Izložbom Selene Vicković obeležena prva godina rada Galerije "Novembar" (FOTO)

Prvi rođendan Galerija "Novembar" obeležila je izložbom "Ko se boji mraka još...", autorke Selene Vicković. Da bi izrazila ljudska sećanja i percepcije prošlosti umetnica koristi igračke, za koje kaže da su sve vreme bile prisutne u njenom okruženju

  • 0

Foto: Promo

Kroz simboliku igračaka, umetnica u svojim najnovijim delima predstavlja motive ljudskih sećanja i percepcije prošlosti. Još od osamdesetih godina prošlog veka aktuelna na domaćoj, ali i francuskoj sceni, Vicković tvrdi da se uprkos poželjnom boravku u inostranstvu, umetnička zrelost danas može steći i u Srbiji:

- Moguće je, štaviše, ovde steći takvu zrelost pošto su uslovi, da tako kažem, malo „žešći“. Sa druge strane, mislim da je dobro bilo gde otići čak i da nisu takvi uslovi kakvi jesu, da se bude malo tamo, malo ovde. Ja bih najviše volela da mogu u životu dve godine da živim na jednom pa na drugom pa na trećem mestu, i mislim da je svaki takav odlazak i pokušaj da čovek negde drugde živi i bori se - dobar.

Foto: Promo

Galerija „Novembar” je svojih prvih godinu dana iskorisitla kako bi predstavila umetnike koji su otišli iz Srbije i postigli značajne uspehe na svetskoj sceni. U Galeriji Novembar samostalne izložbe imali su, izmedju ostalih, Selma Selman, Vuk Vidor, Ivan Grubanov, Ivana Bašić, Ana Milenković.

Umetnička direktorka galerije i kustoskinja Maja Kolarić objašnjava da u Srbiji da se trude da izaberu umetnike koji na pravi način komuniciraju o trenutnom stanju u društvu.

Foto: Promo

- Trudimo se da pokažemo ono što imamo najbolje, kroz godinu dana rada galerije su prošla imena koja su trenutno možda i najznačajnija imena naše umetničke scene… Primetili smo i da smo jako interesantni najmlađima, deci, koja slobodno ulaze u Galeriju, ponekad i sa roditeljima. Shvatili smo da je jako bitno da se bavimo i decom i razvijamo određene kulturne navike kod dece jer su ona naša buduća publika. Imamo kreativne radionice koje jednom mesečno organizujemo, i nazvali smo ih „porodičnim danima“, jer pozivamo i decu i roditelje da nam se pridruže. - ističe Maja Kolarić.

Foto: Promo

U Galeriji Novembar ne otkrivaju planove za budućnost, a jedino navode da  je sledeća na planu samostalna izložba Tadije Janičića koja će biti otvorena krajem maja.

Izložba Selene Vicković, „Ko se boji mraka još...“ traje do 26. maja.

Foto: Promo

 

Foto: Promo

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA