Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki muzej vraća Gani seriju ukradenih simbola Ašantskog carstva

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muzej je saopštio da je povratak predmeta trajan i dobrovoljan

  • 3
Fredi GIlespi Foto: Telegraf.rs

Američki muzej Fauler vratio je Gani seriju simbola Ašantskog carstva, koje su pre 150 godina sa teritorije današnje Gane ukrale britanske kolonijalne vlasti.

Među predmetima koje su Britanci opljačkali u 19. veku, a od 1960-ih su bili u muzeju Fauler Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu, su ukrasna stolica od drveta, kože i gvožđa, dva zlatna ukrasa za stolice, zlatna ogrlica i dve narukvice vladarske kuće iz vremena Ašantskog carstva, nastalom u drugoj polovini 17. veka.

Repatrijacija predmeta u Ganu "označava povratak naših duša", rekao je aktivista Kvasi Ampene koji je pomogao u pregovorima o povratku ukradenih dragocenosti.

Muzej je saopštio da je povratak predmeta trajan i dobrovoljan, kako se menja ideja o muzejima kao o čuvarima "sa etičkom odgovornošću prema različitim zajednicama", prenosi Rojters.

Gana artefakti vraćeni Foto: Tanjug/AP

Uprkos tome, mnoge afričke nacije se i dalje bore za povratak svojih ukradenih dragocenosti koje se trenutno nalaze u zapadnim muzejima ili privatnim kolekcijama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA