O Vučiću dva puta više negativnih tekstova, nego pozitivnih

Od opozicionih lidera, najzastupljeniji su prošle godine bili predsednički kandidati Saša Janković

  • 23

Na naslovnicama dnevnih novina u poslednjem kvartalu prošle godine bilo je dvostruko više negativnih, nego pozitivnih tekstova o predsedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću, čime je nastavljen trend da broj negativnih tekstova o njemu premašuje broj pozitivnih, pokazuje poslednje istraživanje Kvartalni medijametar.

Vučić nezadovoljan razgovorima u Njujorku: Zapad ne želi da razgovara kome pripada Kosovo

Na naslovnim stranama je o Vučiću bilo najviše tekstova i tokom cele prethodne godine, a o njemu je napisano i najviše negativnih tekstova, navodi se u istraživanju. Tokom 2017. na naslovnicama je bilo 3.042 o Vučiću, a zatim slede ministar spoljnih poslova i predsednik SPS Ivica Dačić - 843, pa premijerka Ana Brnabić - 653.

Od opozicionih lidera, najzastupljeniji su prošle godine bili predsednički kandidati Saša Janković, predsednik PSG, sa 875 tekstova na naslovnicama, i Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, sa 641 tekstom. Istraživanje, koje će sutra biti predstavljeno javnosti, pokazuje i da je prošle godine najzastupljenija tema u srpskoj štampi bila politika, kojoj je bilo posvećeno čak 38,24 odsto svih tekstova na naslovnicama.

Od oktobra do decembra prošle godine, zabeležen je i veliki broj tekstova o medijima na naslovnim stranama, a najviše negativnih je napisano o televiziji Pink i dnevnom listu Informer.

Od pojedinačnih tema, u poslednja četiri meseca prošle godine, najviše pozitivnih tekstova napisano je o Rusiji - 45,21 odsto, a najzastupljeniji strani akter je, kao i u prethodnim "merenjima", ponovo Vladimir Putin, sa 167 tekstova.

Foto: Profimedia

Na naslovnim stranama bili su i analitičari, a najzastupljeniji su bili Dragomir Anđelković i Branko Radun, inače, kako se navodi u istraživanju, "kritičari evropskih integracija".

Takođe, prošle godine nastavljen je i trend izrazito negativnog izveštavanja o regionalnim odnosima u kojima se javnost podseća na sukobe i nerešena pitanja, pa je više od polovine - 57,55 odsto svih tekstova o regionu bilo negativno konotirano.

Rezultat analize medija je i da je u srpskoj štampi većina tekstova nebalasirana, sa stavom jednog ili više sagovornika sa istog stanovišta, dok je balans prisutan u 18,92 odsto tekstova u prošloj godini.

Novi broj Kvartalnog medijametra, koji pripremaju Institut za javnu politiku i Medijski arhiv "Ebart", obuhvatio je period oktobar - decembar 2017. godine, a obrađeno je 2.167 tekstova sa naslovnica Politike, Večernjih novosti, Blica, Danasa, Kurira, Alo i Informera.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Tu su i zbirni rezultati za celu 2017. godinu na osnovu obrađenih 8.652 teksta.

Analizirani su i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat, a pokazalo se da su prošle godine pisali kritički o vlasti, i to "radikalno kritični NIN i Vreme i umereno kritični Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat".

- Dominantna karakteristika kritičkog diskursa je negativna opsesija predsednikom Aleksandrom Vučićem - navodi se u istraživanju.

Naslovne strane nedeljnika su najvećim delom sugestivne tekstualno-vizuelne optužbe ili opozicioni plakati, a odlika svih nedeljnika je sadržinska i retorička isključivost i ubedljiva dominacija polemike nad dijalogom, pokazuje istraživanje.

VIDEO: Aleksandar Vučić

Daljinac

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA