≫ 

Radna grupa predala Brnabićevoj nacrt medijske strategije (FOTO)

Medijska strategija, odnosno Strategija razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji, predstavlja dokument koji daje okvir za budući razvoj sveukupne medijske scene u Srbiji

  • 0

Članovi Radne grupe za izradu medijske strategije predali su danas predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić tekst tog dokumenta, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Medijska strategija, odnosno Strategija razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji, predstavlja dokument koji daje okvir za budući razvoj sveukupne medijske scene u Srbiji.

Sastanak u Vladi Srbije - Foto: Slobodan MIljevic

Kako se podseća u saopštenju, nova Radna grupa za izradu medijske strategije formirana je na sastanku predsednice Vlade Ane Brnabić i predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, održanom 18. juna u Vladi Srbije.

Tada je za predsednika izabran Dejan Stojanović, predstavnik Ministarstva kulture i informisanja, i dogovoreno je da se ona sastoji od devet predstavnika medijskih i novinarskih udruženja i osam predstavnika države.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, nakon dobijanja Nacrta strategije, zahvalila je svim članovima Radne grupe koji su učestvovali u izradi dokumenta i istakla važnost transparentnosti i inkluzivnosti celog procesa.

Sastanak u Vladi Srbije - Foto: Slobodan MIljevic

Brnabić je zahvalila i međunarodnim institucijama koje su učestvovale u izradi Medijske strategije.

Pored članova Radne grupe, u izradi Medijske strategije bio je uključen veliki broj eksperata, predstavnika međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, medija, medijskih javnih servisa, akademske javnosti i drugi.

U okviru izrade strategije, u Novom Sadu je 17. i 18. decembra održana i profesionalna debata, u kojoj je učestvovalo više od 120 predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, medija, akademskih institucija, organizacija civilnog društva i drugi.

Proces izrade Medijske strategije podržala je Misija OEBS-a u Srbiji, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ambasada Kraljevine Norveške i Fondacija Konrad Adenauer.

Sastanak u Vladi Srbije - Foto: Slobodan MIljevic

Strategija definiše pet ključnih ciljeva: socio-ekonomski i profesionalni status i bezbednost novinara, konkurenciju na tržištu i ekonomsku održivost medija, ulogu državnih institucija u medijskom sistemu, raznovrsnost i kvalitet medijskih sadržaja i digitalne kompetencije i stručna znanja.

Početkom naredne godine, nakon usvajanja programa javne rasprave od strane nadležnog vladinog organa, Nacrt strategije biće dostupan svim građanima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA