≫ 

"Igra prestola" Q&A: Sve o "Princu koji je obećan", kako je Melisandra predvidela svoju smrt i šta to Bren vidi (FOTO)

Pokušali smo da odgovorimo na sve što vas je zaintrigiralo nakon poslednje epizode "Igre prestola"

  • 6

Utisci oko 3. epizode 8. sezone "Igre prestola" još se sležu, a niko da stvarno objasni odakle je vesteroški Miloš Oblić izleteo sa onim bodežom. Dok se (i nasred redakcije) prepiremo oko toga je li laka konjica trebalo da uleti prva u bitku, potražili smo odgovore u vašim komentarima i tamo zatekli čitav niz pitanja i ideja i koje su nas naterale da preispitamo sve što znamo o epizodi i celoj "Igri prestola".

- Ne znaš ti ništa, Džone Snežni - kao da se Igrit duri na svaku teoriju. I zaista, dok se serija ne završi, sve još može da se desi, svaki superfan mora da umre, služi i pogađa do samog kraja, čak i kada urednici podviknu "aj, dosta bre više".

A vi nas nateraste da nasumično gledamo epizode, pa i da skucamo tekst duži od "Duge noći". Javljajte šta mislite i ispravljajte nas ako grešimo.

Printskrin: Telegraf.rs

O da.

Za "Princa koji je obećan" u seriji Melisandra (Crvena dama) kaže da će se "roditi u soli i dimu", izvući vatreni mač Svetlonosac iz plamena i poraziti tamu. Ona veruje da ovog spasitelja najavljuje crvena kometa s kraja 1. i početka 2. sezone. Sve je to pripisala Stanisu.

U svetu knjiga, koji je teško izbeći čak i ako ste samo gledalac serije, taj "Obećani princ/eza" je i ponovorođeni Azor Ahai, junak iz Doba legendi, te i element reinkarnacije takođe postoji. Mač koji izvlači iz vatre je crveni mač junaka, pred kojim beži tama. U seriji Džon vaskrsne, Deni preživljava lomaču, Berik Donderion se nekoliko puta vraća iz mrtvih i čak ima plameni mač, ali Melisandra samo Džona naziva "Princom koji je obećan".

Teško da će serija skočiti sebi u usta da kaže kako Džon ipak nije spasilac. Ni mi ne kažemo da on u seriji neće biti taj "Princ", nego da to više nema smisla. Prvenstvena uloga "Obećanog princa" je da spase svet od tame, ali to je učinila Arja kada je ubila Noćnog kralja, koji donosi dugu noć, večnu tamu. Kako god okrenemo, Džon nakon ove epizode nije spasao svet. Štaviše, pokušao je i nije uspeo da poseče Noćnog kralja. Pokušala je Deni i nije uspela da ga spali. Arja je pokušala i uspela. To i dalje ne mora da znači da serija Džona neće portretisati kao spasitelja, samo da će svako objašnjenje koje za to daju biti vrlo problematično.

Da, Džonov mač Duga kandža jeste od valirijskog čelika, ali takođe je i Zavetnik koji je kod Brijene, Udovičin jecaj kod Džejmija, Vadisrce kod Džore, Maloprstićev bodež kod Arje...

Je li iko ovde obećani spasitelj? Foto: Helen Sloan/HBO

Da, može da se desi da Džon, posredno ili neposredno, ubije Deni iz bilo kog razloga. Ali zašto podneti žrtvu, potrebnu da se postane spasitelj, ako svet više ne mora da se spašava? Ok, možda od Sersei, ali ona je loš i lud političar, nije epsko magično zlo.

Svakako, Džon je u Zimovrelu okupio silnu vojsku i tu leži njegova zasluga. No, Džon sam kaže da bez Deni i njenih zmajeva ne bi imali šanse. Da li se onda i Deni može pripisati ista zasluga? I ako stvarno hoćemo da učitamo, sećate se Bitke kopiladi koju je Džon umalo izgubio? Da vitezovi Erinovog dola nisu uleteli u borbu, verovatno bi Boltoni i dalje držali Zimovrel. Vitezove je doveo Maloprstić zbog Sanse. Ima li onda i Sansa u svemu tome ulogu? Ne kažemo da je tako, već da ko hoće da to zagovara, ima argumente.

ARJA KAO PRINCEZA KOJA JE OBEĆANA

Štaviše, argumenata je pregršt i u tome je lepota ovog fantastičnog sveta. Rekli smo da Arja kao "Obećana princeza" ne ispunjava nijedan uslov u seriji (bar nijedan koji se odnosi samo na nju), ali ako se primene i znanja iz knjige evo šta se dobije:

Arja je ubila Noćnog kralja Foto: Tanjug/AP/Helen Sloan/HBO

Arja je princeza Severa, jer se njen brat Rob proglasio za kralja. Kada je „krvarila“ crvena kometa, bežala je iz Kraljeve luke sa Jorenom, „umrla“ kao devojčica Arja Stark, a „ponovo se rodila“ kao dečak Ari. Ratnik je postala u Bravosu, gradu na moru (u knjizi se služi lažnim imenom Slana). Takođe u knjizi, kada Arja završava obuku i napušta Hram boga sa mnogo lica, ona oseća kako „vazduh miriše na dim i so“ - rodila se u soli i dimu. Dalje, u seriji da ubije Noćnog kralja koristila je bodež od valirijskog čelika, koji je kao što ste istakli, iskovan u zmajevoj vatri. Bodež ima i rubin, te bi mogli reći da je crven, a ako je rubin kao Melisandrin, onda možda ima i izvesna magična svojstva. Onda bi mogli reći da je svako sečivo koje otera tamu "svetlonosac"?

I JOŠ JEDAN PONOVOROĐENI AZOR AHAI

Ili jedna od omiljenih primera - Džejmi Lanister kao "Princ koji je obećan". Ideju je na Redditu pre nekoliko godina izneo byrd82, a bazirala se na tome da su reči „lord“ i „svetlo“ pogrešno prevedene sa valirijskog i zapravo znače "zlato" i "šaka".  Po toj teoriji, kada Kraljeubica izgubi šaku kojom je držao mač i ubio kralja, a umesto nje dobije zlatnu, počinje njegovo ponovno rođenje - kao Džejmija, viteza.

Je li Džejmi Princ koji je obećan? Foto: Helen Sloan/HBO

Po legendi, Azor Ahai je kovao svoj Svetlonosac 30 dana i noći, ali kada ga je zagnjurio u vodu, mač je pukao. Potom je kovao 50 dana i noći, zario ga u srce lava, ali mač je opet pukao. Na kraju je, nakon 100 dana i noći, pozvao svoju ženu Nisa Nisu i zario joj zario mač u srce. Tako je nastao čudesni mač iz Doba legendi.

Džejmijeva promena je, po ovoj teoriji, počela kada je Brijeni u kadama (punim vode) u Harendvoru priznao da je ubio Erisa jer je Ludi kralj želeo da spali čitav grad. Nastavila se kada se suprotstavio ocu i Sersei i oslobodio Tiriona, koji je onda ubio Tivina (lava). Sersei u seriji za Tivinovu smrt krivi oba brata. Promena će biti gotova kada Džejmi ubije Sersei, svoju voljenu, i to tako što će je zadaviti rukama, običnom i zlatnom, čime će se istovremeno ispuniti i proročanstvo o valonkaru.

Što će reći da još najmanje troje likova mogu da budu "Princ koji je obećan". Serija nas je vodila ka Džonu i Deni kao očitim izborima, ali posle zadnje epizode to sve manje pije vodu.

No, ono čemu se ništa ne može prigovoriti jeste da su proročanstva generalna i ne upiru prstom. Baš zato u njih svašta može da se učita, ali odatle i nepoverljivost. I u našem, i u ovom svetu, za neka verujemo da ispunjavaju doslovce, neka neočekivano, a neka uopšte ne. U "Igri prestola" u 1. sezoni Deni je u Ves Dotraku (kada jede konjsko srce) prorečeno da će dete koje nosi postati „pastuv koji jaše svet“, što je dotračka verzija „Princa koji je obećan“. Znamo da se to nije ispunilo. Sersei veruje da će je ubiti valonkar, "mali brat", i misli na Tiriona, mada je valonkar i "mlađi brat", a i Džejmi je mlađi od nje. Ista šumska veštica joj je predskazala da će roditi troje dece. Sersei sama (osim ako nije greška u scenariju) kaže Kejtlin Tuli u 1. sezoni da je rodila Robertu dečaka crne kose, koji je umro kao beba. Ako rodi i ovo dete (četvrto, peto?), je li se onda proročanstvo ispunilo ili ne?

Na kraju, ono što nam, barem knjiga, poručuje jeste da proročanstva sigurno imaju jednu, i to ogromnu moć - da se pomoću njih manupuliše drugim ljudima.

MELISANDRINO PROROČANSTVO O SOPSTVENOJ SMRTI

Printskrin: Telegraf.rs

Da je Gospodar svetlosti u svojim vatrama pokazao koliko će ovaj tekst biti dug...

Melisandra dolazi usred bitke u kojoj sve mrtvo ubija sve živo. Osim Tiriona, svi su očekivali da ne dožive zoru. Melisandra je ipak uspela da se dovoljno dugo održi, preživi bitku i...  pred zoru se ubije. Da li je umrla zato što je iskoristila svu svoju moć da zapali jarak i arake, pa više ne može da se održava u životu? Da li zato što je skinula ogrlicu i naglo ostarila, pa preminula od godina? Da li od temperaturnog šoka jer se gola skinula na snegu? U svakom slučaju, Melisandru niko na to nije naveo. Sama je došla usred bitke, sama je zapalila arake i jarak, sama je sebi skinula ogrlicu i haljinu. Ona se ubila. Rekla je da će umreti pre zore i pred zoru se ubila. Proročanstvo, prozorljivost... plan?

R.I.P.  SMRADE

Printskrin: Telegraf.rs

Ovaj komentar nas je zapravo naterao da anketiramo sve oko sebe po čemu će da upamte Teona. Neko po izdaji, neko po Rouz koja zavodnički širi noge na zaprežnim kolima kada joj dobaci novčić, ali uglavnom svi po kobasici kojom mu Remzi maše. Sve je to pravo gledalaca i velika pohvala za glumu Alfija Alena.

Iako ostajemo pri tome da Bren u zadnje vreme ima samo moć da izvrne beonjače, izigrava GPS i ne smrzne se tri epizode, i da je mogao malo da se uključi u bitku koja se zbog njega vodi, možda ovde možemo da se prisetimo čitavog Teonovog puta, kao poslednje zbogom.

Teon je bio štićenik Starkovih, ali samo ako zaboravimo da je štićenik lepši naziv za taoca. Kada je nakon Robertove bune, Teonov otac podigao bunu, Robert i Ned su podigli vojsku i pobedili ga. U tom ratu su ubijena dva Teonova brata. Dečak Teon je otrgnut od svoje majke, koja je zbog gubitka sva tri sina poludela, i odveden da odraste u delu zemlje gde čitav narod (sa pravom) mrzi Gvozdenrođene. Pokornost njegove porodice za njegov život.

Evo kako se Teon seća odrastanja u Zimovrelu:

Teško je ne zapitati se kako je to izgledalo za Kejtlin i Neda. Zamislimo da odgajamo dete koje ćemo sutra mi sami morati da skratimo za glavu, ako politička situacija tako zahteva. Kako dozvoliti sebi da ga voliš, kada znaš da će možda morati da ga ubiješ? Teon je imao više prava od Džona, ali najmanje ljubavi, a želeo je da ga vole. To ne znači da su Starkovi loši, već da je surova tradicija to nalagala. Tako se održavao mir, a divlji podanici sprečavali da ne ugrožavaju druge.

Kada se Teon vraća na Gvozdena ostrva, otac i sestra ga ne priznaju, osim ako ne odbaci Starkove. Šta bi mi uradili da biramo između prijatelja ili krvi? Između toga da održimo reč ili konačno dobijemo ljubav svoje porodice? Verovatno bi svako odlučio drugačije, zavisno od karaktera i okolnosti. Teon je napravio svoj izbor - ispostavilo se najgori mogući.

Izdao je Starkove, oduzeo im zamak i ubio deo njihovog domaćinstva. Mada nije ubio Brena i Rikona, naneo je Kejtlin veliki bol time što ju je pustio da veruje su joj sinovi mrtvi. Njegovo iskupljenje počelo je kada je pomogao Sansi da pobegne od Remzija.

Sve nas u "Igri prestola" uzbuđuju borbe i nasilje, ali Teonov život je nekako pokazatelj da rat nikoga ne ostavlja nepovređenog, bio nevin ili kriv. Kada se uporede sukobi Teonov otac-Starkovi i Teon-Starkovi tu su čak i isti elementi: dva mrtva brata, mrtvi podanici, majka bez dece, deca van doma, pogažene zakletve... Ipak, tu je i ono pozitivno - sestre (Jara i Sansa) koje spašavaju brat i brat koji spašava njih...

Iznad svega, Teon je prošao kroz neverovatnu transformaciju, od arognatnog mladića, do živog leša bez identiteta, kastriranog, skoro odranog, preplašenog do smrti, od izdajnika do pokajnika, od kukavice do heroja, opet kukavice, pa opet heroja, od „ubice“ Starkovih do onog koji se za Starkove žrtvuje.

Na Teonu je prikazan sav užas rata Foto: Tanjug/AP/HBO

Učinio je da ga fanovi mrze, sažaljevaju, gnušaju ga se, razumeju, a neko možda i gotive, i to sve odjednom. Jedino je možda Džejmi imao sličan preobražaj.

BREN I NJEGOV GPS

Printskrin: Telegraf.rs

Da stvarno, odakle nam to :)

U knjizi je jasnije nagovešteno zašto je Bren tako poseban. On je varga i (na putu da postane) Trooka vrana, ali ispostavlja se i da ima istu moć kao Džodžen Rid - Bren je zelenovid, što znači da može da vidi neku verziju budućnosti.

Tvorci serije njegove (ne samo njegove) moći uklapaju u narativ, tako da tu ima svega, mada Bren nikada konkretno nije rekao da može da vidi budućnost, već stvari koje su se desile ili se dešavaju širom sveta. Čak i kada da Arji bodež kojim je ubila Noćnog kralja, on to ne čini sa nekim ciljem, već jer je, kako kaže, “bodež protraćen na bogalja”.

Koliko su Brenove moći? Foto:Helen Sloan/HBO

Iako se doček Džejmija u 1. epizodi ove sezone može protumačiti time da je Bren video preko vrana kako Kraljevskim drumom stiže sam, serija je nama to predstavila kao nešto mistično. Sve bi bilo u redu da je u dvorištu Zimovrela Bren rekao Džonu i Deni: "Nemamo vremena za ovo. Zmaj je probio Zid, mrtvi su na putu, Sersei ne šalje vojsku, Džejmi dolazi sam", ali serija je htela drugi pravac.  Onda je otišla korak dalje kada Bren kaže Džejmiju da će im pomoći u ovoj borbi.

Ali na koji način? Kao da su svi zaboravili da je levoruki Džejmi loš borac i sva logika je išla ka tome da on ne preživi. Jedino objašnjenje što je Džejmi živ jeste da ga je Brijena štitila. Ako Džejmi zaista bude uradio nešto bitno, poput toga da ubije Sersei, ko neće reći da je Bren to znao? Predvideo?

Fanovi se i dalje nadaju da cela super scena sa Hodorom i "Hold the door" nije bila uzaludna Foto: Helen Sloan/HBO

Bren je celu bitku posmatrao kroz svoje vrane, možda kupeći podatke, da ih uvrsti u kolektivno sećanje. Ali čemu skupljanje kolektivnog sećanja, ako ćeš već sledećeg trena umreti i nestaće sve sa tobom? Zar tada ne koristiš sve raspoložive resurse da očuvaš sebe i ono što predstavljaš? Osim ako znaš da ti se ništa neće desiti...

Ako i zanemarimo sve to, najveći pokazatelj da Bren ipak može da vidi makar isečke budućnosti dat je u 6. sezoni kada u haosu njegovih vizija divlja vatra juriša hodnicima. Ne bilo koja divlja vatra, nego ona kojom će Sersei da spali Belorovu septu. U trenu kada Bren ima tu viziju, događaj se još nije odigrao, barem ne za nas kao gledaoce. Nama je to predstavljeno kao vizija budućnosti.

Ali sve i da Bren ne može da vidi budućnost, on u sebi baštini sve sećanje sveta, može da se šeta kroz prošlost i donekle na nju utiče (setite se Hodora i Neda ispred Kule radosti). U trenu kada je preživeo bitku, ona je za njega postala prošlost. Da li je mogao na bilo koji način da promeni tu prošlost, pre nego što se "sasuši mastilo"? Mnogi fanovi se i dalje nadaju da jeste. Bren koji putuje kroz vreme je pre početka sezone bila jedna od najželjenijih teorija, a po njoj Bren Stark je svaki Bren koji je ikada postojao u istoriji - onaj koji je sagradio Zid i Krajoluj, koji je bio zapovednik Noćne straže, pa i onaj čiji je ime izbrisano iz istorije, jer se proglasio za kralja na Zidu.

VIDEO: Glumci iz „Igre prestola“ otkrivaju koje su im omiljene scene smrti

(Dunja Savanović/ d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    3. maj 2019 | 20:47

    Cisto smece od serije !!

  • IvanTs

    3. maj 2019 | 16:26

    Deberius ima da poludi kao njen otac, Dzejmi ima da je ubije, a Ajra ce sa njegovim licem da ubije Sersei...

  • Milos

    5. maj 2019 | 15:51

    Nocni kralj je targatien,setite se plavokosog coveka iz Branove vizije vezanog za drvo koga ona deca ili sta su vec pretvaraju u NK .Zato mu vatra zmaja ne moze nista,zato moze da kontrolise zmaja jer je Targarijen,kao i Deni i Dzon,oni su jedine tri osobe koje jasu zmaja,zato nije hteo da ubije Dzona jer zna da su rodjaci,mogao je jedino da bude ubijen nekim macem ili nozem kao kad su Dzona izboli na smrt

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA