12

SRPSKA KRALJICA MAJKA: Davala nakit za lekove, spasavala logoraše i volela Srbiju! (VIDEO)

U rehabilitovanoj kraljici Mariji, Nemici po rođenju, Srbi su našli sve ono za čime su žudeli: idealnu vladarku, dobru suprugu, požrtvovanu majku, vrednu domaćicu, dostojanstvenu kraljicu

Kraljica Marija
Foto: Marko Todorović

U Palati pravde Odlukom Višeg suda u Beogradu rehabilitovana je kraljica Marija Karađorđević, na predlog njenih unuka, potomaka, sinova Tomislava i Andreja, princeze Lavinija i Katarina i prinčeva Dimitrija i Mihajla. Time je ispravljena nepravda naneta srpskoj kraljici jednom političkom odlukom u vreme vladavine Josipa Broza Tita.

Od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića 1934. u Marseju, kraljica Marija provodi godine u usamljenosti, tuzi i patnji, kao i brizi za kralja Petra II, za decu i narod. Poštovala je sve pravoslavne praznike, posebno Božić, posteći uskršnji post čak i kad je bila teško bolesna.

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

U kraljici Mariji narod je našao sve ono za čime je žudeo: idealnu vladarku, dobru suprugu, požrtvovanu majku, vrednu domaćicu, dostojanstvenu kraljicu.

Kraljica Marija rođena je 1900. u Goti u Nemačkoj, a osnovno obrazovanje stekla je na rumunskom dvoru. Posle završetka Prvog svetskog rata, nastavila je školovanje u Engleskoj u “Hilfild školi”, gde su se školovala deca engleske kraljevske porodice. Osim maternjeg jezika, dobro je govorila engleski, nemački i francuski, a kad je postala jugoslovenska kraljica, naučila je i srpski jezik.

Princeza Marija, koja je pre udaje kao praunuka engleske kraljice Viktorije imala titulu princeze Engleske i severne Irske, venčala se s Aleksandrom Prvim Karađorđevićem, kraljem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, 8. juna 1922. po pravoslavnom obredu u Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Mlada kraljica se, sa balkona, prvi put obratila spskom narodu rečima: "Ja vam od srca blagodarim!" Tad je, kažu, počelo njeno obožavanje.

Odmah posle venčanja s jugoslovenskim kraljem Aleksandrom Karađorđevićem, osnovala je Fond koji je pomagao siromašnu i bolesnu decu, stare i nemoćne, a čitav njen život u emigraciji, u toku i posle Drugog svetskog rata, bio je obeležen angažovanjem u humanitarnim organizacijama, kao što su Komitet Jugoslovenskog crvenog krsta i Društvo “Sveti Jovan”. Preko njih slati su paketi pomoći našem narodu, kako u zemlji, tako i zarobljeničkim logorima širom Evrope i emigrantima koji su posle rata dolazili u Veliku Britaniju.

U braku s kraljem Aleksandrom rodila je tri sina - prestolonaslednika Petra, kome je ime dato u znak počasti prema njenom dedi, kralju Petru Prvom. U prilog ideje jugoslovenstva, imena su data po narodima: kraljević Tomislav (hrvatski) i Andrej (slovenački).

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

PRODAVALA NAKIT DA BI IMALA ZA LEKOVE

Lekovi koje je kraljica Marija koristila, bili su veoma skupi, pa je morala da prodaje svoj nakit. Aukcijska kuća “Sotbi” je 1960. izložila na prodaju njenu veličanstvenu dijademu sa 875 kamena, koja je dizajnirana u Carskoj Rusiji.

Kraljica je na aukciju poslala i veliki dijamantski broš, napravljen u formi srpskog belog orla, koji joj je poklonio kralj Aleksandar. Dijamantska dijadema s brošem prodata je za 10.800 funti. Kupac je bio Hari Vinston, kralj dijamanata iz Njujorka.

Ubistvo muža - kralja Aleksandra I 9. oktobra 1934. godine u Francuskoj, eško je pogodilo kraljicu Mariju, a dve godine je provela u dubokoj crnini. Živela je povučeno u kući koju je 1938. kupila na osamdeseti kilometara od Londona, u Litl Grendsdenu u Bredfordšairu.

Bila je to mala seoska kuća, od koje je kraljica želela da za sebe i decu ponovo stvori porodični dom. Družila se jedino sa svojom prijateljicom, dvorskom damom Rozmari Kresvel, koja je bila uz nju i u Jugoslaviji.

Posle kapitulacije jugoslovenske vojske, 17. aprila 1941.u Englesku dolazi i kralj Petar Drugi, koji je postao simbol otpora prema Hitleru, a kraljica Marija - simbol majke mučenice i udovice koju su Englezi slavili.

U VREME DRUGOG SVETSKOG RATA POMAGALA LOGORAŠIMA POD DRUGIM IMENOM

U logore u Nemačkoj, Norveškoj, Italiji, Poljskoj u vreme Drugog svetskog rata bilo je internirano više od 200 hiljada naših ljudi. Kraljica Marija je s Komitetom Crvenog krsta slala pomoć. Nedeljno je otpremano oko 200 paketa hrane. Do kraja 1943. upućeno je 7,5 miliona kilograma pošiljki, od toga 5,5 miliona kilograma hrane. Od odeće je upućeno 30 hiljada šinjela i kompletne preobuke. Na pošiljkama, da Nemci ne bi otkrili prave pošiljaoce, kraljica nije stavljala svoje ime, već samo Marija K. Đorđević. Ipak, naši ljudi su znali od koga im pomoć stiže.

Jugoslovenska kraljica se nikad nije bavila politikom. Posvetila se svom domu, učeći srpske narodne običaje i verno ih poštujući. I u Engleskoj je slavila porodičnu krsnu slavu, Svetog Andreja Prvozvanog. Kako je slava padala 13. decembara o božićnom postu, spremana je posna hrana. Tad se okupljala čitava porodica i najbliži prijatelji.

Kasnije je, zbog bolesti i nemoći, kraljica Marija, u srpskoj crkvi u Londonu, predala slavu svojim sinovima i od tada je ona njima dolazila na slavu. Kraljica je strogo poštovala sve pravoslavne praznike, posebno Božić kad se opet okupljala cela porodice. Postila je i uskršnji post, čak i kad je bila teško bolesna. Nekoliko meseci pred smrt, kad je bila veoma slaba i vrlo malo jela, primila je pričest.

PORODICA JE ZVALA MINJON

Kraljica Marija je ćerka rumunskog kralja Ferdinanda i kraljice Marije. Majka i čitava porodica zvali su je Minjon, po nazivu opere koju je njena majka gledala neposredno pred porođaj. Veruje se da se zbog toga javila princezina ljubav prema muzici, posebno klasičnoj.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Po završetku Drugog svetskog rata, kraljica je shvatila bolnu istinu da se ni ona ni njena deca više ne mogu vratiti u zemlju. Komunistička vlast je sve nedaće rata prebacila na teret porodice Karađorđević. Nikad se nije obratila novim vlastima u Jugoslaviji, tražeći bilo kakvu pomoć.

U toku rata, kraljica je najveći deo života provodila na farmi Old Mild (Stari mlin), koju je kupila 1938. U ovoj kući je s porodicom živela do 1946, kad je kuću prodala. Iste godine je kupila kuću s imanjem u Kentu, gde se nastanila sa svojim sinovima.

Živela je s Tomislavom i Andrejom, mirnim seoskim životom. Sinovi su se bavili poljoprivredom, dok je kraljica obavljala kućne poslove, a u slobodnom vremenu slikala i vajala. Bavila se i izučavanjem umetnosti slikanja, što je engleska štampa pomno pratila.

Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija

Tako jedan list izveštava da kraljica Marija od Jugoslavije, u svojim pedesetim godinama nije odustala da postane stariji student u Byam Shanj umetničkoj školi. Bila je veoma popularna među svojim kolegama u školi, pogotovo što je kraljevsku titulu u potpunosti ostavila po strani kad je bila s njima. Kasnije je u toj školi otvorila izložbu, ali ne kao kraljica, već kao bivši student crtanja.

Zdravstveno stanje kraljice Marije, posle ubistva njenog supruga, kralja Aleksandra, stalno se pogoršavalo. Imala je dve operacije, mučio je reumatizam, dok je poslednju godinu života, zbog paralize leve strane tela, provela nepokretna u postelji.

Foto: Wikipedia/Imikiwiki

Foto: Wikipedia/Imikiwiki

Njeno veličanstvo, kraljica Marija Karađorđević, preminula je u snu 22. juna 1961, u svom stanu u londonskom umetničkom kvartu Čelzi. Sutradan je njeno telo izloženo u sali pogrebnog preduzeća, da bi 1. jula kovčeg bio prenet u srpsku crkvu Svetog Save u Londonu. Kraljica je pomogla podizanje ovog pravoslavnog hrama, koji je 1950. osveštao vladika Nikolaj Velimirović. Kraljica je crkvi darivala Sveti putir i crkvene sasude.

(D. Z.)

Tagovi: Josip Broz Tito, Jugoslavija, Kralj Aleksandar I Karađorđević, Kraljevina Srbija, Kraljica Marija Karađorđević, Rehabilitacija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (12)
Poređaj komentare:
 • M
  Milan

  Nemica po rodjenju,rumunka po nacionalnosti,ali po ponašanju daleko iznad nekih naših frajli...

 • В
  Владе

  Југословенска, не српска. Последња српска краљица је Зорка Карађорђевић.

 • М
  Милан

  Нека јој је вечна слава и хвала! Живела Краљица Марија! Живела Краљевина Србија!

Održan jedanaesti protest "Jedan od pet miliona - stop krvavim košuljama": Građanima ponuđen na potpisivanje "Sporazum sa narodom" (FOTO)

Vučić je juče odlikovao Tozovca zlatnom medaljom, a pevačev odgovor prilikom preuzimanja odlikovanja još se prepričava (FOTO) (VIDEO)

Kažete da je Kosovo suverena država? Recite mi kako onda nije članica Interpola ili Uneska: Vučić "poklopio" Tačija u duelu u Minhenu (FOTO) (VIDEO)

Cveta ljubav između Hrvata i Albanaca: Haradinaj pozvao hrvatske firme da ulažu na Kosovu

Albanci "lasom hvataju" zvaničnike, a od mene beže po hodnicima: Vučić o diplomatskom delovanju prištinske delegacije u Minhenu

Tači uveren u postizanje sporazuma sa Beogradom ove godine: Posle sporazuma Grčke i Makedonije "na redu je Kosovo" (FOTO)

"Neshvatljivo je da SzS optužuje za izdaju po pitanju KiM": Stefanović poručio da su imali priliku da o tome odlučuju i to su radili na najgori način

Neočekivani rasplet u Prištini? Haradinaj "leti" iz Vlade sledeće nedelje

Tači i Đukanović razgovarali u Minhenu: "Naše zemlje imaju jaku vezu" (FOTO) (VIDEO)

Susret Vučića i Merkelove u Minhenu: Srbija je iskren i pouzdan prijatelj i partner Nemačke (FOTO)

Tači se oglasio posle Trampovog pisma: Mi treba da se krećemo brže, ovo je momenat

Profil predsednika Vučića na Instagramu dobio plavi bedž: Evo zašto je to važno

Nije za očekivanje sporazum sa Prištinom ove godine: Vučić o preduslovu za nastavak dijaloga

Kasni telefonski razgovor Vučića i Mogerini: Takse nepremostiva prepreka u dijalogu

Albanci nemaju dodira sa realnošću i to me plaši: Vučić poručio da Priština mora da spusti svoje zahteve i prihvati kompromis

Bez protestne šetnje u Gračanici: Skupilo se samo devetoro ljudi

Zapaljiva Ramina izjava o korekciji granica: Na konferenciji o bezbednosti u Minhenu poručio da je Kosovo deo Albanije

EU "zavrće uši" zbog taksi na srpsku robu, u Prištinu stiglo važno pismo: Tražimo konkretne korake ka obustavi oporezivanja

Protesti "1 od 5 miliona" širom Srbije: Šetalo se u više gradova

Pacolijevim privatnim avionom stigli u Minhen, a onda se odvojeno sastali sa Hanom: Da li je došlo do definitivnog razlaza između Tačija i Haradinaja? (FOTO)

Doveli su sve koji su mogli i govore što Evropljani žele da čuju: Vučić o nastupu delegacije Prištine u Minhenu

Mršavi ljudi su zli: Nova hit izjava Ivice Dačićeva zapalila društvene mreže (VIDEO)

Ako šetači krenu na Skupštinu, ima da uletimo da ih odvalimo: Miroljub Petrović uputio pretnje sa tribine Vacićeve Srpske desnice (VIDEO)

Mogerini, Plenković, Dankan, Mur: Značajni susreti Vučića i svetskih lidera na marginama 55. konferencije o bezbednosti u Minhenu (FOTO) (VIDEO)

Dačić i Đurić na stranačkoj slavi kod Palme, on poručio: Opozicija treba da zna da Srbija nije Venecuela

Albanska platforma je krunski dokaz da je Priština protiv dijaloga: Đurić pozvao na prestanak gaženja prava Srba na KiM

Trampovo pismo stiglo i u Prištinu: I Tačiju ponovio dve ključne reči

Srbija slavi Dan državnosti: Odlikovanja za zaslužne građane i institucije, čestitke svetskih lidera, u Orašcu održana centralna ceremonija (FOTO) (VIDEO)

"Fašisti u Srbiji nikada neće dobiti podršku": Jovanov odgovorio na zvižduke upućene Ani Brnabić u Orašcu

Moma Trajković pisao SzS-u: Niste se izjasnili po pitanju Kosova

Nova provokacija Prištine! Odaloviću zabranjen ulazak na Kosovo

"Izdaja"i "Izdali ste Kosovo" vikali su i zviždali pristalice Dveri i SNP Naši u Orašcu, premijerka odgovorila: Što ste vi glasniji, to ćemo se mi boriti jače (VIDEO)

Palma pozvao opoziciju da ne šeta na crveno slovo: Ne znam za koga ili protiv koga bi to radili

Ljimaj i Ahmeti dostavili platformu za dijalog sa Beogradom Skupštini tzv. Kosova

Jačanje odnosa sa Srbijom je deo naše strategije: Makron u pismu Vučiću potvrdio dolazak u Beograd

NATO u lice Prištini: KBS ne može na sever Kosova bez odobrenja KFOR-a

Tramp u pismu Vučiću prvi put napisao šta je ključna stvar u odnosima sa Prištinom: Zvanično je spomenuo uzajamno priznanje

Priznanje nelegalne nezavisnosti, ukidanje Rezolucije 1244, osnivanje Suda za Srbe: Nemogući uslovi iz prištinske platforme za dijalog sa Beogradom

Dodeljena odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije, Vučić poručio: Treba nam Karađorđeva hrabrost i Miloševa mudrost i hrabra glava (FOTO) (VIDEO)

Pomoć za vantelesnu oplodnju, novac za struju, novi put, stoku: Šta sve građani u svojim pismima traže od Vučića?

SAD niti drugi, ne bi trebalo da diktiraju rešenje, ono mora da dođe iz Beograda i Prištine: Skat o kosovskom čvoru

"Gospodar Kosova" upozorava Tačija i Haradinaja: Obustavite jednostrane nastupe, neophodna nam je saradnja

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima