I DALJE JE TU: "Čedina zebra" preživela izborni poraz LDP-a!

Građani smatraju da pešački prelaz u Ulici kralja Milana ispred zgrade bivše Skupštine Srbije, poznatiji kao "Čedin prelaz" znatno otežava normalno funkcionisanje saobraćaja, dok gradski Sekreterijat smatra da nema potrebe da se ukloni "Čedina zebra"

  • 7

Iako se građani žale da im pešački prelaz u Ulici kralja Milana ispred zgrade bivše Skupštine Srbije, poznatiji kao "Čedin prelaz" znatno otežava normalno funkcionisanje saobraćaja, u gradskom Sekreterijatu za saobraćaj smatraju da taj prelaz ne usporava saobraćaj i da "nema potrebe za njegovim uklanjanjem". Pitanje je ko je u pravu, ali jedno je sigurno - da građani "glasaju" da se "Čedina zebra ukloni".

Dobro je poznato da je taj prelaz postavljen početkom februara 2002. godine, nakon što su novinari uhvatili tadašnjeg šefa poslaničke grupe DOS, a sadašnjeg lidera LDP-a, Čedomira Jovanovića, kako u pratnji telohranitelja prelazi ulicu kod Skupštine van pešačkog prelaza, naočigled patrole saobraćajne policije.

Kada su ga novinari tada pitali da li će da plati kaznu, Jovanović se branio da bi na ovom mestu trebalo da bude postavljen pešački prelaz. Dva dana kasnije radnici "Beograd puta" postavili su na tom mestu pešački prelaz popularno nazvan "Čedina zebra", iako je drugi prelaz udaljen svega dvadesetak metara.

Kako bi se političkim funkcionerima skratio put i olakšao ulazak u Skupštinu za svega 20 metara, pešački prelaz je postavljen. Ali s obzirom da su 2009.  sednice iz Kralja Milana premeštene u Dom Narodne skupštine, postavlja se pitanje kome sada služi ovaj pešački prelaz?!

Naravno on bi, pre svega, trebalo da služi građanima i da njima olakša učešće u saobraćaju. Ali, kako građani tvrde da retko koriste taj prelaz, a vozači kažu da se semafor koji je u isto vreme tu postavljen usporava saobraćaj, postavlja se pitanje da li su semafor i zebra "tehnički problem" ili olakšica i kome služe ako ne građanima Beograda?!

Međutim, u gradskom Sekreterijatu za saobraćaj rekli su za "24 časa" da se "pešački prelazi i semafori uklanjaju ukoliko ne postoje saobraćajno-tehnički uslovi, kao ni potreba za prelaskom pešaka". Iako većina Beograđana tvrdi da su semafor i prelaz samo obična smetnja, iz Sekreterijata smatraju da "veliki broj pešaka koristi prelaz i semafor na koji su navikli".

I dok svako priča svoju priču, odluku da li bi trebalo ukloniti "Čedinu zebru" ili ne treba ozbiljnije preispitati. Ulica kralja Milana je jedna od najprometnijih ulica u Beogradu,  kojom prolazi pet trolejbuskih i jedna autobuska linija. Nije teško primetiti da je u tom pravcu uvek velika gužva i zaista bilo kakvo rešenje, koje će iole ubrzati saobraćajni protok, bilo bi od koristi. Nadležni organi treba da razmotre da li je vreme da se Čedina zebra ukloni?!

(M. B.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MMilan

    27. mart 2014 | 13:51

    Zebra je tu,a Cede nema....

  • Marko2307

    27. mart 2014 | 16:53

    To ce jedino i ostati od njega, ali ako je putari ne budu obnavljali i ona ce nestati kao i Ceda...

  • ДрАган

    27. mart 2014 | 16:10

    Jadno, samo to mogu reci. Kako su se ponasali tako su i prosli na izborima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA