Mišel Uelbek odbio 43 zemlje, ali dolazi u Srbiju: Imao je samo dva uslova - da dođe sa suprugom i da može da puši

Glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz najnovijeg Uelbekovog romana "Serotonin"

  • 2

Glavna zvezda prve večeri ovogodišnjeg književnog Festivala Krokodil koji će se u Beogradu održati od 7. do 9. juna je Mišel Uelbek, francuski pisac koji već četvrt veka slovi za jednu od najvećih zvezda savremene svetske književnosti.

"Francuski Orvel", kako još zovu Uelbeka - enfant terrible savremene francuske književnosti i jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih pisaca današnjice u petak 7. juna u polučasovnom razgovoru s Biljanom Srbljanović govoriće o sebi, svom stvaralaštvu te svom kompleksnom odnosu s Francuskom.

Glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz najnovijeg Uelbekovog romana "Serotonin".

Milena Berić prevodi tim za organizaciju festivala Krokodil (Književnog Regionalnog Okupljanja Koje Otklanja Dosadu i Letargiju) kaže za Tanjug da postoji veliko interesovanje za susret sa francuskim piscem, na samo u Srbiji nego i u regionu.

- Neprestano nam zvoni telefon jer se naši prijatelji i partneri iz skadinavskih zemalja raspituju kako nam je zapravo uspelo da privolimo Uelbeka da dođe u Beograd. Novac u Uelbekovom slučaju ne igra presudnu ulogu generalno u životu, čak suprotno. Odbio predstavnike što ddržavnih, što nevladinih organizacija iz 43 zemlje i rešio da dođe u Srbiju. Pre Beograda Uelbek je bio u Gruziji i to je sve - kazala je Berić.

Prema njenim rečima njegov jedini uslov slavnog pisca bio je da dođesa suprugom jer se skoro ponovo venčao.

- Tražio je i da bude smešten u hotelu u kojem može da se puši, što smo lako rešili. Uelbek je u pregovorima bio jako zainteresovan za susrete sa publikom uz uslov da može da puši svuda gde se kreće, što u Srbiji kao što znamo uopšte nije problem - kazala je Berić i dodala da u francuski pisac svestan da u Srbiji i regionu ima mnogo ljudi koji cene njegou književnost, ali i političke stavove i način na koji definiše društvo pre svega u Francuskoj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    30. maj 2019 | 11:56

    Idi begaj! A jel' napamet ili ce sufler da ima posla? Boze koji balvani dolaze u Srbiju da nas uce kulturi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA