Kako je Ivo Andrić govorio o ženskom brbljanju: To su razgovori puni zmijskog siktanja, uspijanja, a žene su kratke pameti i suva srca

"A možda tu ima i nekih ostataka neiživljene erotike"

  • 6

Nobelovac Ivo Andrić objavio je 1976. godine knjigu "Znakovi pored puta", u kojoj je jedan deo posvetio opisu ženskih razgovora. On zvuk tog čavrljanja poredi i sa palacanjem zmijskih jezika.

"Slušam kako četiri žene srednjih godina “razgovaraju“, ne slušajući jedna drugu, ne misleći ni na šta na svetu do na prvu iduću reč koju treba da izgovore, a tim rečima nema kraja ni računa. U stvari, one više pevaju nego što govore, i to sve četiri u jedan glas, kao derviši opijeni sopstvenim dahtanjem i halakanjem.

Taj razgovor se kreće na niskom planu malih ogovaranja, suludih nerazumevanja, prozirnih aluzija, i pun je zmijskog siktanja, zagrcavanja, podmitivanja i uspijanja. Četiri stara i bolesna, sobnim vazduhom otrovana papagaja.

Možda u silnoj potrebi ovakvih žena za brbljanjem ima - pored kratke pameti i suva srca - nekih ostataka neiživljene erotike. Možda je to (teško njima!) davno ugušen kliktaj devojaštva, ljubavna pesma koju nikad nisu mogle, smele ni umele da zapevaju, i koja sada navire iz njih, ali kao jadna karikatura onoga što je nekad htela da bude, u vidu besmislenog, čudovišnog brbljanja."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    10. maj 2019 | 13:54

    ...eeee da nam je svima više ovakvih ljudi kao što je Andrić bio umesto šunda i starleta, umesto društvenih mreža, telefona, interneta i ostalih otrova koji su nam mozak popili...eeee da nam je....

  • Bezveze!

    10. maj 2019 | 14:53

    Oduvek nisam podnosila Andrica kao pisca. Užasno su dosadni i preterano opsirni svi njegovi opisi, pa teko i ovaj o ženama i njihovom razgovoru. Teško mi je da prihvatim da je od svih naših pisaca bas on Nobelovac. Međutim, shvatam da smo te godine, kao komunistička tvorevina, mi bili na redu za tu nagradu. I tako dobismo Ivu Andrica da umara sa lektirama u svakom razredu.

  • Okdanic

    10. maj 2019 | 14:14

    Svaka mu je na mestu. Svaka cast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA