≫ 

Preminuo glumac Voja Mirić: Briljirao je našom kinematografijom, a onda je naprasno ostavio glumu

Njegove uloge su ipak ostale

  • 12

Glumac Voja Mirić preminuo je u 86. godini. Bio je glumac koji je ostvario veliki broj uloga u zlatnom dobu naše kinematografije. Uprkos popularnosti, sredinom osamdesetih napustio je glumu i povukao se u miran život.

Bio je srpski filmski i televizijski glumac. Rođen je u Trsteniku 1933. godine, a pamtite ga iz uloge u filmu "Derviš i smrt" po ulozi Ahmeda Nurudina posebno su u pamćenje starijih gledalaca utisnuli njegov markantni lik.

Uprkos popularnosti, sredinom osamdesetih napustio je glumu i povukao se u miran život, daleko do svetlosti pozornice i filmskih reflektora.

Na scenu je stupio čudnom igrom slučaja: kao gimnazijalac kruševačke gimnazije otišao je s prijateljem na probu nove predstave gradskog pozorišta i dobio ulogu - starca od osamdeset godina. Ubrzo se s bratom preselio u Beograd, upisao u "Abrašević", a onda i na Akademiju:

- I tu sam slučajno došao. Želeo sam da studiram građevinu ili arhitekturu, moji su hteli da budem pravnik, a ja otišao na glumu - pričao je glumac.

Diplomirao je u klasi profesora Tanhofera, počeo u novosadskom pozorištu, ali je posle odsluženog vojnog roka nastavio u Beogradskom dramskom, da bi se na kraju otisnuo u "slobodnjake". Na filmu je odigrao pedesetak uloga (desetak glavnih), 1964. godine osvojio je Srebrnu arenu za film "Službeni položaj" Fadila Hadžića, a deset godina potom i Zlatnu arenu za "Derviš i smrt" Zdravka Velimirovića.

(Telegraf.rs/Večerenj novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    24. april 2019 | 09:17

    Duboko saucesce porodici Voje Mirica legendarnog srpskog glumca. Ostaćce u pamćenju svih 50 filmova u kojima je igrao sa različitim temama.Kao trstenicanin voleo je svoj grad na Zapadnoj Moravi.Gde je nama zemljacima, poslednjih meseci evocirao uspomene posebno u hotelu Mazestik, kome je ostao veran do poslednjih dana. Od srca za pamcenje vrhunskog umetnika toma m.

  • 🗨️

    23. april 2019 | 23:52

    Bio je upecatljiv glumac. Saucesce porodici.

  • Трстеничанин

    23. april 2019 | 23:11

    Човек који је био оличење скромности, баш у сваком смислу те речи. Наш суграђанин је још за живота заслужио једну улицу... Почивај у миру.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA