≫ 

Tesla je bio pravoslavni Hrvat?! Bura oko velikog naučnika sve jača, padaju i teške reči

Teslina nacionalna pripadnost, po svemu sudeći, goruća je tema samo među balkanskim narodima

Nikola Tesla, naučnik Nikola Tesla / Foto: Profimedia/Roger Viollet

Nastavlja se polemika oko jednog od najvećih umova čovečanstva, naučnika i pronalazača Nikole Tesle, na relaciji Srbija - Hrvatska.

Istoričari podsećaju, činjenice se ne mogu promeniti i osporiti, ali je apsurdno prisvajati čoveka koji je učinio toliko za ceo ljudski rod.

Rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu godišnje poseti više desetina hiljada ljudi. U selo pokraj Gospića privlači ih naučnikova genijalnost, dok im je njegova nacionalnost apsolutno nevažna.

Umetnike niko ništa ni ne pita, kaže hrvatska umetnica koja širom sveta promoviše dostignuća ličkog naučnika.

- Ja jednostavno ne mogu shvatiti Teslu na niti jedan drugi način nego kao svetskog naučnika, naravno, srpskog porekla. Isto tako, mislim da su te stvari kojima se naš rad svodi na politiku i gde se zapravo kroz jedno političarenje ugrožava naš rad vrlo loše - kaže umetnica Helena Bulaja Madunić, preneo je N1.

Teslina nacionalna pripadnost, po svemu sudeći, goruća je tema samo među balkanskim narodima, koji se svojski trude da dokažu da je genijalni pronalazač upravo njihove gore list. 

U fotelji gradonačelnika Gospića danas, na primer, sedi ultranacionalista koji smatra da je njegov najpoznatiji sugrađanin Hrvat pravoslavne veroispovesti, i nikako drugačije.

- Mene čudi to srpsko ludilo svakih 10-15 godina i te pretenzije prema Hrvatima, Hrvatskoj i hrvatskim naučnicima i hrvatskim velikanima. Ako nemaju svojih, a niko im nije kriv, pa ni Hrvatska, neka ih stvore - navodi gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Odluka zapadnih komšija da Hrvatsku na Svetskoj izložbi u Dubaiju predstave Teslinim likom i delom izazvala je diplomatsku buru.

Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević tu ideju žestoko je osudio, rekavši kako je po sredi falsifikovanje istorije, nakon čega je usledila  razmena oštrih saopštenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KO ZNA ZNA

    12. septembar 2019 | 23:46

    istorija kaze ovako molim vas da zapamtite i da nepavite greske Nikola Tesla 1856 - 1943 austrijska imperija(monarhija) 1804-1867 austrougarska imperija(monarhija) 1867-1918. dakle rodjen je u a u s t r i j s k o j monarhiji.

  • ODMAH INFORMISITE SVET

    14. avgust 2019 | 10:15

    Ovo je tipicna ustaska propaganda. Oni su uvek prisvajali sve sto ih moze popularizovati. Ako se ne varam pobili su najmuckije, najbrutalnije moguce 119 clanova porodice Tesla. Svet mora to znati. Svet mora saznati za ustaske zlocine. Sada sa socijalnim mrezama je bar lako. Na vama je da to uradite. To sto se u Hrvatskoj sada desava je samo deo ustaske ideologije koja je pobila skoro 2 miliona Srba. Najopasnija stvar je ta sto ustaska ideologija je promovisala svakakav oblik varvarizma. Komadanja, kasapljenja, przenja, pecenja, dranja itd. Poznato je i postoje dokazi kao i svedocenja da su ustasi cak jeli i ljude. Malu decu bi stavljali na razanj i jeli bi njihovo meso. Kad bi zrtve bilo kog pola i uzrasta prosli samo sa silovanjem to je bio razlog za slavlje. Radili su monstruozne stvari koje ni najbolesniji sadisticki mozak ne moze zamisliti. Zbog toga sadasnji kanibalizam, ksenofobija i rasizam koji vladaju hrvatskim drustvom mene ne zapanjuju. Poceli su da komadaju i turiste. Momak iz Francuske ostao je bez uva. Plasim se da je ovo samo pocetak. Potrebna je itna deustasizacija i denacifikacija Hrvatske kako bi se sprecili jos gori slucajevi kanibalizma. U riječkom naselju Gornja Vežica na dve lokacije ispisane su poruke: "U proljeće kad procvate vrba radit ćemo paprikaš od Srba", uz slovo "U" i "Ustaše Vežica". Znaci ne radi se samo o izolovanim slucajevima vec kanibalizam i pozivi za kanibalisticko ubijanje Srba su rasireni svuda po Hrvatskoj. Pokusaj kanibalistickog napada na mladica iz Francuske nije samo presedan.

  • Сретен

    5. septembar 2019 | 10:52

    На споменику Тесли у Њујорку пише, Србин и Американац. Ту су уклесане и његове речи, које ћу парафразирати: , Ако Бог да да се неке од мојих идеја реализују, то ће, бити на добробит читавог човечанства.Најслађе од свега биће ми да је то постигао Србин,,. Дакле његове речи. Хрватима остаје само да тврде, како Тесла није знао шта говори, а по ономе шта је написано види се да је то изјава са почетка његове блиставе научне каријере.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA