≫ 

Poslednji intervju Slavka Ćuruvije: Ovako je govorio o odnosu sa Mirom i Slobom pred ubistvo (VIDEO)

Ćuruvija je uglavnom pričao o Miri Marković i njihovom odnosu, svedoči Suzana Vasiljević koja je kao novinar BBC-ja intervjuisala Ćuruviju u martu 1999. godine

  • 3

Dvadeset godina posle ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Specijalni sud u Beogradu doneo je prvostepenu odluku o ovom slučaju. Za ubistvo Slavka postupak je krenuo januara 2014, a posle punih pet godina zločinci su osuđeni na ukupno 100 godina. Upravo na današnji dan se navršava 20 godina otkako je Ćuruvija ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred zgrade u kojoj je živeo.

Poslednji intervju sa Ćuruvijom uradili su Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Srbije za medije, kao tadašnji novinar BBC i njen kolega Fil Ris. Intervju u martu 1999. godine bio je namenjen za film "Sloba i Mira, njihov svet".

Vasiljevićeva je nedavno za TV Prva rekla da je tokom tog intervjua Ćuruvija uglavnom pričao o Miri Marković i njihovom odnosu.

Podsetimo, neposredno pre ubistva, Ćuruvija je rekao da slobodno novinarstvo u Srbiji nije moguće. Govorio je o tome kako je od uspešnog izdavača i vlasnika dva uticajna i popularna izdanja postao čovek kome je kompanija uništena. Redakcijski inventar je, govori se u dokumentarnom filmu, bio zaplenjen i uništen.

- Hteli su da me unište ekonomski i u tome su uspeli. Mislili su da ću prestati da objavljujem novine, ali ja nisam prestao - rekao je u BBC-evom dokumentarcu.

Foto: Profimedia/AFP

Isticao je da je njegova redakcija vrlo radikalan kritičar politike i da odbija da bude kontrolisan.

- Mi ćemo biti novinari ostatak života, oni neće biti političari ostatak života.

Ćuruvija se u dokumentarcu osvrnuo na tada poslednji put kada se video sa Mirom Marković, odnosno na dan kada je usvojen Zakon o informisanju.

- Miro, vidite, ovo je vrlo loše. Ovo je diktatura - rekao joj je. A ona mu je na to, kako je pričao, rekla da je zakon trebalo usvojiti i tri godine ranije.

Ćuruvija je u dokumentarcu govorio i da misli i da je Milošević znao koliko je slab.

- I čini se da je bilo neprihvatljivo da u vreme kada ste slabi imate tu nekog ludog novinara koji ide okolo i pravi haos na ulicama - govorio je Ćuruvija.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Da se na dan donošenja spornog Zakona o informisanju odigrao se "vrlo neprijatan i napet razgovor" Ćuruvije i Miloševićeve supruge svedočili su mnogi kasnije.

- To je bio čudan odnos. Da li možete da budete prijatelji sa političarima na vlasti, do koje mere novinar treba da bude prijatelj sa političarima na vlasti. Ne mogu o tome da pričam, ne znam, oni nisu pričali o detaljima, govorili su o odnosu koji je postojao, ali je prestao da bude prijateljski odnos - rekla je Vasiljevićeva za TV Prva.

Govoreći uopšte o presudi za ubistvo Ćuruvije, ocenila je da je prvostepena presuda istorijska i da predstavlja ogroman pomak. Na konstataciju da se još ne zna ko je nalogodavac, ona je rekla da ne treba zaboraviti da je prošlo 20 godina od tog ubistva, da se rad na tom slučaju nastavlja i da je važno da je pokazana politička volja da se do kraja reši.

- Važno je da postoji politička volja i po prvi put je od 2012. postojala politička volja da se na tom i drugim slučajevima radi - rekla je Vasiljevićeva. Ona je ocenila da se 20 godina na tom slučaju radilo na različite načine, navodeći da je od 2007. do 2011. postojao veliki zastoj, jer se državni organi time nisu ozbiljno bavili.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Kada je 2012. godine promenjena vlast, formirana je i Komisija za istragu ubistva novinara koja je, kaže Vasiljevićeva, mnogo pomogla u rešavanju Ćuruvijinog slučaja.

- Oni su bili ti koji su insistirali da se na tome radi, da krene istraga, da se uradi rekonstrukcija slučaja. Bila sam prisutna u različitim periodima kada su tražili da se dokazi ponovo izvode, da se prođe kroz svaki papir...- rekla je Vasiljevićeva i istakla da i Reporteri bez granica i druga međunarodna novinarska udruženja ocenjuju presudu kao istorijsku.

Pogledajte ovde ceo dokumentarac:

Sloba and Mira - Their World from Phil Rees on Vimeo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miro

    11. april 2019 | 23:15

    A sad ona kao nevinasce hoce da se jadna vrati u Srbiju.Bre zatvoriti i nju i sina cim dodju.

  • Jeca

    11. april 2019 | 21:32

    Sve sto je vredelo, ubili su😔

  • Predrag Z.

    12. april 2019 | 07:12

    Ne podržavam ubistvo ničije ali ne može se vređati jedan Režima kad je država u vanrednom stanju .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA