≫ 

REM se oglasio o telefonskom uključenja Ratka Mladića u jutarnji program Hepi televizije

- Kako ''ljubi vas deda Ratko'' nikako ne može da se podvede pod bilo šta slično, Regulatorno telo za elektronske medije nije imalo nikakvog zakonskog osnova da se meša u program Hepi televizije -  kaže se u saopštenju Saveta REM

  • 7
Sudsko veće Haškog tribunala bivšeg komandanta vojske Republike Srpske Ratka Mladića, proglasilo je krivim za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine i odredilo mu doživotnu zatvorsku kaznu. Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) saopštilo je danas da "nema zakonskog osnova za mešanje u program Hepi TV", povodom telefonskog uključenja Ratka Mladića u program te televizije.

REM je zamolio sve učesnike u javnom dijalogu, a pogotovo svoje bivše članove, da prestanu da se "paušalno i olako bave stvarima koje, očigledno, nedovoljno poznaju".

U saopštenju povodom telefonskog uključenja Mladića u program Hepi TV i poslednjih istupa Gordane Suše i dela medija, u kojima se tvrdi da je nezavisni regulator morao da reaguje, REM kaže da član 30 Zakona o elektronskim medijima, na koji se Suša "nonšalantno pozvala, kao da stvarno zna o čemu je reč", doslovno glasi:

- Regulator je u pogledu postojanja krivičnog dela, privrednog prestupa i prekršaja, lao i odgovornosti za njih, vezan za pravnosnažnu presudu suda kojom je optuženi proglašen krivim - piše u saopštenju.

Prema tome, navodi REM, ovaj član, bez obzira na činjenicu kada se primenjuje, kao i na to da li je odluku doneo naš ili međunarodni sud, nikako ne može da se odnosi na Ratka Mladića, iz prostog razloga što on nije pravosnažno osuđen i žalbeni postupak mu je u toku.

Printskrin: Youtube/СРБИН.инфо

- Regulatorno telo za elektronske medije nikada nije primilo nikakav zahtev iz Međunarodnog suda u Hagu kojim se traži bilo kakva zabrana kada je reč o medijskom tretmanu haških optuženika - piše u saopštenju.

REM bi, kako se ističe, moglo da reaguje samo u slučaju u kojem se, u razgovoru sa bilo kojim optuženim, za bilo koji zločin, upotrebljava govor mržnje, poziva na zločin protiv čovečnosti ili ubijanje pripadnika drugih naroda.

- Kako ''ljubi vas deda Ratko'' nikako ne može da se podvede pod bilo šta slično, Regulatorno telo za elektronske medije nije imalo nikakvog zakonskog osnova da se meša u program Hepi televizije -  kaže se u saopštenju Saveta REM.

Zbog svega navedenog, kako se navodi, REM još jednom apeluje na sve učesnike u javnom dijalogu da se dobro obaveste, pročitaju zakone i shvate suštinu postojanja i posla regulatora, "pre nego što krenu da mu dele lekcije".

VIDEO: Prisetimo se šta je Nada Macura rekla o kokainu u uključenju uživo

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ђура

    19. novembar 2018 | 13:47

    Генерал Ратко Младић је бранио земљу што му је била дужност и због чега је положио заклетву.Суде му издајице,лицемери,продане душе,људи без икаквог карактера и морала какви на жалост чине некакву елиту Србије.Србија није хтела рат већ они који су признали самосталност бивших република,а они су и хтели рат да би профитирали.И ми,и Хрвати,и Бошњаци смо жртве исте силе,жртава је било на све стране,схватите то сви.Сад суде генералима да бих себе сакрили.

  • Toma

    19. novembar 2018 | 14:01

    Shvatite za svagda, general Ratko Mladic, je samo branio svoju zemlju, a niciju nije osvajao!? Svi vi koji neznate da neznate vojnu doktrinu manite corava posla!? Dali se uključio ili nije ima ko to zna bolje!? Izdajice svoga naroda, idite u zemlju koja vam je bolja,ne mlati te praznu slamu!?

  • Mooooolim

    19. novembar 2018 | 14:16

    Ko se zali? Koji je to AntiSrbin da znam??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA