Vreme čitanja: oko 2 min.

Žigmanov: Razmena kulturnih sadržaja je most saradnje Srbije i Hrvatske

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koncert je organizovala hrvatska zajednica u Republici Srbiji, na čelu s Hrvatskim nacionalnim većem u Republici Srbiji

  • 3
Tomislav Žigmanov, Nacionalni savet romske nacionalne manjine Foto: Marko Jovanović

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov prisustvovao je koncertu splitske klape "Šufit" koji je održan u Subotičkoj sinagogi.

Kulturni prostor hrvatske zajednice u Vojvodini i Republici Srbiji je bogat, pluralan i razvijen, ocenio je ministar Žigmanov.

"Ne samo unutar delovanja naših kulturno-umetničkih društava putem kojih priređujemo priredbe i prikazujemo naše stvaralaštvo, nego smo u prilici da možemo biti domaćini kulturnim događajima iz Republike Hrvatske. Na taj način iskazujemo da smo deo jedinstvenog kulturnog prostora hrvatskog naroda, a sa druge strane tu smo kao zajednica koja je otvorena i spremna na kulturnu saradnju sa drugima", rekao je Žigmanov.

On je dodao da ovakve aktivnosti predstavljaju most, koji omogućava da se kulturne prakse iz Republike Hrvatske prirede u Srbiji, čime se doprinosi kulturnom razvoju između dve zemlje.

"Ovim pokazujemo da se uprkos svim izazovima saradnja Srbije i Hrvatske odvija. Svedoci smo brojnih gostovanja i srbijanskih kulturnih prvaka u kulturnom prostoru Hrvatske, a istovremeno smo svedoci i takvih dešavanja u Srbiji. Ovo su prilike da još jednom pokažemo da je građanima stalo do saradnje, da su spremni da budu učesnici u ovakvim sadržajima i da na taj način šaljemo poruke da saradnja ne bi smela imati alternativu", istakao je Žigmanov.

Koncert je organizovala hrvatska zajednica u Republici Srbiji, na čelu s Hrvatskim nacionalnim većem u Republici Srbiji.

"Nakon zagrebačkog kvarteta i Katedralnog zbora "Albe Vidaković", odlučili smo se za klapsku muziku. Sinagoga je puna, tražila se karta više, gde pored hrvatske zajednice ima i većinskog stanovništva, ali i pripadnika drugih manjinskih zajednica.

Publika je prepoznala da je ovakva muzika posebna što se tiče i same kulturne baštine Republike Hrvatske, a klapa "Šufit" je jedna od najboljih klapa iz Dalmacije.

Verujem da ćemo ovakve i slične događaje organizovati i u budućnosti", rekla je predsednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog veća u Republici Srbiji Karolina Bašić.

(Telegraf.rs)

Video: Brnabić danas u Zagrebu sa Plenkovićem, potom na skupštini SNV: Sastali se zvaničnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    24. novembar 2023 | 01:23

    Лепо. Србија је увек подржавала и подржаваће сарадњу у култури. Уметници и ствараоци са ових простора се разумеју. Нема ни језичке баријере. Уметност као и спорт и наука најбоље граде мостове. Прошлог лета када су се дешавале суперћелијске олује, некако је исти простор био погођен. И увек је добро да се размишља унапред како заједнички да се реагује. То су ситуације када се озбиљни људи и институције понашају одговорно. Солидарно. Влада у Београду и Град Београд су увек показивали спремност да се укључе у акције помоћи. Председник Србије такође. То је нормално понашање.

  • 534

    24. novembar 2023 | 05:27

    Tako je. Srpski pevači ne mogu da nastupaju u Hrvatskoj a od srpskih filmova u bioskopima ne stižu da puštaju svetske blokbastere.

  • ATA970

    24. novembar 2023 | 01:20

    Daleko vam lepa kuća.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA