Usvojen Statut Vojvodine, Skupština Srbije daje konačan sud!

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas predlog Statuta pokrajine, a jedini amandman koji je podneo poslanik Aleksandar Marton (LSV) uložen na tekst odbijen je

  • 2

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas predlog Statuta pokrajine. Pre usvajanja dnevnog reda, verifikovani su mandati tri poslanika SRS koji su u poslaničke klupe došli umesto troje radikala koji su pre četiri meseca napustili tu stranku, pa su tako novi članovi pokrajinskog parlamenta Ivana Zečević, Lazar Čavić i Nikola Lalić.

Neposredno pred početak sednice, na Predlog statuta stigao je i jedini amandman koji je podneo poslanik Aleksandar Marton (LSV), ali je on na predlog Odbora za ustavno pravni položaj pokrajine odbijen.

Predlog statuta trenutno poslanicima obrazlaže predsednik skupštine Ištvan Pastor kao predsednik Odbora za ustavno pravni položaj Vojvodine.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je uoči rasprave o Statutu da Ustav Srbije mora da bude menjan zbog toga što, prema njegovom mišljenju, nije usklađen sa evropskim standardima. On je ocenio da se sa sednice pokrajinske skupštine, na kojoj se razmatra predlog novog Statuta Vojvodine, šalje poruka da Srbija kao država “mora učiniti više da obezbedi nezavistan status institucija” kao što je Ustavni sud Srbije.

Za usvajanje Predloga statuta Vojvodine neophodna je dvotrećinska podrška poslanika, a predloženi tekst podržaće kako su najavili DS, SNS, SPS-PUPS-JS, SRS će biti protiv, LSV je najavila da neće učestvovati u glasanju, dok je DS S rekao da ne može da podrži takav predlog statuta.

Predlog novog Statuta Vojvodine prošle sedmice je utvrdio skupštinski Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine, nakon višemesečnog usklađivanja tog dokumenta sa Ustavom Srbije.

Prema dosadašnjim izjavama predstavnika poslaničkih grupa u pokrajinskom parlamentu i funkcionera političkih stranaka, kao i u skladu sa opštom političkom atmosferom u vezi sa tim pitanjem, očekuje se da će predlog Statuta AP Vojvodine dobiti neophodnu dvotrećinsku podršku poslanika.

Potom bi predlog novog pokrajinskog Statuta trebalo da bude upućen Narodnoj skupštini Srbije na potvrđivanje najverovatnije već u petak, kako je najavila predsednica republičkog parlamenta Maja Gojković, a onda se Statut vraća u pokrajinsku skupštinu na proglašavanje.

Odlukom Ustavnog suda Srbije (USS) dat je rok do 6. juna da bude okončan ceo postupak donošenja Statuta AP Vojvodine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • William Hill

    14. maj 2014 | 18:53

    Kvote na dan 14.05.20 Vojvodina Autonomna Pokrajina 9.90 Vojvodina Republika 1.10

  • Imenjak

    14. maj 2014 | 18:37

    Austrougarska,a poplave ne pravi se racun bez birtasa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA