Nikolić: Srbija nije kriva što je pobeđivala u svim ratovima!

- Veliki rat je prošao, ali u glavama nekih nije se dobro završio - kaže predsednik Srbije dodajući da se vodi akcija da se Srbija okrivi za organizovanje atentata u Sarajevu koji je bio razlog za Prvi svetski rat

  • 36

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je, otvarajući digitalnu čitaonicu u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu, da neki vode akciju da se Srbija okrivi za organizovanje atentata u Sarajevu koji je bio razlog za Prvi svetski rat.

On je, u razgovoru sa studentima, kazao da neki žele da promovišu da je Srbija organizovala atentat koji je bio razlog za Veliki rat.

- Veliki rat je prošao, ali u glavama nekih nije se dobro završio - naglasio je Nikolić u razgovoru sa studentima dodajući da Srbija nije kriva što je pobeđivala u svim ratovima i što je bila na strani za koju je znala da je ispravna, a nije znala da će pobediti.

- Ja sam naveo da su sedam dana pre napada Austrougarske na Srbiju, Englezi i Francuzi već ratovali protiv Nemaca u Africi. Što znači da nisu čekali napad u Evropi da bi ratovali - objasnio je on ukazujući da je pre par meseci člankom u "Politici" pokušao da "zainteresuje javnost i prozove one koji misle kao on da to potvrde, i one koji ne misle kao on da to demantuju", i sa žaljenjem primetio da se niko u Srbiji "nije ''upecao'' " i da je to "ostalo bez odjeka".

Nikolić je ocenio da se vodi velika akcija s ciljem da se promoviše da je Srbija organizovala sarajevski atentat i dodao da je u vezi s tim imao polemiku sa predsednicima zapadnoevropskih država, izdvojivši u tom smislu predstavnike Francuske.

Ukazujući da ne može da se menja istorija, predsednik Srbije je poručio da oni koji su dovoljno moćni, ekonomski i tehnološki, treba da se posvete promeni budućnosti, i da ne ratuju i otimaju teritorije, kao što su neke države radile u prošlosti, već da pomognu drugim narodima da bolje žive.

- Imaćemo muka za sve vreme obeležavanja Prvog svetskog rata, bitno je da vi znate šta je istina da možete da budete ponosni na svoje pradedove i svoje kolege studente koji su se odazvali na poziv vlade i svi otišli u rat -poručio je studentima dodajući da mladi sada vode rat za bolju Srbiju u drugim okolnostima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xim

    4. april 2014 | 13:28

    U ratu niko nije pobednik! Uvek kad smo pobedjivali, nasa zemlja, privreda, ekonomija su gubile! Majke su gubile sinove, deca oceve! Tu nema nikakve pobede.

  • Србин Торлак

    4. april 2014 | 15:06

    RATOVE KOJE SU DOBILI SRBI OD POČETKA 19. DO POČETKA 21.VEKA: 1.Drugi srpski ustanak(1815) 2.Drugi srpsko turski rat(1877-1878) 3.Prvi balkanski rat(1912) 4.Drugi balkanski rat(1913) 5.Prvi svetski rat(1914-1918) 6.Drugi svetski rat(1941-1945) 7.Otadžbinski rat za odbranu Republike Srpske(1992-1995) 8.Sukob na jugu Srbije u Pčinjskom okrugu/"Preševskoj dolini" (2000-2001)

  • Patriotic

    4. april 2014 | 13:46

    Treba se sve organizovati za odlazak u Sarajevo . Nasa citava akademska javnos mora da bude upucena bas u ovo pitanje kao I da se ponesu dokumenta iz Arhiva Srbije koji su sacuvani u Beogradu. Niste vi ljudi ni svesni sta se iza brda valja ako nam to urade.... samo ovoliko Nemacka vise nece biti kriva ni za I ni za II svetski rat... pa vi vidite ko ce biti na tapetu jer ovo spinovanje istorije nije uopste naivno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA