Nemački "Špigl" otpustio nagrađivanog novinara zbog izmišljanja: Lažirao najmanje 14 priča, izmišljao citate i sagovornike

Razotkrio ga je kolega koji je zajedno sa njim radio na jednoj priči

  • 1
Novinar, novine, kucaca masina, pisaca, pisanje, kucanje, novinarstvo, reporter, Typewriter, vintage, pisac, stara Foto: Pixabay

Nemački nedeljnik "Špigl" saopštio je danas da je otpustio nagrađivanog novinara Klasa Relotiusa, nakon što je saznao da je proteklih godina lažirao i izmišljao činjenice u mnogim člancima.

- Istina i laž su pobrkane u njegovim tekstovima - naveo je "Špigl“ na svom sajtu.

Kako kažu, neke od oko 60 priča koje je Relotius napisao od 2011. godine su tačne, ali ostale su „potpuno izmišljene ili ulepšane“ izmanipulisanim citatima ili na neki drugi način, navodi "Špigl“ i dodaje da je odmah prekinuo ugovor o radu.

"Špigl" navodi da je Relotius priznao da je izmislio delove najmanje 14 priča. Ceo slučaj otkriven je kada je kolega koji je sa Relotiusom radio na jednoj priči, posumnjao u njegovo izveštavanje.

Nedeljnik je ocenio da taj slučaj, koji se još istražuje, predstavlja "nisku tačku u 70-ogodišnjoj istoriji“ nedeljnika. Relotius (33), koji je počeo da radi za "Špigl“ 2011. godine, nije bio dostupan za komentar, ističe Rojters.

(Telegraf.rs/Rojters)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    19. decembar 2018 | 23:52

    Tako se to radi, a ne ovde , izmisli sta hoce i nikom nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA