≫ 

Novinarke traže: Sankcije za linč žena i novinarki

Njih 15 je potpisalo saopštenje grupe Novinarke za borbu protiv nasilja prema ženama

  • 2

Grupa Novinarke za borbu protiv nasilja prema ženama, kako se potpisalo petnaest njih u saopštenju upućenom javnosti, konstatuje da se u poslednjih nekoliko meseci javni govor u Srbiji pretvorio u ring, u kome su glavna sredstva govor mržnje prema ženama, seksistički komentari i omalovažavanje žena, posebno novinarki.

Potpisnice ovog saopštenja zahtevaju sankcije za "linč žena i novinarki", što, kako navode, postaje konstanta u političkom prepucavanju i pozdravljaju svaku javnu osudu ovakvog govora, ali skreću pažnju da ta osuda ne sme da bude selektivna i da nije dovoljno da ostane na tome.

- Državne institucije imaju zakonske mogućnosti da sankcionišu ovakav govor, bez obzira na to da li dolazi od strane funkcionera vladajuće partije ili bilo kog građanina, politički aktivnog ili ne - navodi se u sapštenju.

One ukazuju na portal "Istraga", na kojem su objavljeni tekstovi čiji je cilj, kako navode, diskreditovanje i sramoćenje tri "kritički orijentisane novinarke".

Među potpisnicama su Ljubica Gojgić, Živana Šaponja Ilić, Ivana Jasnić i druge.

VIDEO: Društvo opravdava nasilnike, dok sve više žena strada u porodičnom nasilju

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lela

    25. januar 2019 | 07:24

    da li samo za ono sto se kaze u mikrofon? Ja sam zensko i ne pricajte svasta. Ako gledate tako pristrasno ne zelim da budem zensko i nisam na vasoj stranio.Ne podrzavam ovakav nacin obracanja i vredjanja zena ali imate i sadasnjeg ministra koga je zena optuzila za nasilje javno, pa niko nije javno ustao da je brani, Jovanov je javno u mikrofon uvredio zenu govoreci da je vodja narkomafije. pa gde ste bili tada da je branite. Pored toga a i najvaznije je da nije teska samo javno izrecena rec, vec i ona u cetri zida, sikaniranje i ponizavanje zena je najpogubnija stvar a ona se danas desava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA