Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodeljene nagrade "Radoje Domanović" za najbolju satiru

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za najbolju knjigu satire u 2023. godini proglašena je zbirka aforizama „Kolektivno ludilo" Slobodana Simića, književnika, psihijatra, dramskog pisca

  • 0
Radoje Domanović Foto: Wikimedia

Svečano uručenje nagrade za satiru "Radoje Domanović" održano je juče u Udruženju književnika Srbije u Beogradu.

Takođe, ujedno je realizovano i predstavljanje zbornika "Najljepše misli o ljubavi hrvatskih i srpskih književnika" (UHAH, Zagreb, 2024) priređivača Zlatka Tomića iz Splita.

Dobitnici nagrade "Radoje Domanović" za 2023. godinu su: Zlatko Božović, Slobodan Simić, Đorđe Otašević i Vitomir Teofilović.

Zoran Božović je nagrađen za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri kao profesor univerziteta i pisac satiričnih priča.

Božović je karijeru gradio kao dramski pisac, prevodilac, književnik, scenarista, a podsetio je sve prisutne da je već osvojio nagradu "Radoje Domanović" 1999. godine.

Osim toga, Zoran Božović je laureat značajnih nagrada "Neven", "Dositej Obradović", za najbolju komediju na konkursu pozorišnog festivala "Dani komedije" u Jagodini, pet prvih i tri druge nagrade za radio dramu.

Za najbolju knjigu satire u 2023. godini proglašena je zbirka aforizama „Kolektivno ludilo" Slobodana Simića, književnika, psihijatra, dramskog pisca.

Simić je objavio knjige aforizama, poezije, priča, član je Udruženja književnika i Udruženja dramskih pisaca Srbije.

I Slobodan Simić je podsetio javnost da je laureat i to dvostruki nagrade "Radoje Domanović" 1994. i 2006. godine. U svom stvaralaštvu je osvajao još i "Vibovu nagradu", "Zlatnu kacigu" za najbolje aforizme, "Jovan Hadži Popović" za novinsku satiru (list "Politika"), "Zlatna značka", i mnoge druge.

Priznanje za najuspeliji zbornik satire iz prošle godine pripalo je Đorđu Otaševiću za "Južnoslovenski aforizam".

Otašević je lingvista, pisac, izdavač, enigmatičar, piše aforizme i kratke priče, objavio je 30 rečnika, priručnika, monografija i udžbenika, a priredio 40 antologija i zbornika aforizama i kratkih priča.

Aforističar Vitomir Teofilović je nagrađen za "Poetiku aforizma", kao najbolju teorijsku knjigu o satiri objavljenu 2023. godine.

Teofilović piše aforizme, pesme, priče, književne prikaze, i značajan je kao priređivač mnogih antologija priča i aforizama.

Zvanje „Ekselencija satire“, koje se dodeljuje najboljim satiričarima iz drugih država regiona bivše Jugoslavije, ravnopravno je dodeljeno Ljupki Cvetanovoj iz Severne Makedonije, Ekremu Maciću iz Bosne i Hercegovine i Zlatku Tomiću iz Hrvatske.

O dobitnicima nagrade „Radoje Domanović“, odlučivao je žiri u sastavu: Aleksandar Čotrić (predsednik), Gordana Boranijašević, Dragutin Minić Karlo, Bojan Ljubenović, prof. dr Živko Kulić, Slađana Mitrović i Mitar Đerić Laki.

Žiri je naglasio da je reč o najznačanijem priznanju za satiru u našoj zemlji, čiju dodelu podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Radoje Domanović (1873-1908) bio je čuveni srpski književnik, satirični pripovedač, poznat po svojim delima, satirama "Vođa", "Stradija", "Kraljević Marko po drugi put među Srbima", "Danga", "Mrtvo more".

O zborniku "Najljepše misli o ljubavi hrvatskih i srpskih književnika", u kojem se nalaze misli 67 savremenih aforističara (38 hrvatskih i 29 srpskih), priređivača Zlatka Tomića iz Splita, govorili su - Vitomir Teofilović, Slobodan Simić i Aleksandar Čotrić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA