Ovo vam meteorolozi neće reći: Evo kolika je stvarno temperatura kada je napolju zvanično - NULA STEPENI (FOTO)

Ono što vam meteorolozi neće reći jeste: ako je napolju temperatura vazduha nula stepeni kolika je stvarno temperatura vašeg sedišta u automobilu parkiranom na ulici, temperatura volana, šoferšajbne, ali i temperatura asfalta po kojem hodate... Mi vam to otkrivamo

  • 5

Dvadeset peto februarsko jutro ove godine donelo je Srbiji temperature vazduha koje su se kretale od gotovo minus 20 na planinma do jedva jednog stepena u plusu u gradovima. U Beogradu je, u trenutku kucanja ovog teksta izmereno nula stepeni, dok je subjektivni osećaj - jedan stepen u plusu. Tako barem zvanično kažu meteorolozi u svojoj vremenskoj prognozi. Ali, ono što nije zvanično i što vam gotovo niko neće reći jeste - ako je napolju temperatura vazduha nula stepeni kolika je stvarno temperatura vašeg sedišta u automobilu parkiranom na ulici, temperatura volana, šoferšajbne, ali i temperatura asfalta po kojem hodate...

Mi vam to otkrivamo.

Foto: Telegraf

Uz pomoć laserskog merača temperature, prvo smo izmerili put kojim pešaci šetaju, a vozači prolaze svojim automobilima. Dok je temperatura vazduha koji udišemo bila nula, evo koju je temperaturu puta pokazao merač  - minus 5,3 stepeni celzijusa.

Foto: Telegraf

Složićete se, to je poprilično hladnije, a onda možete samo da zamislite kolika bi bila temperatura snega, da kojim slučajem možemo da ga izmerimo dok je napolju nula. Naravno, i to smo izveli, a verovali ili ne, sneg je pokazao temperaturu od minus 7,2 stepena.

Foto: Telegraf

Stigli smo do parkiranog automobila, koji je čitavu noć proveo smrzavajući se na ulici, pa smo izmerili koja je temperatura njegovog "odela", a krenuli smo od "nosa" (haube) i on je pokazao - 1,8 stepeni u plusu. Dakle, hauba je uspela da akumulira toplotu i izmeri temperaturu nešto višu od ona vazduha.

Foto: Telegraf

Potom smo prešli na šoferšajbnu, a temperatura na njoj je bila za gotovo 3 stepena celzijusa niža od temperature haube.

Foto: Telegraf

Ipak, na kraju smo izmerili i ono najvažnije za sve vozače, a to su temperatura sedišta na koje moraju da spuste svoj zadnji deo tela, kao i temperatura volana koji moraju da drže u ruci. I evo koji smo rezultat u celzijusima dobili:

- sedište: 2, 5 u plusu

- volan: 1,4 u plusu

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Ako smo uspeli da vam makar malo pomognemo, "nema na čemu", a ukoliko vas zanima kolika je stvarno temperatura leti, dok zvanični podaci kažu da je "37 u hladu", pročitajte i tekst ispod. Samo, znajte, za razliku od zimske idele na nula stepeni, leti je razlika drastična od onog što je zvanično i onog što je stvarno... Razlika je gotovo - paklena.

OVO VAM METEOROLOZI NEĆE REĆI: Izmerili smo temperaturu crnog i belog automobila. Šokiraćete se kolika je razlika, dok je napolju 37 stepeni

I koja god temperatura bila, zapamtite - tamo negde uvek postoji nemesto mnogo hladnije, ali i mesto mnogo toplije od vašeg na kojem se trenutno nalazite. Možda je najbolje rešenje da pronađete nekog koga ćete voleti danas, i ko će vas voleti, jer onda je svaka temperatura - idealna.

Pročitajte i ostale vesti iz rubrike - NECENZURISANO.

(Telegraf.rs/A.Jovanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA