21 GODINA OD 9. MARTA: Majka svih mitinga u Srbiji (FOTO/VIDEO)

  • 1

Na današnji dan pre dvadeset jednu godinu u Beogradu su održane demonstracije za koje se smatra da su prvi put ozbiljno uzdrmale režim Slobodana Miloševića.

U neredima koje je izazvala tadašnja vlast poginuli su učenik Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović. Na demonstracijama koje su trajale čitavog dana učestvovalo je nekoliko desetina hiljada građana.

Protest je organizovao Srpski pokret obnove, a učestvovale  su i ostale opozicione partije. Traženo je da tadašnji direktor državne televizije Dušan Mitević i urednici Slavko Budihna, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Sergej Šestakov podnesu ostavke. Skup je sazvan pod nazivom "Miting protiv petokrake" i tada se protestovalo zbog uređivačke politike države Radio-televizije Beograd, koja je prvi put nazvana TV Bastiljom.

Policija je bacanjem velike količine suzavca i vodenim topovima pokušala da rastera demonstrante sa Trga Republike, a potom su počeli sukobi građana i policije, koji su se proširili na širi centar grada. Lider SPO-a Vuk Drašković i tadašnji potpredsednik njegove partije Jovan Marjanović uhapšeni su posle demonstracija. Posle okršaja u centru grada, Predsedništvo SFRJ odlučilo je da oklopne jedinice JNA izađu na beogradske ulice. Povod za sazivanje protesta bio je komentar na državnoj televiziji 16. februara, u kom je Slavko Budihna optužio SPO da je produžena ruka hrvatskog režima, za koji je rečeno da je ustaški.

Dan posle protesta, na Terazijskom platou, okupilo se nekoliko hiljada studenata, koji su pored ostavki čelnika državne televizije, tražili i ostavku ministra policije Radmila Bogdanovića i oslobađanje uhapšenih opozicionih lidera. Skupština Srbije je ubrzo usvojila ostavke rukovodećih ličnosti RTV Beograd, a usvojena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Radmila Bogdanovića.

Pogledajte video i podsetite se dešavanja od pre 21 godine:

 "Duh 9. marta potrebniji nego ikad"

Vuk Drašković je na obeležavanju 21 godine od prvog masovnijeg protesta protiv režima Slobodana Miloševića izjavio da danas od 5. oktobra 2000. godine Srbiji nikada nije bio potrebniji duh 9. marta.

On je, pred nekoliko stotina pristalica na beogradskom Trgu republike, poručio da je tog dana počeo dramatični obračun između dva pogleda na budućnost Srbije.

Drašković je istakao da 9. mart još traje i da će građani na predstojećim izborima birati između normalnog života i sunovrata u provaliju.

- Tek posle 21 godinu borbe dozvoljeno je da se naš avion nađe na pisti za poletanje prema našim snovima, prema Evropi. A put ka Evropi je bio temeljni deo programa SPO-a od osnivanja - rekao je Drašković.

Pred početak skupa, predsednik i potpredsednici SPO-a položili su vence i upalili sveće ispred spomenika Knezu Mihailu, u znak sećanja na dve žrtve devetomartovskih demonstracija - učesnika protesta Branimira Milinovića (18) i policajca Nedeljka Kosovića (54).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • soki

    9. mart 2012 | 21:50

    ovako treba i danas da bude,jer se mnogo gore zivi nego tad...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA