Preminuo Franko Zefireli, reditelj filma "Romeo i Julija" i nesuđeni oskarovac

Zefireli je preminuo u 96. godini

  • 2

Italijanski filmski reditelj Franko Zefireli preminuo je u 96. godini, izvestili su italijanski mediji. Reditelj je preminuo posle duge bolesti, koja se pogoršavala proteklih meseci, piše BBC.

Zefireli je bio dvaput nominovan za nagradu Oskar, a bio je i član italijanskog senata u dva mandata kao član Berluskonijeve stranke "Forza Italia". Radio je sa Elizabet Tejlor i Džudi Denč. Bio je jednako slavljen zbog svojih režija filmova, opera, ali i pozorišnih predstava tokom karijere duge 60 godina.

Ostaće upamćen kao reditelj adaptacije "Romea i Julije" iz 1968. godine, u kojoj su igrali tada nepoznati Leonard Viting i Olivija Hasi. Generacije studenata su se na njoj učile Šekspirovim delima.

Majka mu je dala prezime Zefireti, jer je bio vanbračni nepriznati sin, u značenju mali povetarci, a to je pogrešno upisano u krštenicu. Original se odnosio na Mocartovu operu, a Zefireli je i sam postao kreator opera, pa je tako tokom karijere upisao 120 režija na daskama koje život znače.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA