Vlada ukida 25.000 službenih limuzina!

Kako navode Večernje novosti, drastično će biti pooštreni uslovi pod kojima će funkcioneri moći da se voze od državnih para, a u skladu sa merama fiskalne konsolidacije i ušteda na rashodnoj strani budžeta koje najavljuje budući premijer Aleksandar Vučić

  • 50

Neposredno po formiranju buduće vlade pred ministrima će se naći nova uredba o korišćenju službenih vozila u javnom sektoru, po kojoj bi njihov broj sa sadašnjih 50.000 trebalo da se smanji na 25.000 uz strožu kontrolu njihovog korišćenja.

Kako navode Večernje novosti, drastično će biti pooštreni uslovi pod kojima će funkcioneri moći da se voze od državnih para, a u skladu sa merama fiskalne konsolidacije i ušteda na rashodnoj strani budžeta koje najavljuje budući premijer Aleksandar Vučić.

Uz prepolovljen broj vozila koja su na raspolaganju funkcionerima i administraciji, prema pisanju Novosti, treba da se smanje i troškovi za gorivo, registraciju, održavanje voznog parka, koji sada godišnje iznose oko 300 miliona evra.

Takođe, predviđeno je i da se prepolovi Vladin vozni park, koji trenutno ima 315 automobila, tako da će članovima kabineta i njihovim timovima po ministarstvima biti na raspolaganju oko 150 vozila.

Prema planiranoj uredbi, službeni automobili moći će da se izvezu iz garaže samo uz pisano odobrenje i obrazloženje odgovornog lica u državnoj instituciji, pišu Novosti.

Državna revizorska institucija trenutno proverava koliko tačno ima službenih automobila i ko ih sve koristi, a predsednik Saveta DRI Radoslav Sretenović rekao je za Novosti da će izveštaj biti objavljen do kraja meseca i da se proveravalo da li direktni korisnici budžeta koriste službeni automobil na propisan način.

On je objasnio da su, na osnovu podataka direktnih budžetskih korisnika, saznali da postoji više od 20.274 vozila za posebne namene koja upotrebljavaju MUP, Ministarstvo odbrane i bezbednosne agencije. Osim toga, ima još 6.294 vozila opšte namene, pa je DRI, analizama i ogovarajućom procedurom, morala da otkrije kako se ta vozila "troše".

Zoran Trninić, direktor Uprave za zajedničke poslove, kaže da oni očekuju da nova vlada ustanovi i nova pravila korišćenja službenih automobila, dodajući i da je sigurno da ove godine neće biti kupovine novih automobila.

Novosti pišu da je Vučić najavio da će uskoro biti donet i pravilnik kojim će biti sužen krug funkcionera koji će moći da koriste rotaciono svetlo. Na tom spisku trebalo bi da se nađe samo dvadesetak najviših zvaničnika - predsednik države, prvi čovek Skupštine, premijer, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, ministar policije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natasa

    9. april 2014 | 00:36

    Sto se tice rotacije....samo dvadeset da ostane.....pa tu ste nam priču prodavali odavno to je već trebalo da bude! Ljudi nemaju od čega da zive dok se vi vozikate....

  • Бульвар PM

    8. april 2014 | 23:59

    Otkud tolke limuzine Bog te...

  • Sashakv

    9. april 2014 | 06:42

    Ako je pokojni patrijarh Pavle mogao da se vozi gradskim prevozom,mogu i gospoda neradnici kojih ima sve više!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA