NAJDUŽI EKSPOZE U ISTORIJI: Vučić sprema govor kao Putin, Čerčil i Merkelova!

Ekspoze lidera naprednjaka podseća na govore Čerčila, Putina i Angele Merkel. Njihovi govori su pokrenuli političke i društvene promene, a mandatar srpske vlade najavljuje "bolne", ali neophodne reforme koje će pokrenuti Srbiju napred

  • 14

Mandatar za sastav Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, u nedelju će u Domu Narodne skupštine izložiti plan i program vlade na kojem je radio u proteklom periodu. Kako se predviđa, njegov ekspoze će trajati oko tri sata koliko nijedan dosadašnji premijer Srbije nije govorio prilikom svog izbora.

Vučićev plan reformi je razrađen do najsitnijih detalja, a njegovo izlaganje će, svakako, biti duže od izlaganja ijednog premijera Srbije do sada.

- Moje je da iznesem plan i program i uradim šve sto mogu da narod živi bolje. A narod neka proceni kako smo radili. Biće to najduži ekspoze od svih dosadašnjih, da narod vidi šta je naše nasleđe, s čim se suočavamo i sa čim moramo da se izborimo - rekao je Vučić o svom ekspozeu.

Iako će Vučićev govor biti jedan od najdužih u Srbiji, nije na odmet da napomenemo da su mnogobrojni inspirativni govori svetskih lidera poput Čerčila, Kastra, Putina i Merkelove trajali po nekoliko sati.

Apsolutnoj pobedi naprednjaka na ovogodišnjim parlamentarnim izborima, velikim delom je doprinela popularnost Aleksandra Vučića. SNS je sada na vrhuncu moći, baš kao što je Demohrišćanska stranka nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je popularnošću, uspela da osigura trijumf svoje partije.

Lider naprednjaka je obećao svetliju budućnost Srbiji, baš kao što je kancelarka u prvom obraćanju građanima, koje je trajalo nešto manje od dva sata, obećala "četiri bolje godine za Nemačku".

Treba, takođe, podsetiti da je jedan od najdužih govora predsednika Ruske Federacije, Vladimira Putina, bio baš onaj iz 2007. godine kada je rekao da se poslednji put obraća naciji, jer će "sledeće obraćanje obaviti naredni predsednik".

Tada je Putin predložio da Rusija obnovi vojnu moć, jer NATO ne poštuje Sporazum o smanjenju naoružanja. Putinov govor koji je većinom bio posvećen unutrašnjoj politici trajao je sat i četrnaest minuta i prekidan je aplauzom gotovo pedeset puta.

Ipak, pojedini govori predsednika, poput inaguracijskog govora Baraka Obame, za koji su mnogi rekli da ih je podsetio na govore Martina Lutera Kinga, nisu bili dugački, ali su, svakako ostali zapamćeni. Ovaj Obamin govor je trajao svega dvadesetak minuta, baš kao i većina njegovih govora.

Pretpostavljamo da se Aleksandar Vučić svakako nije ugledao na Obamu, ali je njegov govor, možda, nadahnut besedama Vinstona Čerčila, jer primećujemo da ga lider naprednjaka često citira.

Moćni govori Vinstona Čerčila dugo su smatrani zaslužnim za pobedu Britanije nad nacistima. Inspirativni govori ovog političara i premijera Ujedinjenog kraljevstva su, u proseku, trajali oko tri sata, iako je bilo onih koji su trajali po šest sati. Međutim, Čerčilove govore, bar po dužini trajanja, nadmašuje Fidel Kastro.

Kastro u Ginisovoj knjizi rekorda ima naslov za najduži održan govor u Ujedinjenim nacijama: 4 sata i 29 minuta u junu 1960. Najduži govor ikada održao je na Kubi, a trajao je 7 sati i 10 minuta. Održan je 1986. na Tećem kongresu komunističke partije u Havani.

Pomenuti govori su inspirisali veliki broj političkih i društvenih promena, koje delom podsećaju na one koje je najavio budući premijer.

Podsećamo i da je deo plana i programa Vučić nedavno izložio na Predsedništvu svoje  stranke. Prema ranijim najavama, plan je podeljen u tri celine: strukturne reforme u zemlji, finansijska konsolidacija državnog budžeta i podsticajne mere. Kada su u pitanju strukturne reforme, očekuje se usvajanje zakona o radu, stečaju, privatizaciji i državnim službenicima.

(M. Bojanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cirkus u najavi

    25. april 2014 | 16:38

    ovu demagogiju ce biti mucno slusati,ali sva sreca tu je daljinski,samo se bojim da ce taj govor prenositi na svim kanalima.

  • Optimista

    25. april 2014 | 16:17

    Da li cemo konacno cuti koje su to bolne reforme koje nas ocekuju? Ali konkretno

  • Dejan

    25. april 2014 | 16:28

    Što ne uze iz ove lopovske bande zvane SPS još nekog ministra. Kakva prevara srpskih glasača.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA