PREDSEDNIKU U ČAST: Elitni specijalci Vojske Srbije pokazali svoju snagu! (FOTO)

Specijalna brigada je elitna jedinica Vojske Srbije, koja je formirana 29. septembra 2006. godine. Nastala je preformiranjem i objedinjavanjem 72. specijalne brigade, 63. padobranske brigade i delova 82. Pomorskog centra i Protivterorističkog odreda "Kobre", a danas je svoje sposobnosti prikazala predsedniku Srbije

  • 13

Uz prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića, u Pančevu je danas održana redovna godišnja analiza operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2013. godinu.

Nikolić je obišao tehničko - taktički zbor naoružanja i vojne opreme koji koriste pripadnici Specijalne brigade, kao i njihovu streljanu u kojoj mu je demonstriran način uvežbavanja.

Pripadnici te elitne jedinice VS demonstrirali su i način reagovanja u borbi protiv terorista u urbanoj sredini, kao i u seoskom ambijentu.

Na poligonu kasarne "Rastko Nemanjić" prikazano je i umeće te jedinice u borilasčkim veštinama, borbenim padobranskim skokovima, kao i rad na uništenju eksplozivne naprave u vozilu.

Prikaz dela osposobljenosti specijalne brigade završen je padobranskim skokom, kada su troje propadnika te jedinice sa zastavama Srbije, VS i Specijalne brigade precizno sleteli.

Prikaz osposobljenosti Specijalne brigade izveden je u okviru analize operativnih spsobnosti Vojske Srbije za 2013. godinu, kojoj su, kao i vežbi u kasarni "Rastko Nemanjić", prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba VS, general Ljubiša Diković.

U toku analize sagledani su uslovi u kojima je Vojska Srbije izvršavala svoje zadatke, a posebno je razmatrana realizacija Smernica predsednika Srbije za izgradnju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za period 2013-2018. godine, zatim sposobnost za izvršavanje misija, rezultati postignuti u prethodnoj godini, kao i druga pitanja koja utiču na održavanje i razvoj sposobnosti Vojske Srbije.

U analizi je ocenjeno i da u narednom periodu treba unapređivati opremljenost Vojske Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Specijalna brigada je elitna jedinica Vojske Srbije, koja je formirana 29. septembra 2006. godine.

Nastala je preformiranjem i objedinjavanjem 72. specijalne brigade, 63. padobranske brigade i delova 82. Pomorskog centra i Protivterorističkog odreda "Kobre".

Ta brigada je posebno organizovana jedinica, obučena, opremljena i namenjena za pripremu, organizovanje i izvođenje obaveštajno-izviđačkih, diverzantskih i protivdiverzantskih dejstava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    13. maj 2014 | 16:35

    Konacno neka lepa vest,u moru sumornih i ruznih vesti.Vojska Srbije je nazalost poslednjih god.bila zapostavljana.Stalno je u prvi plan stavljana Zandarmerija.Da ne budem pogresno shvacen,svaka cast Zandarmeriji,sta je sve radila u odrbrani zemlje dole na jugu.Ali mora Vojska biti prva,najbolje opremljena,najobucenija,pa tek onda elitne jedinice MUP-a.I mislim da bi bilo bolje,a i logicnije je,da Predsednika Republike cuvaju"Kobre",a ne PTJ.

  • Rezervista

    13. maj 2014 | 19:10

    Vojska je potrebna da ide po svetu i ratuje za male pare tamo gde zapad nece. Za sada kao UN misije ali to je predvorje NATO. Npr.vojna bolnica u Centralnoj africi,tamo gde je gusto gde drugi nece za male pare da idu,dobijaju odlicne sanitetlije.Tamo vec uveliko ratuju Francuzi.Njih kidnapuju i ubijaju,a to se i nasima moze desiti.Zasto su nasi ljudi u Somaliji u borbi protiv pirata,mi nemamo more, ni trgovacku mornaricu,cije brodove stitimo?

  • Belogradjan

    13. maj 2014 | 21:54

    Samo vi pokazujte predsedniku, braco nama ratnim vetraninima je ukinuto jedino pravo koje smo imali bez najave i objave u medijima subvenciju na racun infostana. PA SE ZAPITAJ PREDSEDNICE KO CE DA BRANI DRZAVU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA