Vreme čitanja: oko 1 min.

Kustos Britanskog muzeja otpušten nakon nestanka većeg broja predmeta: Artefakti vrede desetine miliona evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Higsov sin Greg rekao je danas da njegov otac tvrdi da je nevin i da je otpuštanje doživeo kao veliki šok.

  • 1
Britanski muzej Soba za čitanje, London, Engleska

Zaposleni u Britanskom muzeju, otpušten nakon nestanka zlatnog nakita i poludragog kamenja, viši je kustos koji je tamo radio 30 godina.

Piter Džon Higs (56), kustos grčkih kolekcija, grčke skulpture i helenističkog perioda, otpušten je ove godine nakon što je utvrđeno da su nestali predmeti koji, kako se pretpostavlja, da vrede desetine miliona funti, preneo je britanski "Tajms".

Artefakti uključuju zlato, poludrago kamenje i stakleni nakit i datiraju između 15. veka pre nove ere i 19. veka nove ere.

Mnogi od njih su bili mali predmeti koji su se nalazili u magacinu i nijedan nedavno nije bio izložen javnosti. Muzej je juče saopštio da je jedan član osoblja otpušten nakon što je utvrđeno da su predmeti "nestali, ukradeni ili oštećeni".

Higsov sin Greg rekao je danas da njegov otac tvrdi da je nevin i da je otpuštanje doživeo kao veliki šok.

Muzej je saopštio da će pokrenuti pravni postupak, ali je odbio da potvrdi broj nestalih predmeta ili njihovu vrednost, iako je osporio da je reč o cifri od 80 miliona funti.

Predmeti, koje osoblje sada pokušava da povrati, nisu osigurani. Higs, koji je stručnjak za mediteransku kulturu i koji je doktorirao arheologiju radio je u muzeju od 1993. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte kako izgleda rekonstruisana kruna cara Dušana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    18. avgust 2023 | 01:57

    A šta nije jasno. Pa vi ste to otimali po celom svetu gde god ste stigli, dovlačili i punili vaše muzeje. Kako došlo tako i otišlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA