Stefanović: EU mora da ispravi grešku, Kosovo je Srbija

To se ne dešava prvi put, i do sada su svaki put bez izuzetka reagovali i ispravljali takve propuste - kaže šef srpskog pregovaračkog tima

  • 0

Šef pregovaračkog tima Beograda u pregorovima s Prištinom Borislav Stefanović kaže za Telegraf rs. da pojavljivanje mape Srbije bez Kosova na zvaničnom sajtu Evropske Unije predstavlja "grešku koja se mora što pre ispraviti".

Stefanović je ponovio stav da dogovorom u Briselu Srbija nije priznala Kosovo, niti će to ikada učiniti.

- Ovakve i slične greške u administraciji Evropske Unije u Briselu se dešavaju dugi niz godina, ali ćemo, kao i dosad, reagovati na propust u prezentaciji naše zemlje i zahtevati da se hitno na mapu Srbije vrati teritorija Kosova i Metohije. To se ne dešava prvi put, do sada su svaki put bez izuzetka reagovali i ispravljali takve propuste. Nećemo dozvoliti da se Kosovo izdvaja iz Srbije, makar i na mapama sajtova Evropske Unije. Kosovo vodi odvojeni put pridruživanja Evropskoj Uniji i zvaničnici u Briselu to posmatraju na takav način, zato se i dešavaju ovakve greške u odvajanju teritorija. Reagovaćemo i ispravićemo to-  ističe Stefanović.

Ministar za KiM Goran Bogdanović ovaj gaf administracije u Briselu vidi kao pokušaj provokacije i ističe da MIP odmah mora da reaguje.

- Potpuno je neprihvatljivo bilo kakvo prikazivanje Srbije bez teritorije Kosova i Metohije, a naročito ne na zvaničnom sajtu EU. Ministarstvo i Borislav Stefanović moraju da reaguju kako bi se što pre ispravio ovaj gaf. Jedina krivica leži na Briselu - poručuje Bogdanović.

S druge strane, Demokratska stranka Srbije saopštava da je nedopustivo da dok se u Srbiji ističu zastave EU nakon dobijanja kandidature za članstvo, Unija na svom zvaničnom sajtu postavlja mapu i podatke o Srbiji bez Kosova i Metohije. DSS kaže da kandidatura Srbiji "nije donela ništa osim cepanja države".

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA