Vreme čitanja: oko 1 min.

Muzej u Amsterdamu menja ime zbog sukoba u Ukrajini: Ne žele da spominju "Ermitaž"

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ermitaž Amsterdam" će se od septembra zvati "H’ART muzej"

  • 0
Kupidonov poljubac, Muzej Ermitaž Foto: Profimedia/TASS/Alexander Demianchuk

Muzej u Amsterdamu, koji je prekinuo veze sa kolekcijom "Ermitaža" iz Sankt Peterburga nakon početka sukoba u Ukrajini, zvanično je promenio ime i najavio partnerstvo sa renomiranim galerijama u Londonu, Parizu i Vašingtonu.

Kako prenosi agencija AP, "Ermitaž Amsterdam" će se od septembra zvati "H’ART muzej". Muzej je uspostavio partnerstvo sa Britanskim muzejom, Centrom "Pompidu" i Američkim muzejom umetnosti "Smitsonijan".

"To je uzbudljiv novi korak za nas, savremeni model za budućnost", navela je direktorka muzeja Anabel Birni u izjavi i dodala da će se program muzeja kretati od velikih umetničkih izložbi do manjih prezentacija, odražavajući vreme u kom živimo.

Prva velika izložba, koja bi trebalo da bude otvorena sredinom 2024. godine, biće organizovana u partnerstvu sa pariskim Centrom "Pompidu" sa fokusom na Vasilija Kandinskog, umetnika rođenog u Rusiji koji je postao francuski državljanin.

Muzej je prvobitno otvoren 2009. godine i koristio je veliku umetničku kolekciju "Ermitaža" u Sankt Peterburgu za izložbene postavke. Međutim, prošle godine je prekinuo vezu zbog, kako je saopšteno, invazijom ruske vojske u Ukrajinu.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte kako izgleda rekonstruisana kruna cara Dušana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA