Sloboda medija neophodna za zdravo društvo, Brnabić ocenila: To je jedna od najvažnijih stvari za održivi razvoj Srbije (FOTO)

Donošenje medijske strategije jedna je od najvažnijih stvari, ne samo u oblasti vladavine prava već i za održivi razvoj Srbije - poručila je premijerka Srbije

  • 10

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, na završnom okruglom stolu u okviru javne rasprave o Nacrtu medijske strategije, da je sloboda medija neophodna za zdravo društvo i da je to jedan od ključnih stubova vladavine prava.

Brnabić je poručila da je donošenje medijske strategije jedna od najvažnijih stvari, ne samo u oblasti vladavine prava već i za održivi razvoj Srbije.

Premijerka je naglasila da ne učestvuje u javnim raspravama kada su u pitanju zakoni i strategije, ali da je napravila izuzetak u dva slučaja - u raspravi o ustavnim amandmanima i Nacrtu medijske strategije.

- Želim ličnim prisustvom da pokažem koliko je za Vladu Srbije ovo važna tema - naglasila je Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je sloboda medija neophodna za zdravo društvo i da je to jedan od ključnih stubova vladavine prava-Foto: Slobodan Miljević

Predsednica vlade je rekla da kroz izradu medijske strategije treba da počne da se gradi poverenje između medija i vlade, jer je to poverenje neohodno za budućnost.

Javna rasprava o Nacrtu medijske strategije počela je 1. februara i traje do 1. marta.

Organizovana su četiri okrugla stola, a sugestije i predlozi biće uključeni u finalnu verziju Nacrta strategije koju treba da usvoji Vlada Srbije.

Zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Žozef Melot kaže da je izradu nacrta strategije karakterisala "transparentnost i inkluzivnost".

Zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Žozef Melot kaže da je izradu nacrta strategije karakterisala "transparentnost i inkluzivnost"-Foto: Slobodan Miljević

- Prešli smo dug put od 2018. godine kada je sa najvišeg nivoa države zatraženo od Misije da pruži pomoć u izradi Nacrta medijske strategije - rekao je Melot i dodao da je Misija pružila savet u usklađivanju sa međunarodnim pravima i slobodnom informisanju.

Ovo je primer kako se preuzima odgovornost, kazao je on i pojasnio da nakon usvajanja medijske strategije predstoji izmena zakonodavnog okvira, a da će Misija nastaviti da prati sprovođenje strategije i promenu neophodnih zakona.

Zamenik šefa Delegacije EU Mateja Norčič Štamcar istakla je da je sloboda medija stub demokratije i da Evropska unija slobodu medija prati kroz Poglavlje 23 u pristupanju.

Ona je naglasila da će EU nastaviti da prati završetak rada medijske strategije i Akcionog plana koji ide iza toga, kao i njeno sprovođenje.

Foto: Slobodan Miljević

- Evropska komisija još nije dobila Nacrt strategije. Dobiće je nakon konsultativnih procesa i tada će dati svoje mišljenje - naglasila je ona.

Norčič Štamcar je navela i da EU očekuje bolje i bezbednije okruženje za novinare.

Podsetila je da je prošle godine zapaljenja kuća novinara u Grockoj, da je vlast brzo reagovala, a da se sada prati kako će pravosuđe reagovati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • seka

    27. februar 2019 | 14:59

    Ako su negde mediji slobodni, to je onda u Srbiji.

  • Jana

    27. februar 2019 | 14:56

    Posebnu paznju posvetiti medijskoj strategiji.

  • star

    27. februar 2019 | 15:08

    Donošenje medijske strategije jedna je od najvažnijih stvari, ne samo u oblasti vladavine prava već i za održivi razvoj Srbije i naš državni vrh će se izuzetno založiti da tu strategiju i ostvarimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA