KFOR DA REAGUJE: Albanci hoće da proteraju sve što je srpsko sa Kosova!

- Ovo je još jedan vid pretnji i pritisaka na bratstvo Visokih Dečana i na bezbednost celokupnog srpskog kulturnog i verskog nasleđa na Kosmetu – navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju

  • 18

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ispisivanje grafita OVK na manastirskoj kapiji u Visokim Dečanima i traži da "Kfor shodno svom mandatu, preuzme svu odgovornost za bezbednost sveštenika i monaha u ovoj srpskoj svetinji".

Takođe se zahteva od međunarodne zajednice da najozbiljnije shvati ove pretnje albanskih ekstremista jer su Visoki Dečani do sada četiri puta granatirani, a bratstvu manastira je više puta prećeno.

- Ovo je još jedan vid pretnji i pritisaka na bratstvo Visokih Dečana i na bezbednost celokupnog srpskog kulturnog i verskog nasleđa na Kosmetu. A poruka je više nego jasna, proterati pravoslavne sveštenike sa Kosova i Metohije, a sa njima i celokupno srpsko stanovništvo, na čemu albanski ekstremisti rade već godinama, a da osude za takva nedela nema, kao što nisu pronađeni ni kažnjeni oni koji su nedavno ispisali poruke mržnje na crkvi u Đakovici i na srpskim kućama u Orahovcu – navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se dalje dodaje da je neverovatno da su parole osvanule na manastirskoj kapiji pored koje se, na udaljenosti od svega nekoliko desetina metara nalazi italijanski punkt Kfora i podseća da su Visoki Dečani od 2005. godine na spisku UNESKO-a.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љути Четник

    25. april 2014 | 12:18

    Dajte da see slozimo obozimo i umnozimo, da resimo lopove u drzavi da narod oseti boljitak u svakoj sferi, da se okrenemo pravim saveznicima i jednog dana kad dodju neki bolji i veci srbi povratimo sve srpske zemlje kad bog i vreme i stuacija to dozvole, nadam se za 15 do 20 godina ali neka bude i za 100 ali bice nase! Pravoslavlje iznad svega

  • Pub

    25. april 2014 | 13:17

    Poznato vam je srbi? A? Ono što ste VI radili 90tih u BiH,HR,Kosova to se vama sada dešava

  • Aaa

    25. april 2014 | 11:10

    Ma daj da udjemo kao rusi unutra pa dok se dogovore oko kremlja istocne ukrajne ... severne koreje sirije uradili vi smo valjda nesto da sacuvamo te manastire

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA