Mali: Da se žrtve bombardovanja ne zaborave i ne ponove!

- Ne samo što je porušen veliki broj zgrada, kada smo izgubili Narodnu biblioteku sa više od 300.000 knjiga, već je i veliki broj Beograđana izgubio život - podsetio je Siniša Mali, koji je danas polaganjem venca odao počast stradalima u nacističkom bombardovanju Beograda 1941

  • 4

Polaganjem venaca na spomen obeležje u Aleji žrtava bombardovanja 1941. na Novom groblju predstavnici Privremenog organa Beograda, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i udruženja građana odali su počast stradalima u nacističkom bombardovanju Beograda 1941.

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali, koji je venac položio u ime Grada, podsetio je na veliki broj stradalih i štetu koju je prestonica Srbije pretrpela u bombardovanju, istakavši da je obaveza očuvanje sećanja na te žrtve i izrazio nadu da se to više neće ponoviti u istoriji Beograda.

Prema njegovim rečima 6. april 1941, kada je bombardovan Beograd, bio je jedan od "najdužih" dana u istoriji glavnog grada.

- Ne samo što je porušen veliki broj zgrada, kada smo izgubili Narodnu biblioteku sa više od 300.000 knjiga, već je i veliki broj Beograđana izgubio život. Tada je Beograd imao oko 370.000 stanovnika, od kojih je, prema zvaničnim podacima, poginulo 2.274 Beograđana, dok nezvanični govore da ih je bilo oko 4.000 - podsetio je Mali.

Ranije danas predstavnici Privremenog organa i udruženja građana "6. april" i civilnih invalida rata položili su vence stradalim sugrađanima na platou Ðoke Vještice, ispred palate "Beograd", na granitni krst u porti Vaznesenske crkve, kao i na spomen obeležje u Karađorđevom parku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB2395

    6. april 2014 | 12:13

    Zašto nikada na ovakve memorijalne skupove ne dolaze predstavnici ambasade Nemačke?

  • vaš novinar

    6. april 2014 | 14:25

    ....i bombardovanja 1944 i 1999!!!!

  • Zoran

    6. april 2014 | 17:35

    DA SE NE ZAABORAVE! Kada se kaze da se ne ponove cini se kao da smo mi imali neku ulogu u tome. Cini mi se da ce nas najzad nauciti da ne treba da se branimo. Ali zatim ide uslov da se pokatolichimo e da bi mogli da nam veruju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA