INTERVJU Karadžić: Muslimanske vođe su žrtvovale narod

Nezavisnost Republike Srpske bila bi najbolja opcija, ali samo sporazumom tri strane, kaže bivši predsednik RS

  • 0

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić u pisanom intervjuu iz Haga, gde se protiv njega vodi proces zbog optužbi za zločine tokom ratnih sukoba u BiH, ocenjuje da bi nezavisnost Srpske bila najbolja opcija, ali samo ako bi to bilo dogovoreno sporazumom tri strane.

On ističe da ne bi žrtvovao mir za nezavisnost, te da ne sumnja da će sva tri naroda, pre ili kasnije, shvatiti da dominaciju niko neće moći da ostvari.

- Ne dopada mi se kad se kaže da sam ja otac Republike Srpske. Očevi su oni koji su dali najdragocenije - decu za Republiku. Svi smo mi samo sinovi i kćeri Republike Srpske. Kad gledam medije u Republici Srpskoj vidim - Slobodu. Postoji napredak u svakom selu - prvo kulturni i duhovni, a onda ekonomski - kaže Karadžić.

Govoreći o budućnost Republike Srpske i BiH Karadžić je rekao da je najrealističniji pravac izvorni "Dejton".

- Ja sam lično sa ambasadorom Holbrukom i našim najbližim saradnicima kreirao prvih šest tačaka Dejtona. Ti koreni, koje smo usadili, donekle su izmenjeni u Dejtonu. Mnogi pokušavaju da ga zauvek promene, posebno oni koji bi trebalo da ga primene - tvrdi Karadžić.

On navodi da je sporazum koji je postigao sa Matom Bobanom spasio živote desetina hiljada Hrvata, Srba i Muslimana.

- Žalim što nismo mogli da postignemo slično sa Muslimanima, osim sa Fikretom Abdićem, sa kojim sam ja sklopio mirovni sporazum, i ubijanje je prestalo, bar u toj zoni. Muslimanske vođe, koje su bile za rat, žrtvovale su svoj i naš narod - kaže Karadžić.

Bivši predsednik Republike Srpske smatra da je pogrešno reći da je Republika Srpska nastala u ratu.

- Republika Srpska je stvorena tri meseca pre rata, na bazi demokratskih prava, koja je priznavao svaki kasniji mirovni plan, i nastala je u istoj zgradi Skupštine. A Lisabonski sporazum je predvideo konačni izgled unutrašnjeg uređenja Bosne - kakvo je ono sada. Da ga nije odbacila SDA, ne bi bilo žrtava, ostali bismo bliži, a jedino što se nekome ne bi svidelo bila bi Nobelova nagrada za mir paru Karington - Kutiljero – kaže on.

Karadžić zaključuje da je "rat je izbio zato što su pokušali da ospore i vojno unište Republiku Srpsku, a ne zato što je ona formirana".

(Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA