Rat saopštenjima SBB i Telekoma: Zašto dijaspora ne može da gleda RTS?

Šta se krije iza svega?

  • 17

Srpska dijaspora koja bi da prati RTS mogla bi da ostane bez mogućnosti da gleda programe te kuće. RTS je potpisao ugovor sa Telekomom Srbija o prodaji programa u inostranstvu, dok Junajted grupa, u okviru koje posluje kablovski operater SBB, smatra da im se otima tržište i da konkurencija nekorektna. Prepucavanje saopštenjima je u toku, dok jedni smatraju da drugi žele enormno da se obogate, drugi samo misle na gledalište. U svemu tome, najdeblji kraj izvući će gledaoci, dok se obe strane optužuju za ucene.

Kako je navela u saopštenju kompanija Junajted grup, građani u dijaspori koji prate programe preko platformi Junajted grupe danas će ostati bez programa RTS.

RTS je ugovor sa Telekomom sklopio u septembru 2018. godine, Foto: Promo

SVI PROGRAMI RTS-A UKLONJENI IZ PONUDE SBB 

- Ovo je rezultat neuspešnih pregovora Junajted grupe sa Telekomom Srbija, koji je danas izdao nalog da se svi programi javnog servisa uklone iz naše ponude korisnicima. Nekoliko puta smo ukazivali da će upravo građani platiti cenu ugovora koji je RTS potpisao sa Telekomom Srbija o prodaji programa u inostranstvu. Bilo je jasno da nove cene, nekoliko desetina puta veće, ne pokazuju dobru nameru prema građanima u dijaspori, ali ukazuju i na nekorektan potez prema konkurenciji u želji da nam se otme deo tržišta.

Jovana Lukić, direktorka za odnose sa javnošću u Junajted grupi, rekla je za agenciju Beta da gledaoci u dijaspori verovatno neće moći da gledaju programe nacionalnog servisa preko platforme tog operatera Net TV zbog nerealno visokih cena koje diktira Telekom.

- Povećanjem cena na 1,2 evra mesečno po korisniku, što je 20 puta više nego do sada, Telekom je poslao poruku građanima da im nije važan njihov interes, a Junajted grupi da želi da bude jedini na tržištu - rekla je Lukić. Telekom različito tretira gledaoce u dijaspori pa za emitovanje programa RTS u BiH za kablovsku televiziju traži cenu od 20 centi, za Crnu Goru jedan evro, a za Sloveniju i evropske zemlje 1,2 evra po potrošaču - rekla je Lukić.

Junajted grupa: Povećanje cena na 1,2 evra mesečno po korisniku, Foto: Promo

PROPALI PREGOVORI

Junajted grupa je, kako navode, zbog građana u inostranstvu pokušala da pregovara nekoliko meseci sa Telekomom, apelujući da istaknu realne cene za emitovanje kakve imaju svi javni servisi u Evropi, trudeći se da naši korisnici ne budu kažnjeni zbog odnosa Telekoma prema United Grupi.

- Nažalost, ucenjivački pristup i nerealne tržišne cene nismo mogli da prihvatimo. Javni servis koji pripada svim građanima i koji stanovnici Srbije već plaćaju preko pretplate, a takođe i iz budžeta, postao je izgleda po poslednjim potezima Telekoma njihova svojina, kojoj mogu da podižu cene do nivoa koji ni jedna zdravorazumna kompanija ne bi prihvatila. Zbog toga će, nažalost, da oštete i stotine hiljada građana u dijaspori - navode iz Junajted grupe.

TELEKOM: SBB GASI KANALE U DIJASPORI

Kompanija SBB odlučila je da ugasi kanale RTS-a u dijaspori, zbog nemogućnosti da ostvari enormni profit, navodi Telekom, a da za to optuži kompaniju Telekom Srbija.

- Naime, dobro je poznato da je Telekom Srbija pobedio na javnom pozivu za distribuciju RTS-ovih kanala, a da SBB nije želeo ni da učestvuje na tom pozivu. Očigledno je da SBB ima dvostruku poslovnu politiku, tačnije vrednost svojih kanala precenjuje, dok tuđe kanale potcenjuje. SBB-u nije problem da svoje kanale naplaćuje 2 evra po korisniku i time ostvaruje ogromnu zaradu, ali je veliki problem da RTS-ove, inače gledanije kanale, plati duplo manje. Još jednom izražavamo čuđenje reakcijom SBB-a, s obzirom na to da su oni operator koji najčešće povećava cene svojih usluga, čime pokazuju koliko zaista brinu o potrebama korisnika - navodi Telekom.

Telekom: SBB nije želelo da učestvuje u javnom pozivu, Foto: A. Nalbantjan

RTS: POBEDILI NA JAVNOM POZIVU

Kako ističu, i u ovom slučaju posluju transparentno.

- Ne možemo da dozvolimo SBB-u da obmanjuje, kako korisnike, tako i najširu javnost. Jasno je da se ovoga puta SBB odlučio za nepristojan, nelojalan i ucenjivački odnos, kako prema potencijalnim partnerima, odnosno nama, tako i prema korisnicima. Očigledno je da je reč o pogrešnom načinu da se promovišu određeni kanali SBB-a i urušava ugled, jednog od najvećih nacionalnih brendova, domaćeg operatora Telekoma Srbija. Podsećamo da su programi RTS-a kao i do sada dostupni svim korisnicima u dijaspori preko RTS Planete, kao i putem drugih operatora i po povoljnijim cenama - smatra Telekom.

Onaj oko koga se svi glože, RTS je istakao da je ugovor sa Telekomom sklopio u septembru 2018. godine jer je pobedio na javnom pozivu.

- Time su stekli pravo reemitovanja programa RTS preko platformi u njegovom vlasništvu i platformi drugih operatera - navode iz RTS-a za agenciju Beta.

Kako navode u javnom servisu, ugovor sa Telekomom je odobrila Komisija za zaštitu konkurencije Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ins

    14. mart 2019 | 17:23

    Pa zar neko gleda RTS

  • Nexus

    14. mart 2019 | 18:41

    Ako već imam pravo da biram izmedju RTS-a i Pinka ja uvek izaberem da gledam RTS. Pre sam redovno gledao Prvu Srpsku Tv, ali od kada su poceli uvece da repriziraju serije i emisije koje pustaju popodne, prestao sam da gledam. Mislim da je ovo kod SBB-a cist inat jer oni imaju svoj kanal N1 i namerno ukidanjem RTS-a teraju gradjane da prate N1. Kakve koristi ima Telekom da zabrani gradjanima da prate RTS? Hajde neka mi neko pametan to objasni. RTS se mnogo popravio sa program, bas ima raznovrstan program.. U poslednjih godinu dana uz njih sam se odvikao od rijalitija. Pink vise ni u snu ne bih pustio.

  • Wien

    14. mart 2019 | 18:32

    Placamo uredno prema ugovoru NET TV u Becu a kuci placamo RTS....uprkos tome nemamo RTS ....sramotaaaaaa.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA