da ovu drugu radost ne priredim ni pozorištu ni sebi. Ove nagrade su potvrda da mi se ovde raduju, da me cene i da me poštuju - rekao je Jezdić.

Od juna do septembra obavljaće se radovi na infrastrukturi, a na sceni "Bojan Stupica" radovi bi trebalo da počnu krajem ove ili početkom naredne godine.

Tokom godine je umetnički direktor JDP-a Gorčin Stojanović postao član Borda Unije teatara Evrope i da su u ansambl primljeni Milica Gojković, Joakim Tasić i Miodrag Dragičević.

Obeležavanju Dana Jugoslovenskog dramskog pozorišta prisustvovali su i njegovi najstariji članovi glumci Branka Veselinović (101) i Vlastimir Vlasta Velisavljević (93).

Veselinović je izašla i pred mikrofonom čestitala svim laureatima i pozorištu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Фамилија

    4. april 2019 | 02:49

    Које више југословенско? Никако да се отарасимо тога, на факултетима где се предају друштвене науке све врви од професора левичара, социјалиста, комуниста и таквих. Да је Србија прва хтела да изађе из Југославије много би боље прошла.

  • Sima

    4. april 2019 | 07:22

    Ima li u republikama bivše države neke ustanove sa prefiksom jugoslovenski? Da li je još uvek potreban taj naziv ovoj kulturnoj ustanovi u Srbiji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA