≫ 

Posle "Černobilja" svi gledaju još jednu seriju: Zbog nje je ova žena najomražanija tužiteljka na svetu (VIDEO)

Petorica tinejdžera optužena su 1989. godine za silovanje žene u Central parku, 2002. godine je utvđeno da to nisu uradili oni

  • 0

Prošlo je 30 godina od kada je Linda Ferstajn vodila slučaj "Central park džoger", međutim istraga iz 1989, kao i suđenje 1990, ponovo su se vratili u centra pažnje i to zahvaljujući novoj Netfliksovoj mini seriji "Kada nas vide" (When They See Us).

Serija koju je kreirala Ava Duverni govori o slzčaju zvanom "Petorka iz Central parka", o petorici Afroamerikaca i Latinoamerikaca koji su nepravedno zatvoreni za silovanje i napad na džogerku u najpoznatijem njujorškom parku.

Lindu igra poznata "očajna domaćica" Felisti Hofman, a kao žena koja je nadgledala istragu i suđenje petorice tinejdžera, predstavljena je u ne baš sjajnom svetlu.

Ovo obnavljanje priče o ozloglašenoj petorci i Lindino konstantno odbijanje da se izvini muškarcima, izazvalo je bes gledalaca serije, a na društvenim mrežama pojavio se hešteg #CancelLindaFairstein. Jedan od gledalaca čak je pokrenuo peticiju da su ukine štampanje prodaja Lindinih kriminalističkih romana. Peticiju je do sada potpisalo oko 111.000 ljudi.

ŠTA JE SVE DOVELO DO OVOGA?

Linda je 1972. godine zaposlena kao asistentkinja okružnog tužioca na Menhetnu. Već 1976. postala je šefica odeljenja za seksualne zločine. Na toj poziciji zadržala se 26 godina.

Dok je bila u toj jedinici, Linda je vodila mnoge kontroverzne (a i široko poznate) slučajeve na Menhetnu, uključujući i takozvani sčučaj "Ljudi protiv Jovanovića. U pitanju je Oliver Jovanović, biologa koji je 1998. godine uhapšen nakon optužbi da je seksualno mučio studenta Bernard koledža.

Ali, slučaj koji se najviše povezuje sa Lindom je slučaj petorke iz Central parka u odnosu na koji svi ostali blede.

Linda Fairstein, Felicity Huffman Felisti Hofman u ulozi tužiteljke; Foto: Netflix

SLUČAJ CENTRAL PARK

Bila je noć 19. aprila 1989. godine kada je 28-godišnje džogerke pronađena u Central parku. Pretučena je, silovana i ostavljena da umre.

Džogerka, čije je ime kasnije otkriveno, Triša Meili je preživela napad, a grad Njujork je bio gladan pravde. Pod liderstvom Linde, petorica crnih tinejdžera - Kori Vajz, Jusef Salam, Antron Mekkrej, Rejmond Santana i Kevin Ričardson, ispitivani su sve dok nisu priznali zločin.

Petorka iz Central parka, kako su momci postali poznati, kasnije su povukli svoje prinanje, govoreći da su bili prisiljeni da daju lažne iskaze. Ipak, proglašeni su krivima na suđenju 1990. godine i otišli na robiju. Tamo su bili sve do 2002. godine kada je Matijas Rejes, ubica i višestruki silovatelj, koji je služio doživotnu robiju za druge zločine, priznao da je on zapravo taj koji je silovao devojku. DNK test je to i potvrdio, a petorica momaka su oslobođena optužbe.

Trojica od njih petorice (Antron, Rejmond i Kevin) 2003. su tužili grad Njujork za zlonamerno gonjenje, rasnu diskriminaciju i emocionalni stres. Jedanaest godina kasnije, nakon što je gradonačelnik Njujorka postao Bil de Blasio, dobili su odštetu od 41 milion dolara, ali je Linda nastavila da brani ishod njene istrage.

- Mislim da je Rejes pobegao sa tom grupom dece. Ostao je duže kada su ostali krenuli. On je taj koji je počinio napad. Mislim da nema sumnje ni kod koga ko je prisustvovao ispitivanju da su ova petorica muškaraca počinioci... Gledala sam više od 30 detektiva, crne, bele, hispano, koji se nikad ranije nisu upoznali, sproveli su briljantnu istragu - rekla je Linda u intervjuu za "Njujorker" 2002. godine.

U vreme kada je većina njih iz te petorke i dalje bila u zatvoru, 1996. godine, Linda je počela da piše knjige. Tada je još radila u kancelariji u Njujorku i objavila je svoju prvu novelu "Konačna opasnost" koja prati fiktivnu tužiteljku Aleksandru Kuper.

Linda je navodno sopstveno iskustvo iskoristila za knjigu i vrlo brzo Aleksandru Kuper pretvorila u najprodavaniji serijal. Do 2002. napustila je posao na Menhetnu i u potpunosti svoju karijeru posvetila pisanju.

GDE JE LINDA DANAS?

Od kako je napustila funkciju, pre 17 godina, Linda je nastavila da piše. Objavila je 20 knjiga u kojima Kuperova ima glavnu ulogu, a najnovija je objavljena početkom ove godine. Napisala je takođe i misterije za decu. U raznim medijima pojavila se kao "ekspert za seksualne zločine", ali se onda dogodila jedna stvar. Emitovana je serija "When They See Us".

Dok je pisala scenario za novu Netfliksovu seriju, Ava Duverni je navodno došla do Linde i shvatila da bi bivša tužiteljka volela da bude umešana mnogo više.

- Linda Ferstajn je zapravo pokušala da pregovara. Pokušala je da pregovara o uslovima, da daje odobrenja na scenario i još neke druge stvari. Pa znate šta je moj odgovor bio na to, nismo ni razgovarale - rekla je Duverni za "Dejli bist".

Nakon što je serija emitovana, rezultat je bio taj da je netrpeljivost prema Lindi naglo porasla. Ona je obrisala naloge sa društvenih mreža, a takođe je dala ostavku na funkciju u Upravnom odboru Vasar koledža i na još neke položaje u različitim grupama koje se bave seksualnim nasiljem.

U brojnim pismima ostavke, Linda je napisala da je njeno predstavljanje u seriji "grubo i zlonamerno netačno".

- Istina o mom učešću ne može da bude dokazana u javnim dokumentima. Ali to nije bilo očigledno onima koji prihvataju mentalitet gomile koji sada dominira društvenim medijima - navela je navodno ona u jednom pismu, prenosi "Njujork tajms".

Njen advokat Enrdju T. Miltenberg izdao je saopštenje u kom optužuje Netfliks i Avu za pogrešno predstavljanje činjenica na zapaljiv i netačan način.

Ipak, ono što je prilično sigurno jeste da se Linda i dalje nije izvinila za učešće u tom slučaju. I dalje tvrdi da je ispitivanje bilo "uljudno, dostojanstveno i izvršeno u skaldu sa slovom zakona i osetljivošću na mladu dob muškaraca".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA