9 knjiga koje izazivaju fobije

Prema istraživanju "Hafington posta", postoji ukupno 9 knjiga koje izazivaju iracionalne fobije, počevši od dece pa do odraslih

  • 0

Knjige imaju čudesan uticaj na čitaoce, mnoge izazivaju pozitivne, dok neke mogu da izazovu i negativne emocije. Međutim, retko koje izazivaju i stvaraju fobije. Prema istraživanju "Hafington posta", postoji 9 knjiga koje izazivaju iracionalne fobije, a među njima su se čak našle i knjige za decu. Pogledajte koje su to knjige:

1. Doris Bukenan Smit - "Ukus kupina"  (Fobija od pčela). Mladi akter knjige je alergičan na pčele, a u trenutku dok bere kupine nailazi na košnicu koju pokušava da skine štapom. Roj pčela ga napada  i  on umire.

2. Šarot Perkins German - "Žuti papir" (Ksantofobija). Ako pokušavate  da se izlečite od depresije, nemojte dozvoliti da vas neko zatvori u sobu sa žutim zidom. Prvo će početi da vam se priviđaju stvari, a zatim ćete primetiti kako se nešto kreće. Ova fobija je poznata kao ksantofobija, definisana kao strah od žutog (u nju spadaju strah od svih žutih predmeta i bića - banana, školskih autobusa, čak i Homera Simpsona)

3. Semjuel Beket - "Bezimeni" (Nihiloofobija). Čitate knjigu u kojoj ništa ne izgleda stvarno, ni akteri ni radnja i samim tim dolazi do stvaranja pomenute fobije u kojoj ništa ne izgleda realno.

4. Robert Džejms Valer - "Mostovi okruga Medison" (Gefirofobija). Sve u šta glavni akteri gledaju su mostovi. Mostovi su u stvari glavni "akter priče", pa otuda i fobija od mostova ili prelaska preko njih.

5. Džejms Džojs - "Fineganovo bdenje" ( Hipotomonstresekipedaliofobija). Strah od predugačkih reči.

6. Ernest Šepard - "Vini Pu" (Hiliofobija). Naizged bezazlena, dečja knjiga izaziva strah od šume, drveća.

 7. Džon Šieška i Lejn Smit - "Čovek smrdljivi sir" (Turofobija) - Ljudi intolerantni na laktozu i oni koji ne podnose sir najčešće imaju ovu fobiju, strah od konzumiranja sira.

8. Doktor Sus - "Jedna riba, dve ribe, crvena riba, plava riba" (Ihtuofobija). Strah od riba (prve asocijacije na sam pogled korica ovih knjiga su - ubistvo, krv, strašna smrt).

9. Kaori Cutaja - "Igranje sa mačijom dlakom" (Trihofobija).  Strah od gubitka kose.

 

(Izvor: "Hafington post" / Isidora Danić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA