Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrane se komarcima, ne napadaju čoveka, od koristi su mu: U Beogradu obeležen Međunarodna noć slepih miševa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom večeri, na Malom Kalemgdanu, na platou iza Galerije Prirodnjačkog muzeja, biolozi i saradnici ove ustanove, održali su predavanja o slepim miševima, odnosno šišmišima ili ljiljcima, i njihovom značaju za čoveka i prirodu

  • 1
Slepi miš foto: pixabay.com

Prirodnjački muzej u Beogradu je večeras, 27. godinu zaredom obeležio Međunarodnu noć slepih miševa u okviru Dana evropske baštine.

Tokom večeri, na Malom Kalemgdanu, na platou iza Galerije Prirodnjačkog muzeja, biolozi i saradnici ove ustanove, održali su predavanja o slepim miševima, odnosno šišmišima ili ljiljcima, i njihovom značaju za čoveka i prirodu.

U Srbiji je do sada, kako kaže biološkinja Jelena Bogosavljević, registrovana 31 vrsta šišmiša, koje ljudi nepravedno zovu slepim miševima.

- Mi imamo neadekvatan narodni naziv za slepe miševe. Ja volim da kažem da su to šišmiši ili ljiljci. Pogrešan je naziv, jer ovo nisu miševi, miševi su glodari, a slepi miševi spadaju u posebnu vrstu sisara. Nisu ni slepi. Imaju sitne oči, koriste ih i mogu da vide njima - objašnjava za Tanjug.

Šišmiši, da bi se noću snašli, dodaje biološkinja, koriste eholokaciju.

- Možda ćete sada moći da vidite kako ona pomera ušice i pomera glavu. To je zbog toga što oni kroz nos ispuštaju eholokacijske signale, i onda se oni odbijaju od vas, od kamere, od automobila, i kada se vraćaju, slepi miševi zapravo ušicama njih skupljaju i prave mapu u svojoj glavi kako izgleda prostor ispred njih - kaže biološkinja.

Prema njenim rečima, oni tako mogu da detektuju i najsitnije prepreke, pa se dešava i da prođu tik pored mreže kojom pokušavaju da ih ulove.

- Postoji više vrsta slepih miševa, i neki od njih se hrane voćem. Tako da njima treba vid, da bi prepoznali da li je neka voćka zrela, koje je boje, i oni se jako oslanjaju na čulo vida - kaže Jelena Bogosavljević.

Dodaje da se svi slepi miševi koji žive u Srbiji, hrane insektima.

- Oni nama jako pomažu. Ona čuvena legenda da se slepi miševi hrane krvlju ljudi, nije tačna. Slepi miševi se zapravo hrane komarcima, koji piju ljudsku krv. Slepi miševi ne napadaju ljude, ne hrane se krvlju ljudi, ne žele ništa od ljudi, već ima puno pomažu - istakla je saradnica Prirodnjačkog muzeja.

Osim što su mogli da prate predavanja o značaju šišmiša, posetioci Galerije Prirodnjačkog muzeja imali su priliku i da vide nekoliko primeraka slepih miševa, uhvaćenih u Vršcu.

Iako je prvobitna ideja bila da oni budu pušteni na slobodu u Beogradu, biolozi su od toga odustali, jer, kako kažu, ova vrsta se u Beogradu nikako ne bi snašla, i verovatno bi jedinke uginule.  Naime, oni se razlikuju i po tome kakvo im je stanište.

- Ljiljci u Beogradu su vrste koje žive u šumama, dok su ovi doneti iz Vršca vezani za podzemna staništa i teško bi se prilagodili beogradskoj sredini - objasnila je Bogosavljević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    1. oktobar 2023 | 00:19

    Dzabe sva korist od njih. Od kad mi je uleteo u stan slepi mis, dobila sam traumu, nisam smela 3 dana da otvorim prozor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA