TROŠE NAŠE PARE: Koje sve privilegije bivši predsednici i premijeri mogu doživotno da koriste?

Bivši premijeri i predsednici Srbije i nakon silaska s vlasti imaju pravo na korišćenje privilegija koje su imali u vreme kada su obavljali funkcije. Telegraf otkriva koje su to počasti koje oni koriste, kao i koji funkcioneri su se svega toga odrekli

  • 23

Svaka dodatna privilegija za sadašnje i bivše državne funkcionere "prst je u oko" siromašnoj državi u kojoj je preko 20 odsto stanovništva bukvalno gladno, a polovina tvrdi da jedva sastavlja kraj s krajem.

To su i bili motivi kad je premijer Srbije Aleksandar Vučić krenuo u borbu protiv osionosti državnih funkcionera i korišćenja službenih automobila i rotacija. Telegraf.rs vam ukazuje na povlastice koje imaju i koriste bivši predsednici Vlade i države, koji su još jedan udar na budžet Srbije.

Vučić je naveo da mnogi bivši premijeri i predsednici koriste svoje privilegije, službene automobile s rotacijama i kao jedan od primera naveo je ime Mirka Cvetkovića, koji i dalje, dve godine nakon prestanka državne funkcije, koristi sve državne počasti.

Kako zakonodavstvo Srbije nalaže, po odlasku s vlasti, bivši šef države (predsednik) uživa mnogo širi krug povlastica od premijera, jer po zakonu, premijer i ministri koji odmah po isteku mandata ne pronađu stalno zaposlenje, imaju pravo na dotadašnju zaradu u narednih pola godine. Isplate prestaju čim radnu knjižicu prebace na drugo radno mesto ili steknu uslov za penziju.

Retki su primeri da bivši premijeri ili predsednici odbiju korišćenje ovih privilegija, ali ima i takvih. Jedan od njih je lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, koji je odmah po prestanku funcije odbio korišćenje svih privilegija koje mu po zakonu pripadaju.

Ni Dobrica Ćosić vladavinu nekadašnjom SRJ nije hteo da dopuni povlasticama, kao ni Svetozar Marović. Mada su srpski mediji prenosili da je nekadašnjem predsedniku SRJ Zoranu Liliću dodeljen kabinet u Palati Srbije, on za Telegraf to odlučno demantuje.

- Nije mi dodeljeno ništa i ne koristim državne privilegije koje mi po zakonu sleduju - kaže bivši predsednik SRJ.

ŠTA KAŽE SRPSKI ZAKON?

- Umesto doživotnog prava na četiri zaposlena (lično obezbeđenje, obezbeđenje objekta, vozača i sekretaricu), bivši predsednik sad ima pravo da ga obezbeđuju vojska i policija jednu godinu po prestanku mandata, a duže ako za to postoje opravdani razlozi. Takođe, pravo na kancelariju, savetnika, sekretara i službeni automobil s vozačem može da koristi samo onoliko dugo koliko mu je trajao mandat. Sredstva za troškove u kancelariji nisu ograničena, ali može da ima uvid u državna dokumenta samo iz perioda svog mandata.

Pravo na "predsedničku platu“ bivši šef države ima (ako se ne zaposli odmah) šest meseci pošto mu prestane mandat, a najviše još šest meseci ako odlazi u penziju. Doživotno ima pravo na 80 odsto plate aktuelnog predsednika (oko 106.000 dinara po aktuelnoj računici), tako da ukoliko su mu plata ili penzija manje od toga, može da računa na dopunu. Ranije je bilo predviđeno 85 odsto od plate.

Novina u odnosu na prethodni Zakon o pravima i obavezama predsednika jeste da nema više odredbe po kojoj su pravo na sve privilegije gubili ukoliko bi počinili krivično delo i bili osuđeni na duže od šest meseci.

I SUPRUŽNIK IMA PRAVO NA PRIVILEGIJE, EVO I KOJE:

Novim zakonom supružnik predsednika republike prošao je malo bolje, jer mu je ranije bilo garantovano pravo da ne radi i da mu se iz budžeta uplaćuje radni staž, a sad ima pravo i na nadoknadu "plate u iznosu koju bi primao da radi na svom radnom mestu“.

Ima i pravo da mu miruje radni staž dok supružniku traje mandat predsednika republike i da za to vreme prima platu od 20 odsto od plate predsednika.

ŠTA NAM GOVORE ISKUSTVA IZ REGIONA I SVETA:

* Makedonija velikodušna: Bivši predsednik republike ima doživotno pravo na penziju u visini plate aktuelnog predsednika, na kancelariju sa zaposlena tri stručna lica, na lično obezbeđenje, službeno vozilo i vozača i pravo na troškove u visini osam odsto od troškova aktuelnog predsednika. Na državnim proslavama učestvuje zajedno sa najvišim aktuelnim predstavnicima Makedonije. U slučaju smrti dok je na dužnosti, supružnik i maloletna deca imaju pravo na punu penziju, stan ili zemljište za izgradnju porodične kuće. Supružnik i maloletna deca predsednika koji je preminuo posle isteka mandata imaju pravo na 30 odsto penzije.

* Hrvatska omogućava dobru penziju: Bivšem predsedniku Hrvatske zakon omogućava da ima telohranitelja, kancelariju i sekretaricu i službeni automobil sa vozačem kad ode u penziju. Bivši šef države dobija 80 odsto od poslednje plate, a u slučaju smrti, njegova udovica 70 odsto. Ovo nije mala privilegija s obzirom na to da se „običnim smrtnicima“ penzija računa na osnovu proseka plate u poslednjih deset godina.

* Bezbednost najvažnija u Crnoj Gori: Zakonom o zaradama i drugim primanjima funkcionera i poslanika u Crnoj Gori, bivši šef države ima pravo da godinu dana prima nadoknadu u visini poslednje plate. Ukoliko ga od penzije dele dve godine, finansijska pomoć se produžava za još godinu. Bivši šef države ima vremenski neograničeno pravo na na obezbeđenje i ono se ukida ako i kada Agencija za nacionalnu bezbednost proceni da više nije potrebno. Nema pravo na službeni automobil, kancelariju ili sekretaricu.

* Federacija BIH bez zakona: Nema posebnog zakona već su privilegije i zaštita bivšeg člana Predsedništva regulisani internim aktima. Oni posle isteka mandata primaju godinu dana punu platu i, ukoliko se ne zaposle, imaju pravo da koriste službeno vozilo i da zatraže vozača. Obezbeđenje nije posebno predviđeno.

* Slovenija racionalna: Slično kao u većini zemalja EU, Slovenija je bivšem šefu države omogućila da doživotno ima telohranitelja, kancelariju i sekretaricu i službeni automobil sa vozačem.

* U Americi predsednik ima doživotno pravo na zvanje predsednika, na kancelariju, automobil, čak i da, kao i aktuelni predsednik, svakog jutra dobija na sto izveštaje CIA, a sasvim dobre šanse da uživa veću penziju od plate. Sa praksom naknada za troškove kancelarije počelo se 1958, kada je bivši predsednik Hari Truman obavestio tadašnju administraciju da ga je samo plaćanje poštarine kako bi odgovorio na sva pisma koja prima dovelo do ruba bankrota. Udovica bivšeg predsednika automatski nasleđuje penziju svog supruga, ukoliko ga nadživi.

* U Rusiji je zakon omogućio bivšim predsednicima penziju u visini ministarske plate, korišćenje kancelarije, službenog automobila sa vozačem, lično obezbeđenje, korišćenje službene vile za stanovanje i status ravan članu Gornjeg doma parlamenta. Premijer Rusije ima pravo da još godinu dana posle odlaska sa funkcije prima premijersku platu i koristi službenu vilu.

* U većini zemalja EU predsednici imaju pravo na doživotno obezbeđenje i automobil, ponegde i kancelariju. Zakon postoji, ali se ponekad ne primenjuje. Dva bivša poljska predsednika Vojćeh Jaruzelski i Leh Valensa traže ovih dana da im se dodeli obezbeđenje koje, inače, po zakonu doživotno imaju svi bivši predsednici Poljske. Bivši premijer Jaroslav Kačinjski ima obezbeđenje zbog toga što je gotovo identičan svom bratu blizancu, predsedniku Poljske Lehu Kačinjskom.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NBGoran

    13. maj 2014 | 17:35

    Ha ha ha. Kako bre sisli sa vlasti a i dalje nas jasu.Jadne države i još jadnijeg naroda.Svaka im čast kako su se obezbedili

  • Filip

    13. maj 2014 | 18:12

    Sto kaze Bora Corba: "Napisali ustave, da mozak zaustave, napisali zakone, da se bolje zaklone".

  • Zokac

    13. maj 2014 | 18:28

    Cvetkovic i treba da ima te privilegije. On je debelo " zaduzio " Srbiju! Nadam se da ce se jednog dana voziti u vozilu sa rotacijom, ali i sa resetkama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA