≫ 

Ultimativni izbor "Igre prestola": Vesteros je Brena izabrao za novog vladara, ali da li je to pravi izbor? (FOTO)

Pažnja, ovaj tekst sadrži mnoštvo spojlera iz poslednje epizode "Igre prestola"

  • 5

"Igra prestola" u svojoj poslednoj epizodi neminovno dolazi do pitanja - ko treba da vlada nad Sedam kraljevstava? Tirion (iz nekog razloga) smatra da je najbolji izbor Bren, jer Bren zna dobre priče, može da špijunira ljude i ne može da ima decu?!? I skoro svi prisutni  na Velikom veću dele Tirionove argumente.

Da, od svega ponuđenog, Tiron je našao baš to da naglasi. Doduše, pitao je "ko bi bolje vodio u budućnost, od osobe koja zna prošlost", ali dobri stari argument iz našeg sveta: "Oni koji ne znaju svoju istoriju, osuđeni su da je ponavljaju" bio bi efikasniji.

- Znam da ne mariš za moć, ali sad te pitam, ako te izaberemo, da li ćeš nositi krunu? Da li ćeš voditi Sedam kraljevstava od ovog do svog poslenjeg dana? - pita Tirion Brena.

- Zašto misliš da sam prevalio ceo ovaj put? - odgovara Bren, a Tironu i baš nikom drugom prisutnom na Velikom veću ne pada na pamet da pita: "Čekaj, znao si da će sve ovo da se desi i ćutao? Silna krv se prolila da bi ti seo na tron?".

Likovi se nisu setili, ali mi gledaoci, koji ipak imamo više informacija, morali bi da se zapitamo: da li je Tirion upravo napravio još jedan debakl i izabrao najgoru moguću osobu da vlada?

Od Majke Zmajeva do Gospe od Winterfella, pogledajte fotografije iz poslednje sezone serije Igra Prestola (Game of Thrones).

Moramo da pričamo o Brenu Foto: Helen Sloan/HBO

Tirion kao da prisutnima kaže: izaberite dečaka koji je ušao u drvo, misli da je trooka vrana i više vremena provodi u drugim životinjama nego u svom telu. Pita li se on ijednog trena kako će to da objasne običnim ljudima, onima koji se nisu borili sa Tuđinima i u čijim je životima magija prisutna samo u onoj meri da se zmajeva i svega natprirodnog užasno plaše?

A što se samog Brena tiče - mi znamo da je predvideo da će zmajevi leteti nad Kraljevom lukom.

 

Da li je u nekoj sledećoj viziji video i kako prestonica gori? Da li je dopustio da se to desi?

Ako i nije znao šta će Deni da odluči, sigurno je znao šta se dešava. Sam kaže da vidi svu sadašnjost, ali baš kao ni u bici u Zimovrelu, nije učinio ništa povodom spaljivanja Kraljeve luke.

BREN: VELIKI KRALJ. DA LI?

Premisao koja nam se nameće jeste da će Bren biti sjajan vođa. A onda njegova prva odluka kao kralja-predsednika glasi: "Nema problema, neka se pola zemlje ocepi. Nezavisnost pokrajine, razgraničenje, što da ne?" Na prestolu 30 sekudni i to mu je prva odluka.

 

I zašto Jara Grejdžoj i novi princ od Dorne (ko god bio) nisu tražili isto? Dorna je poslednja priključena Sedam kraljevstava, jer se decenijama nakon Egonovog osvajanja borila da očuva nezavisnost. Gvozdena ostrva imaju mesto u ovoj priči, jer je Belon Grejdžoj, Jarin otac, bio jedan od kraljeva u ratu Pet kraljeva. Grejdžoji su i nakon Robertove bune pokušali da se ocepe. Sada kada Bren deli nezavisnosti šakom i kapom, oni iznenada nisu zainteresovani. Ili tu privilegiju ima samo Brenova sestra?

Uz to, nekoliko scena kasnije Bren, sjajni vladar, nastupa u Malom veću, a njegova prva odluka je... da ne bude u Malom veću? Umesto toga, u sceni koja je s razlogom komična, ovaj fantastični kralj ode da zuri u svoj svet, dok drugi vode zemlju za njega. Kako se to razlikuje od Roberta, koji se opijao po bordelima dok neko drugi vlada, ili Erisa umesto koga je kraljevao Tivin Lanister? Džofrija koga je spasavao Tirion? Sve su to odsutni vladari.

I zašto kralju Brenu treba gospodar šaptalica, ako on već sve zna?

"Igra prestola" bi trebalo da bude (magični elementi na stranu) prikaz realne (uglavnom) srednjovekovne političke situacije. Svakako, treba da znamo istoriju, kako je ne bi ponavljali. Ali u tom slučaju, Bren bi bio i dobar savetnik, ne kralj. Zašto je iko prihvatio klinca koji ne zna da komunicira sa drugima, koji pripada kraljevstvu koje se upravo ocepilo (što će reći nit donosi vojsku, nit porez), i još na sve to kaže: "ja nisam više ljudsko biće"?

Beniof i Vajs nisu preterano (čitaj, zaslužno) tretirali natprirodni aspekt ove priče. Pokušavali su da ga sklone u stranu, te su zato Deca šume iščezla, Noćni kralj i Tuđini ispali  nebitni, a u Brenovim moćima ima toliko rupa.

Dok je u knjizi Bren očigledno veoma, veoma posebno dete, koje u sebi baštini neverovatne moći (slične verovatno ima i Robin Erin #čitajteknjige), a čak je i prvo poglavlje u knjizi "Igra prestola", nakon prologa Brenovo, njegovo uzdizanje u seriji delovalo je neuredno. Nespretno. Kao nešto što su odlučili u trenu.

 

Da se stvarno ispostavilo da je Bren otkrio svima da su ga Deca šume postavila na presto, da je sve ovo bio plan, da je on Deni učio ludom, jer joj se petljao u misli, da je telepatski poručivao Varisu da pokuša da kruniše Džona, pa čak i da je, kako su s početka sezone fanovi predviđali, Bren šaputao i Deninom ocu, kralju Erisu, sve dok ovaj nije poludeo... to bi bila mnogo jača priča... Ili je to barem mišljenje autora ovog teksta, što ne mora da znači da je tačno.

Mislite li da je ovo rešenje scenarista ili ideja Džordža R.R. Martina? HKoga biste vi voleli da ste videli na čelu Sedam kraljevstava?

Pišite nam brže nego Brijena Džejmijevu istoriju

(d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    20. maj 2019 | 20:07

    Kakav glup kraj

  • Samostalni car

    20. maj 2019 | 22:51

    Trebalo je da bude Dzon snezni. Ima krvi zmajeva a i vukova. Ujedinio bi sva kraljevstva. I rodjeni je vodja.

  • Dikudis

    20. maj 2019 | 23:24

    Cela serija je bila takva da se uvek desavalo nesto ne predvidjeno. Smrt Neda Starka, pa krvava svadba, pa ubistvo i ozivljavanje Dzona, itd, itd. E takav je i kraj, ne predvidjen i ne ocekivan. Ja sam iskreno navijao pre pete epizode, da Deneris postane kraljica i da svi budu srecni i zadovoljni, ali u ovom serijalu nikad nije bilo srece i zadovoljstva, tako da je i kraj takav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA