Saks: NATO bombardovao Srbiju kršeći međunarodno pravo!

Specijalni savetnik generalnog sekretara UN Ban Ki Muna Džefri Saks kaže "SAD, Evropska unija, Rusija i NATO pozivaju na međunarodno pravo kada im to odgovara, a oglušuju se o njega kad im smeta"

  • 11

Mir u svetu i međunarodno pravo ne mogu počivati na "namirivanju interesa" velikih sila jer će ravnoteža moći uvek voditi sukobima, kaže Džefri Saks.

- To se posebno može videti u današnjim prilikama, kada se zemlje bore za naftu i druge prirodne izvore od životne važnosti - upozorio je Saks, profesor na Univerzitetu Kolumbija i specijalni savetnik generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

U analizi objavljenoj u španskom dnevniku "Pais" Saks je ocenio da je rusko prisajedinjenje Krima neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava.

Saks smatra da je poštovanje sistema UN i odluka Saveta bezbednosti jedini način za očuvanje mira u svetu i za sprečavanje teških poremećaja u svetskoj ekonomiji.

Saks je naveo da se "SAD, Evropska unija, Rusija i NATO pozivaju na međunarodno pravo kada im to odgovara, a oglušuju se o njega kad im smeta" i podsetio na napad NATO na Srbiju i na intervencije SAD u Iraku i Avganistanu čije su "posledice poražavajuće".

Američki ekonomista je ukazao na to da je intervencija Rusije u Ukrajini u "kontekstu kršenja međunarodnog prava više puta od strane SAD, EU i NATO poslednjih godina".

- NATO je 1999. godine, pod vođstvom SAD, bombardovao Srbiju kršeći međunarodno pravo i uprkos protivljenju Rusije, saveznika Srbije - podsetio je američki profesor.

"Potonje proglašenje nezavisnosti Kosova od Srbije što su priznali SAD i većina članica Evropske unije, uspostavilo je presedan koji Rusija koristi da opravda akcije na Krimu... a ironija je jasna", smatra Saks.

Taj savetnik generalnog sekretara UN naveo je da je i intervencijom NATO u Libiji prekršen svetski pravni poredak i kaže da je odluku Saveta bezbednosti da se zaštiti libijsko stanovništvo, NATO "iskoristio samo kao izgovor da bi bombardovao Gadafijev režim i srušio ga s vlasti".

"Kako je Rusija u više navrata upozorila, akcije SAD u Siriji su takođe bile suprotne pravu", dodao je Saks.

Kada je predsednik Sirije Bašar Asad upotrebio silu protiv demonstranata, SAD su podržale vojnu pobunu protiv njega, "a SAD, Saudijska Arabija, Turska i druge zemlje su poslale finansijsku i vojnu pomoć pobunjenicima, čime su povredili suverenitet Sirije i prekršili međunarodno pravo", ukazao je Saks.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    7. april 2014 | 11:11

    Ti si i bez bombi unistio / po zadatku / ekonomoju nekih zemalja...

  • Dada22

    7. april 2014 | 11:52

    Lepo je sve analizirao,a sta sada mi imamo od tog medjunarodnog prava koje je mrtvo slovo na papiru?? Pravo postoji ali pravde nema,zna se kako to ide. Onaj ko ima vise bojeve municije on odredjuje sta je pravda!! Sila Boga ne moli ali ni Bog silu ne voli,pa sada videcemo, bolje bi nam bilo da se sklonimo sa puta velikima jer ce nas kao i uvek pregaziti, ako treba i vise puta za redom...

  • Александар Џунић

    7. april 2014 | 14:54

    @yugobošnjak. Дај молим те реци ми која то политика није погрешна према Албанцима. Ко је то њих задовољио на Балкану, осим Американаца, којима су наподизали споменике, јер њихов циљ није био суживот ни са ким, већ сецесија. Празне приче. Питам се само да ли би такво понашање трпела можда госпођа Меркел или Тони Блер у својим земљама - сатрли би их ко пацове за оружане нападе на органе безбедности, не плаћање рачуна, а камо ли за сецесионизам. Такво дивљање може само да прође у Србији, јер га запад подржава.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA