PRAVA ISTINA O MATIČNIM ĆELIJAMA IZ PUPČANE VRPCE: Najpoznatija srpska doktorka otkriva da li stvarno leče ili je to - "PREVARA VEKA" (FOTO)

Najpoznatija Srpkinja u svetu medicine, Prof. Dr Nadežda Basara, doktorka koja je transplantirala matičnim ćelijama više od 2.000 pacijenata tvrdi: Ne bacajte pare na čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce. Samo dvoje dece iz celog sveta je uspešno transplantirano. Svi mogu biti donatori matičnih ćelija, bez davanja krvi, besplatno

Profesorka Dr. Nadezda Nada Basara, maticne celije
Foto ilustracija: Telegraf, Privatna arhiva, Profimedia

Čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika novorođenčeta trebalo je da predstavlja početak jedne nove zdravstvene revolucije, koja će učiniti da u budućnosti naša deca budu sačuvana od brojnih teških bolesti. U poslednjih 10-ak godina u Srbiji, ali i u regionu gotovo da nije bilo roditelja koji nisu razmišljali isplati li se dati par hiljada evra za budućnost svog deteta, pritom se nadati da im u toj istoj budućnosti uzorci matičnih ćelija nikad neće zatrebati. Pojavilo se bezbroj banaka matičnih ćelija, bezbroj firmi koje su sebe reklamirale kao najuspešnije u čuvanju matičnih ćelija, pojavilo se istovremeno i bezbroj razloga za i protiv uzimanja uzoraka, što je među roditeljima unelo dodatnu zabunu. I nakon što se u Crnoj Gori nedavno desilo da se ugasi kompanija preko koje je sačuvano više od 2.000 uzoraka, panika se zaraznom brzinom preselila i u Srbiju.

KOD NJE LJUDI NE UMIRU: Ovo je žena koja je izlečila Dekija Pantelića i Željka Mitrovića od raka (FOTO)

Najpoznatija Srpkinja u svetu medicine, Prof. Dr Nadežda Basara, doktorka koja je transplantirala matičnim ćelijama više od 2.000 pacijenata, i objavila u stranim stručnim časopisima preko 100 naučnih radova o matičnim ćelijama (koji su blizu 5.000 puta citirani od drugih svetskih naučnika) u velikom intervjuu za Telegraf.rs otkriva pravu istinu o čuvanju matičnih ćelija iz pupčanika novorođenčeta. Dr Basara, čija je uspešnost transplantiranja (prati se kod pacijenta dve godine posle transplantacije) u poslednjih  6 godina na najvišem svetskom nivou od 87%, osim što je glavni JACIE- inspektor evropskog društva transplantatora matičnih celija (EBMT) za transplantacione centre po Evropi, i jedini je svetski priznati hematolog i transplantator matičnih ćelija sa Balkana.

Foto: Nacionalni dnevnik, biology.as.nyu.edu

 • Godinama već upozoravate trudnice putem medija, ali je očigledno da se često više veruje marketinškim kampanjama nego vrhunskim stručnjacima poput Vas. Zašto je to tako?

- To je tako, jer je naš narod lakoveran i naivan, i više veruje nadrilekarima i reklamama nego stručnjacima. Ja sam upozoravala trudnice, jer sam to shvatila kao obavezu prema svome narodu, koji je oduvek od usta odvajao da bi pomogao svom detetu. Osim toga, radim i živim na izvoru informacija, i znam još od 2002. god. da je ostavljanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce nepotrebno. Do tada je, među prvima u Nemačkoj, evropski institut EUFETS AG, u kome sam počela da radim 1997, imao sedam kryo-tankova i čuvao je matične ćelije iz pupčane vrpce, sve dok se nije postavilo pitanje ekonomičnosti. Krivci za to su razvoj medicinske nauke (već tada se znalo da su naučnici iz Engleske i Japana počeli da rade na reprogramiranju matičnih ćelija iz sluzokože odraslog čoveka, što je kasnije i rezultiralo Nobelovom nagradom) i velika spremnost Nemaca da budu potencijalni donatori matičnih ćelija. Trenutno, Nemačka ima 8 miliona potencijalnih donatora, i drugi su u Svetu, posle USA.

Foto-ilustracija: Profimedia

 • Možete li da nam demistifikujete čitav proces ostavljanja matičnih ćelija i sve greške u vezi s tom temom?

- Kao prvo, matične ćelije iz pupčane vrpce se mogu ostaviti za budući transplantat, ali je njihov broj tako mali da samo deca ili odrasle osobe koje su lakše od 60kg. mogu da se transplantiraju, i to obično se najčešće uzimaju dva preparata iz različitih, ali sličnih pupčanih vrpci. Inače, proces diferencijacije i umnožavanja tih ćelija je strašno skup, kao i logistika, da je neki put ukupni iznos veći od kupovine gotovog transplantata od nesrodnog ili srodnog donora. Uz to, nemate nikakvu sigurnost da će se sve te ćelije održati na -150°, a studije su pokazale, da za vreme umnožavanja ćelija in-vitro, dolazi do genetskih promena i mutacija ćelija. Ta vrsta transplantacije se i dalje radi u zemljama sa stanovništvom nižeg rasta, ali sve manje.U Nemačkoj se, na primer, skoro uopšte ne radi, iz vrlo prostog razloga: za preko 85% pacijenata se u današnje vreme može naći donator u svetskoj bazi podataka od 30 miliona potencijalnih donatora, a u ostalih 15 % slučajeva donor je iz porodice, haploidentičan (majka, otac, sestra, brat), i ta vrsta transplantacije je u ogromnom usponu u celom svetu.

- Kao drugo, kada su firme koje se bave čuvanjem matičnih ćelija iz pupčane vrpce shvatile, da se te ćelije sve manje koriste, smislile su drugu strategiju - upotrebu tih ćelija kao regenerativne ćelije. Naravno, u "normalnim" zemljama to nije moglo da se propagira, jer su se stručnjaci i univerziteti odmah izjasnili protiv, i narod je bio informisan. Sto se tiče informisanja, institucije zdravstva u Nemačkoj od 2009. intezivno informišu buduće roditelje da je čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika nepotrebno.

Foto-ilustracija: Profimedia

 • Na šta sve treba paziti, koje se sve stvari u vezi s matičnim ćelijama iz pupčanika reklamiraju, a potencijalno nisu istinite?

- Nije istina da mogu da se koriste za lečenje autizma, paralize, dijabetesa, multiple skleroze, itd. tj. za oblast regenerativne medicine. Osim toga, nije objašnjeno narodu da te metode još nisu etablirane, kao i da postoje i druge metode, kao sto je reprogramiranje somatskih ćelija. Tu je informisanje naroda od strane medicinskih institucija sistema totalno zakazalo. Ono što je u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, redovno, da se u čekaonicama, ambulantama, u dnevnoj štampi, na internet stranicama medicinskih ustanova, itd., pojavljuju informacije pripremljene od državnih institucija koje i mi imamo, kao što su Ministarstvo zdravlja, Univerzitetske klinike, Lekarska komora i drustvo, itd., o tome koje se samo bolesti leče matičnim ćelijama i šta je tu istina, da li matične ćelije iz pupčane vrpce treba ostavljati ili ne. To je u zemlji Srbiji nedostupno narodu. Kako onda da ne poveruju reklamama, kada im se samo one serviraju kroz medije.

 • Koji je pravi smisao davanja matičnih ćelija i koja jeste realna mogućnost potencijalnog iskorištavanja?

- Matične ćelije se daju da bi zamenile bolesne matične ćelije i omogućile stvaranje novih zdravih krvnih ćelija. To se radi transplantacijom matičnih ćelija kao jedino naučno dokazanom metodom. Sve ostalo je mešetarenje, jer nije dokazano u kliničkim studijama.

Foto-ilustracija: Profimedia

 • Zašto se često dešava da po uzimanju uzorka iz banke matičnih ćelija stigne odgovor da dati uzorak nije upotrebljiv, a kompanije ipak naplaćuju uslugu uzimanja i taksu za izvoz krvi?

- Najčešći razlog je kontaminacija bakterijama, što je razumljivo kada se zna da se bebe rađaju najčešće vaginalnim putem, i pored dezinfekcije pupčane vene pre venepunkcije. Drugi razlog je mali broj matičnih ćelija. Još pre 20 godina je skoro 30% preparata propadalo, jer nisu ispunjavali kriterijume.

 • Možete li da nam navedete neki slučaj kada su matične ćelije iz pupčanika izlečile ili spasle dete ili osobu kojoj su namenjene i slučajeve u kojima to zapravo nije bilo (ili nije) moguće?

- Iz moje prakse ne mogu, jer sam za 20 godina rada u Nemačkoj samo dva pacijenta transplantirala i oboje su imali puno komplikacija. Prvi slučaj deteta je transplantiran 1988. u Parizu, a transplantat je stigao iz New York banke. Dete nije imalo drugog donora. Za jedan intervju, mislim da je bio 2013. ili 2014, da bih dala tačne podatke, pozvala sam kolegu iz Pariza, Prof. Dr. Rocha Vandersona, koji je bio zadužen od Svetske zdravstvene federacije za statistiku, i dobila sam poražavajući podatak: svega dvoje dece iz celog sveta je uspešno transplantirano sopstvenim matičnim ćelijama dobijenim iz krvi pupčane vrpce!

Foto: Promo

 • Da li su članovi porodice zaista kompatibilni po tom pitanju i da li je zaista moguće da se uzorak koristi za još jednog člana porodice, kako se reklamira?

- Ne koristi se u praksi, jer nema potrebe za primenu kod članova porodice.

 • Šta se zaista desilo u Crnoj Gori nakon gašenja predstavništva kompanije Cryo save i da li je 2.000 uzoraka ipak dostupno ljudima koji su preko te kompanije ostavili matične ćelije?

- Kompanija Cryo-Save je poznata internacionalna kompanija i podleže evropskim zakonima, pa je nemoguće da 2.000 uzoraka jednostavno nestane! Kako se Ministarstvo zdravlja Crne Gore ne oglašava po tom pitanju, a oni su dali stranim firmama dozvolu i stoje iza iznošenja matičnih ćelija pupčane vrste iz zemlje, roditeljima iz Crne Gore ne preostaje ništa drugo nego da se udruže i napižu dopis Cryo-Save-u (mislim da je centrala u Holandiji, a labaratorije i kryo-lager u Belgiji), u kome traže da se o trošku kompanije obezbedi da predstavnik roditelja poseti datoteku i kryo-lager gde se čuvaju te ćelije. Trebalo bi da im izađu u susret i pokažu na kojim se tačno pozicijama u kryo-tankovima nalaze uzorci i demonstriraju probno vađenje slučajno izabranih uzoraka. Ako do toga ipak ne dođe, u šta ne verujem, treba da se obrate Ministarstvu zdravlja Crne Gore da oni preduzmu mere. U svim zemljama EU postoje državne institucije koje kontrolišu rad tih firmi. Recimo u Nemačkoj je to PEI (Paul- Ehrlich- Institut).

Foto: Gofundme

 • Možete li da date Vaš završni savet i poruku svima koji su do sada dali uzorke i poruku svim budućim roditeljima koji to žele da urade?

- Moj završni savet se nije promenio: Ne bacajte pare na čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce. Ako roditelji žele nešto da urade, treba da se prijave kao donatori matičnih ćelija Zavodu za transfuziju krvi, za to ne moraju ni krv da daju, već samo razmaz sluzokoze usne duplje, a i ne košta ih ništa. Na taj način će se povećati broj donora, tako da će u skoroj budućnosti preko 90% pacijenata moći da se izleči koristeći identične matične ćelije od nesrodnog donora iz svetske banke podataka.

(Telegraf.rs/Aleksandar Saša Jovanović)

Foto: Privatna arhiva

NAPOMENA:

Prof Dr Nadežda Basara dugogodišnji je QP (Qualified Person) - najodgovornija osoba pred Zakonom o lekovima i državnim institutom PEI za proizvodnju i kryo-konzerviranje matičnih ćelija i proizvedenih transplantata u clean rooms pod GMP normama. Ima dve specijalizacije: internu medicinu u Nemačkoj i kliničku farmakologiju iz Beograda, i sub-specijalizaciju iz hematologije i onkologije. Magistrirala je i doktorirala u Beogradu, a postala docent i profesor medicine u Nemačkoj, kao jedina koja nije rođena i nije se školovala van Srbije. Ispituje studente na završnom ispitu medicine, kao i specijalizante na Univerzitetu u Kielu, i mentor je doktorantima.

Tagovi: Anemija, cuvanje maticnih celija iz pupcanika, hematoloske bolesti, Istina o maticnim celijama, Leukemija, Limfom, Matične ćelije, maticne celije iz pupcane vrpce, Nada Basara, Necenzurisano, prof. dr. Nadezda Basara, Sve o maticnim celijama, transplantacija maticnih celija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (26)
Poređaj komentare:
 • S
  Sladjana petrovic

  Veliki strucnjak objasni sve nacrta ako treba znaci treba verovati..zena koja je spasila na stotine zivota zena koja je svoj zivot posvetila maticnim celijama spasavanju ljudi i nauci koja je osnov ljudskog bica..hvala na svim dostignucima hvala sto postojite hvala na poklonjenom zivotu hvala na sansi hiljadama da zive..zahvalna majka

 • R
  Rade

  Sve čestitke za prof.dr Nadu Basaru, za naučnu i ljudsku iskrenost, koja će doprinijeti zaštiti naših građana od obmana i nepotrebnih troškova od strane medicinskih profitera.

 • M
  Marija

  Koliko mi je drago kada jedan ovakav stručnjak ne radi u Srbiji, nego u državi koja zna da je ceni, adekvatno plati i pruži odlične uslove za rad.

PROLAZIM KROZ PAKAO, KALISI! Ispovest ovisnika koji je 33 dana živeo u Game of Thrones celibatu (VIDEO)

41 sekund najveće tuge ikad: Kuca ne prestaje da plače kada je shvatila da je ostavljena u azilu za životinje (VIDEO)

Da li je ovo najpijanija devojka u Beogradu? (FOTO)

KRV ZA KRV! Najbolesniji zločini u istoriji Jugoslavije. Kako je Milenkova maćeha Višnja na groblju preklala dečaka Bruna (11)

Ova priča Patrijarha Pavla o mrvicama hleba nateraće vam suze na oči!

Papa otvara tajne arhive Vatikana iz Drugog svetskog rata, brojni ustaški zločini sada će izaći na videlo

TITOVA NAJVEĆA TAJNA: Evo kako izgleda VENČANI LIST Tita i Jovanke Broz i da li se Broz na venčanju izjasnio kao Hrvat ili Jugosloven! (FOTO)

Najbolesniji zločin u istoriji Srbije (1): Svirepo ubistvo jedne Danice, zver-policajac Đorđe, silovanje, klozetska jama i prva smrtna kazna vešanjem u Beogradu (FOTO)

Ovo vam meteorolozi neće reći: Evo kolika je stvarno temperatura kada je napolju zvanično - NULA STEPENI (FOTO)

TAJNA BELE KUĆE: Kako izgleda iznutra, od sobe do sobe, od sprata do sprata. Svi joj znamo fasadu, a evo šta se krije iza nje (VIDEO)

SRAMOTA: Na ulazu u Klinički centar reklame za vračare, nadrilekare, travare, internet doktore, Ostrog... (VIDEO)

NECENZURISANO: Nikad viđen snimak, Dačić i Halid pevaju "Miljacku" u duetu, na privatnoj žurci (VIDEO)

NECENZURISANO: Četiri srpske misterije na koje niko nikad nije dao odgovor! Tajne kalemegdanskog blaga, Rtnja, Žrnova i vampira (FOTO)

ISPOVEST MUŠKE PROSTITUTKE: Od seksa zaradi 1.000 EVRA mesečno! Ovo je njegov cenovnik

NECENZURISANO!!! ZNATE LI ŠTA JEDETE? Posle ovoga više nikada nećete probati viršle i paštetu! (VIDEO)

NECENZURISANO: MIljana Kulić usred seksa u Zadruzi šapnula Zoli neverovatnu stvar! (VIDEO)

NECENZURISANO: Amerikanac ušao u Severnu Koreju i slikao i ono što je ZABRANJENO (FOTO)

Ispovest grobara Drnde, koji je vozio telo mrtvog Slobe Miloševića: Mercedes je bio izudaran na braniku i pun mušica. Vozio sam 2 km/h (FOTO) (VIDEO)

NECENZURISANO: Smrtna kazna za monstrume? Zaslužuju li da žive oni koji oduzimaju tuđe živote i siluju našu decu? (VIDEO)

NECENZURISANO: Dražini četnici bili Rajko Mitić, Mija Aleksić, Bora Stanković, ali i čuveni Valter... (FOTO)

Avionom iz Niša: Kako zaista leteti jeftino, videti naličje jedne srpske sramote i saznati zašto je Konstantin Veliki ponovo umro (VIDEO) (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima